Kulttuurikierros

Idyllinen Tuusulanjrvi

Idylliseen järvimaisemaan syntyi 1800-luvun lopulla merkittävä taiteilijayhteisö, jonka perintönä alueella on useita ainutlaatuisia vierailukohteita.

Liikkuminen Polkupyörällä
Kierroksen kesto 1-2 piv
Ajankohta Ymprivuotinen. Osa museoista auki vain kesisin. Tarkista aukioloajat museoiden kotisivuilta.
Maksuväline Museokortilla sisäänpääsy kierroksen museokohteisiin

Katso reitti kartalla

Kansallisromantiikan kulta-aikana rakennetut Tuusulanjärven taiteilijakodit pursuavat tarinoita Suomen itsenäisyyttä edeltäneistä kiivaista vuosista sekä tunnettujen taiteilijoiden, kuten Jean Sibeliuksen, Pekka Halosen, Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon elämästä.

Boheemin taiteilijaelämän lisäksi Tuusulanjärven rannoilla voi tutustua kansakunnallemme merkittävien naisten tarinoihin. Rantatiellä sijaitsee Lottamuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Myös taiteilijakodit kertovat alueella vaikuttaneiden vahvojen naisten tarinaa. 

Museokortilla pääset maksutta kaikkiaan kahdeksaan museokohteeseen järven ympärillä. Järven läheisyydessä sijaitsevat myös Järvenpään taidemuseo, Ilmatorjuntamuseo sekä Taide- ja museokeskus SINKKA. Museokohteista Ainola ja Ahola ovat kesäkohteita, ja Erkkola rajoitetusti auki talvikaudella. Muut alueen museot tarjoavat elämyksiä ympärivuotisesti, mutta aukioloajat kannattaa aina tarkistaa museoiden verkkosivuilta.

Tuusulanjärven museotarjonta ja hurmaava miljöö kutsuu pidemmällekin retkelle. Yövy alueen kotoisissa majoituskohteissa ja nauti alueen herkuista museokahviloissa sekä paikallisissa ravintoloissa. Piipahda myös Pikku-Koliksi kutsutulla Sarvikalliolla museovierailujen välissä.

Tuusulanjärven kohteet ovat helposti saavutettavissa junalla sekä Järvenpään että Ainolan juna-asemilta. Kesäisin kierrät Tuusulanjärven kohteet kätevästi Visit Tuusulanjärvi -bussilla. Tuusulanjärvi on mainio pyöräilykohde - tiedustele polkupyöriä Järvenpään taidemuseolta.

Reitin kohteet

 

Jrvenp

 1.  

  Ainola

  Jrvenp

 2.  

  Ahola

  Jrvenp

Palvelut ja muut elämykset

 1.  
  Hrmn Rati

  Jrvenp

 

Tuusula

 1.  
 2.  

  Lottamuseo

  Tuusula

Palvelut ja muut elämykset

 1.  
  Krapi

  Tuusula

 

Kerava

 

Katso reitti kartalla