Hangon rintamamuseo
Hankoniementie,
10820 Lappohja
Sotaveteraanien rakentama museo sodanaikaisella rintamalohkolla, kertoo Suomen sotahistorian keskeisten tapahtumien näyttämön Hankoniemen historiaa.
Hangon Rintamamuseo on strategisesti tärkeällä paikalla. Alue mäntyjen keskellä on ollut Suomen sotahistorian keskeisten tapahtumien näyttämö. Paikka huokuu menneisyyttä ja kävijä voi vieläkin tuntea historian havinaa maastossa. Museorakennuksen välittömässä läheisyydessä on juoksu- ja taisteluhautoja ja kivenheiton päässä ovat "Gyllene freden" eli Kultainen rauha -korsu ja Kuoleman kumpare. Nuoremmille kävijöille on esterata ja sen vieressä lepopaikaksi tarkoitettu katos penkkeineen ja pöytineen.
Hanko vieraissa käsissä -perusnäyttely tarjoaa korkeatasoisissa näyttelytiloissaan hyvän yleiskatsauksen vuosien 1939 –1941 tapahtumista, jolloin Hangon kaupunki oli strategisesti tärkeä Suomelle. Varsinaiseen näyttelyyn kuuluu valikoima valokuvia, tekstejä ja karttoja. Museon uusissa vitriineissä on esillä mm. ruoanlaittovälineitä, astioita, aseita, mitaleita ja univormuja. Näyttelyyn kuuluu myös dokumenttielokuva Hangon evakuoinnista. Näyttely esittää elämää idyllisessä Hangon kaupungissa ennen Talvisotaa. Itse Talvisodalla ja tunteisiin vaikuttaneella Hangon evakuoinnilla maaliskuussa 1940 on asiaankuuluva paikkansa näyttelyssä.
Näyttelyssä esitetään ja selitetään Harparskog-linja, joka oli Suomen puolustuksen etulinja. On ainutlaatuinen kokemus vierailla museossa tietäen, että Neuvostoliiton vuokraaman alueen raja kulki vain noin sadan metrin päässä.
Museon Tykkihallissa en esillä kymmenen sota-aikaista tykkiä, jotka olivat Suomen puolustusvoimien käytössä talvi- ja jatkosodan aikana. Tämän lisäksi Tykkihalli toimii erikoisnäyttelytilana, jossa on osittain vaihtuvia näyttelyjä. Täällä kerrotaan mm. Suomen ilmavoimien historiasta, Molotovin cocktailista sekä hakaristin historiasta.
Museorakennuksen takaa alkaa runsaan kilometrin pituinen Sotapolku. Sen merkitty reitti kulkee alueen läpi, josta ruotsalainen vapaaehtoispataljoona vastasi Jatkosodan aikana. Polku jatkuu aina entiselle neuvostojoukkojen puolelle. Tärkeät kohdat reitillä on merkitty valkoisilla nuolilla ja muilla opasteilla. Polun varrella on mm. yhteyshautoja, telttakuoppia, kenttäkäymälä, tulenjohtoasema, tunneli ja kranaattiritsa. Kanttiinista voi lainata opasvihkosen jossa Sotapolun kaikki kohteet on selostettu.
Museon uusi helmi on vastikään restauroitu Irmaksi kutsuttu bunkkeri nro. 302, joka vielä tuoksuu tervalle. Se sijaitsee Harparskogissa noin viiden kilometrin päässä Hangon Rintamamuseosta. Yleisö voi vierailla bunkkerissa kesäviikonloppuina ja muina aikoina sopimuksen mukaan. Lue lisää Bunkkeri Irmasta sen omalta Museot.fi-sivulta.
Museon yhteystiedot
Hangon rintamamuseo
Hankoniementie, 10820 Lappohja
044 700 1941
Yhteydet julkisilla
Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa
Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa
Päämäärä:
Hangon rintamamuseo, Hankoniementie, 10820 Lappohja
Lähtöpiste:
Pääsymaksut
10/7/0 €
Sotaveteraanien ja -leskien osalta ei peritä pääsymaksua ja myös lapset alle 16 vuotta pääsevät ilmaiseksi näyttelyyn.
Maksutavat
käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit sekä Museokortti.
Aukioloajat
Ma | Suljettu |
Ti | Suljettu |
Ke | Suljettu |
To | Suljettu |
Pe | 11:00-16:00 |
La | Suljettu |
Su | Suljettu |
Museo on avoinna muina aikoina sopimuksen mukaan ympäri vuoden.
Opastus
Opastus tilauksesta. Hinta 80 €.
Varaukset ja lisätietoja:
044 700 1941 / info@rintamamuseo.fi