SYYSTARJOUS: Jatka Museokorttisi voimassaoloa vain 62€:lla (norm. 69/74€). Osta
 
Museo
Sisäänpääsy Museokortilla
 

Paraisten kotiseutumuseo

Storgårdinkatu,
21600 Parainen

Tutustu museotaloissa entisajan saaristoelämään ja Leninin pakomatkan yömajaan. Kaunis Parainen on portti Turun saaristoon ja Rengastien alkupaikka.

 

Tervetuloa matkalle ajassa taaksepäin! Paraisten pieni saaristokaupunki on historiasta kiinnostuneiden matkailijoiden aarreaitta. Aloita vierailusi saapumalla Paraisten kotiseutumuseolle, jonne on siirretty useita seudulta peräisin olevia vanhoja rakennuksia. Museolla perheet voivat kokeilla erilaisia vanhan ajan leikkejä ja kuunnella osaavien oppaidemme kertomia tarinoita siitä miten Paraisilla ennen vietettiin sekä arkea että juhlaa. Kotiseutumuseo sijaitsee isolla vehreällä luonnonkauniilla alueella lähellä keskustan kävelykatua. Parainen on portti Turun saaristoon ja Saariston rengastien toinen alkupaikka.

Museorakennuksissa vieraillaan oppaan seurassa. Museoalue sisältää kymmenkunnan rakennuksia, joista suurin osa on sisustettu perinteiseen tyyliin esittämään entisajan elämää Paraisilla. Alueella voi vierailla esimerkiksi 1700-luvun laivamiehen torpassa, 1800-luvun maavuokralaisen tuvassa, vanhassa koulusalissa, suutarin asunnossa ja 1900-luvun ensimmäisen puoliskon kamarikaupassa. Tunnetuin rakennus on Kirjala Norrgård, iso vauras talonpoikaistalo, joka on toiminut kestikievarina ja myös Leninin yöpymispaikkana. Rakennuksia on siirretty 1920-luvulta lähtien museoalueelle, viimeksi siirrettiin Norrgårdin vanha päärakennus vuonna 1965 Kirjalasta.

Kirjalantalossa on erityinen muistohuone, joka on sisustettu muistoksi tunnetun poliittisen johtajan V.I. Leninin (1870 – 1924) käynnistä Paraisilla jouluna 1907. Hän oli ollut osallisena epäonnistuneessa vallankumousyrityksessä Venäjällä, ja Suomessa vietetyn ajanjakson jälkeen jatkoi pakomatkaansa länteen Turunmaan kautta. Lenin esiintyi matkallaan saksalaisena geologina, tohtori Müllerinä, joka oli tulossa tutkimaan kalkkilöydöstä. Hän viipyi Norrgårdissa pari yötä odottaen lumeentuloa, jotta matkaa voisi jatkaa reellä. Neuvostoliittoaikana, aina 1980-luvun loppupuolelle saakka, Kirjalantalo oli yleinen nähtävyyskohde Venäjältä tuleville turistiryhmille.

Lisäksi aikaa voi vierailulla viettää museomäen leikkipuistossa, jossa pääsee kokeilemaan entisajan leikkivälineitä. Museon pihalla voi esimerkiksi kokeilla köysitikkaita, valokuvata itsensä vanhan ajan lapsena, kilpailla hevoskengän heitossa ja tutustua kiltisti paikallaan seisoviin puueläimmin. Varastosta löytyvät puujalat, vannenauhat ym. välineitä joita voi käydä kyselemässä museovierailun yhteydessä.

Etenkin kesäisin museolla järjestetään erilaisia tapahtumia, teemapäiviä tai erikoisnäyttelyjä. Kesäkuun viimeinen perjantai on Lastenpäivä ja elokuun viimeinen sunnuntai on Avointen ovien -päivä.

Lisäksi kotiseutuyhdistykselle kuuluu myös muutama rakennus Vanhalla Malmilla, kuten Ella Janssonin mökki ja Björkfeldtin tupa. Näissä mökeissä voi vierailla sopimuksen mukaan sekä yleensä kaupunginosan erilaisten tapahtumapäivien yhteydessä

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Paraisten kotiseutumuseo
Storgårdinkatu, 21600 Parainen

(02) 458 1452

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Paraisten kotiseutumuseo, Storgårdinkatu, 21600 Parainen


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

4/0 €

Maksutavat

Käteinen, kortti.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-16:00
Ke 11:00-16:00
To 11:00-16:00
Pe 11:00-16:00
La 11:00-16:00
Su 11:00-16:00

2.6.-31.8. ti-su klo 11-16.

Palvelut

Opastus

Opastus avoinnaoloaikana ja tilauksesta.

 

Kohdetta lähellä olevat museot