1.12.2020

Museokortin kuusi vinkkiä talven reissuille – löydä helposti kotimaan helmet ja suunnittele tulevan talven matkat

Suunnittele matkasi ennakkoon ja koe tunnelmallisia kulttuurielämyksiä kotimaassa tulevana talvena. Matkaa Lapin hankien keskelle tai tee miniloma naapurikaupunkiin. Museokortin matkavinkkien avulla löydät helposti kotimaan helmet ja suunnittelet hyvissä ajoin tulevien kuukausien reissut. Museokortilla poikkeat kierrosten museoissa ja saat etuja kumppanien palveluista.

Museokortin uusi matkailupalvelu tuo museot, luontokohteet ja paikalliset nähtävyydet helposti löydettäviksi kokonaisuuksiksi – tunnelmallisia ravintoloita ja majapaikkoja unohtamatta. Kyseessä on täysin uudenlainen palvelu, joka tarjoaa kulttuurielämysten lisäksi matkaideoita vaikkapa luonto- tai kaupunkimatkailusta kiinnostuneille. Palvelusta löydät valmiita kulttuurikierroksia sekä työkaluja omien reittiesi suunnitteluun.

Katso matkavinkit

Museokortti on verraton reissukaveri. Poikkeat kortillasi kierrosten museoissa ja saat etuja kumppaneiltamme, esimerkiksi ravintoloilta ja hotellien palveluista. Museokortilla saat etuja myös museoista – hanki tuliaisia ja nauti museokahviloiden herkuista. Katso kaikki edut täältä >

Suunnittele tulevan talven kulttuurimatkat ennakkoon

Valmiiden kulttuurikierrosten joukosta löydät pitkiä reissuja, kaupunkikierroksia ja minilomia kaikkiin vuodenaikoihin. Kokosimme artikkeliin kulttuurikierroksia Museokortti-etuineen sekä muita ideoita talven kotimaan matkoihin. Miltä kuulostaisi museovierailu revontulien välkkeessä Inarissa? Entäpä viikonloppuloma leppoisassa Kuopiossa tai Tuusulanjärven historiallisen taideyhteisön miljöössä? Lue lisää ja suunnittele talven matkat ajoissa.

Huomioithan matkaa suunnitellessasi, että koronaepidemia voi aiheuttaa rajoituksia museoiden aukioloihin sekä matkustamiseen eri alueilla. Suosittelemme tarkistamaan ajantasaiset tiedot museoiden sekä muiden kohteiden omilta verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista aina ennen matkaasi. Katso ohjeet turvalliseen museovierailuun ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.


1. Seikkailu lumoavassa Lapissa – koe Lapin tunnelmallinen kaamos

Saamelaismuseo Siidan ulkomuseo esittelee Suomen saamelaisten kulttuuriperintöä, rakennusperintöä ja elinkeinoja. (Kuva: Ella Karttunen / Museokortti)

Lapin laajojen erämaiden liepeillä kohtaa ainutkertaisia kulttuurielämyksiä. Taianomainen pohjoinen ulottuvuus on läsnä kaikkialla: taiteessa, tieteessä, historiallisissa tarinoissa ja lumoavassa luonnossa.

Talvinen Lappi on elämysten aarreaitta: metsästä revontulia, nauti tunnelmallisesta kaamoksesta tai hiihdä läpi talvisten tunturimaisemien. Museoissa koet mm. arktista arkea Tiedekeskus Arktikumissa, kullanhuuhdonnan saloja Tankavaaran Kultamuseossa sekä saamelaiskulttuuria ja pohjois-Lapin luontoa Siidassa. Pohjoista taidetta kierrokselle tuo Rovaniemen taidemuseo Korundi sekä taiteilija Reidar Särestöniemen uniikki kotitila taidenäyttelyineen Särestöniemi-museossa.

Etuja Museokortilla

Inari: Yövy pohjoisen taivaan alla | Wilderness Hotel Inari. -10 % majoituksesta (etu voimassa 31.10.2021 asti). Lue lisää ja varaa huone >

Katso koko kierros


2. Leppoisa miniloma Kuopiossa


Suomalaista ja kansainvälistä valokuvataidetta esittelevä VB Valokuvakeskus sijaitsee viehättävässä puutalossa Kuopion keskustassa (kuva: Museokortti).

Kuopion vaikuttavasta museotarjonnasta löydät monipuolisia elämyksiä vaikkapa viikonlopun mittaiselle lomalle. Kuopio on myös tunnelmallinen talvikaupunki - majoitu mukavasti, nauti alueen herkkuja ja ihastele ympäröiviä järvimaisemia.

Kuopiossa voi kokea kaikkea Korttelimuseon Minna Canthin salongista upeaan valokuvataiteeseen ja perehtyä esimerkiksi karjalais-ortodoksiseen kulttuuriperintöön. Savolaisen kaupungin moniulotteisen kulttuuritarjonnan ja lupsakan tunnelman äärellä vietät mainion miniloman.

Etuja Museokortilla:

Majoitu hyväntuulisessa putiikkihotellissa | Boutique Hotel Sawohouse. -10 % majoituksesta, kahviotuotteista sekä lounaspöydästä (majoitusetu voimassa 31.12.2021 asti). Katso lisää ja varaa huone >

Herkuttele Kuopion hurmaavassa kahvilassa | Kahvila Kaneli. -50% erikoiskahveista salaattiannoksen yhteydessä.

Katso koko kierros


3. Idyllinen Tuusulanjärvi –vietä viikonloppu historiallisessa miljöössä


Kansallisromanttinen Halosenniemi on taidemaalari Pekka Halosen koti ja erämaa-ateljee. Historiallinen hirsirakennus on tunnelmallinen vierailukohde kaikkina vuodenaikoina (kuva: Ella Karttunen)

Idylliseen järvimaisemaan syntyi 1800-luvun lopulla merkittävä taiteilijayhteisö, jonka perintönä alueella on useita ainutlaatuisia kulttuurikohteita. Tuusulanjärven alue on oivallinen esimerkiksi kulttuurintäyteisen viikonloppumatkan kohteeksi, sillä nähtävää ja palveluja löytyy kattavasti myös talvikuukausina.

Tuusulanjärven kohteissa sukellat menneiden aikojen boheemiin tunnelmaan, koet taidetta sekä kiinnostavia hetkiä historiasta. Huomioithan, että Tuusulanjärven kohteista Ainola ja Ahola ovat avoinna vain kesäisin.

Etuja Museokortilla:

Yövy Tuusulanjärven historiallisessa ympäristössä | Krapi. -10 % alennus hotellimajoituksesta kahdelle hengelle (voimassa 28.2.2020 asti). Lue lisää ja varaa >

Lounasta luomuravintolassa | Härmän rati. Museokortilla -10% normaalihintaisista lounaista.

Katso koko kierros


4. Sykähdyttäviä taide-elämyksiä Tampereen seudulla


Tampereen ympäristö tarjoaa runsaasti nähtävää taiteen ystäville. Tällä kierroksella koet niin nykytaidetta kuin klassisempia suuntauksia sekä Muumi-kuvitusten satumaista maailmaa (kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere).

Taiteen ystävillä on lukuisia syitä matkata Tampereen seudulle. Alueen taidemuseot ovat vertaansa vailla: nykytaidetta, klassikoita, satumaailmaa ja arkkitehtonisia helmiä. Tällä kierroksella koet upeita näyttelyitä niin Tampereen keskustassa kuin kaupungin lähiseuduillakin.

Tampereen taidekierrosta suunnitellessa kannattaa kääntää katsetta myös lähialueen loistavaan tarjontaan. Serlachius-museot Mäntässä ja Kimmo Pyykkö -taidemuseo Kangasalla ovat elämyksiä, jotka yhdistät helposti Tampereen reissuun. Tällä reissulla herkuttelijoillekaan ei tule hätä, sillä matkalla kohtaat upeita museoravintoloita ja -kahviloita.

Etuja Museokortilla:

Mänttä-Vilppula: Majoitu historiallisessa funkkisrakennuksessa | ArtHotel Honkahovi. Economy-huone palvelijansiivessä 89€/2hh tai 59€/1hh. Katso lisää ja varaa >

Katso koko kierros


5. Kulttuurielämyksiä Saimaan rannoilla


Punkaharjun kansallismaisemassa voit sukeltaa metsän uumeniin niin Suomen metsämuseo Luston vaikuttavissa näyttelyissä kuin luonnon helmassakin. (kuva: Visit Saimaa).

Koe toinen toistaan upeampia kokemuksia Saimaan liepeillä: Punkaharjun kansallismaisemista jylhään Olavinlinnaan, leppoisaan Kuopioon, Varkauden kiehtovaan teollisuuskaupunkiin ja omaleimaiseen Mikkeliin.

Saimaan seutu mielletään kesäkohteeksi, mutta alue tarjoaa upeat puitteet myös talvisiin reissuihin. Kulttuuritarjonnaltaan Saimaan alue on rikas. Tällä kierroksella pääset syventymään muun muassa metsäkulttuuriin, elävään ortodoksiperinteeseen, kiehtoviin taiteisiin sekä maata muovanneeseen sotahistoriaan.

Etuja Museokortilla:

Punkaharju: Nauti lounas Lustossa | Museoravintola Nila. Maistuva kotiruokalounas -10%

Savonlinna: Yövy hurmaavassa putiikkihotellissa Olavinlinnaa vastapäätä | Lossiranta Lodge. Kahden yön varauksissa toinen yö -40% (etu voimassa 19.12.2020 asti sekä 11.1. - 25.4.2021). Katso lisää ja varaa >

Kuopio: Majoitu hyväntuulisessa hotellissa | Boutique Hotel Sawohouse. -10 % majoituksesta, kahviotuotteista sekä lounaspöydästä (majoitusetu voimassa 31.12.2021 asti). Katso lisää ja varaa >

Mikkeli: Nauti paikallisista herkuista ja tutustu ainutlaatuisen kartanon pihapiiriin | Tertin kartano. Lasillinen Tertin ruusukuohua ruokailun yhteydessä veloituksetta Museokortilla.

Katso koko kierros


6. Lähde kaupunkikierrokselle lähelle tai kauemmas


Hämeenlinna tarjoaa historiaa, taiteita, luontoa ja vaikuttavia tarinoita kulttuurinnälkäiselle lähimatkailijalle (kuva: Kansallismuseo)

Museot tarjoavat lämpimiä sisätiloja, joissa voit viettää kiehtovia päiviä jopa paukkupakkasilla. Aina ei tarvitse lähteä kauas – voit tehdä lähiretken kotikaupungin museoihin tai vaikkapa naapurikaupungin puolelle. Voit myös suunnitella oman reittisi ja katsoa vinkit matkasi varrelle kartalta.

Vinkkejä kaupunkiretkiin – katso myös nämä kulttuurikierrokset:

Vaikuttavien elämysten Hämeenlinna: Hämeenlinna tarjoaa historiaa, taiteita, luontoa ja vaikuttavia tarinoita kulttuurinnälkäiselle lähimatkailijalle.

Suomenlinnan kulttuuriaarteet: Unescon maailmenperintökohde Suomenlinna on kulttuuriaarre, joka sijaitsee vain lyhyen merimatkan päässä Helsingin keskustasta. Suomenlinna on myös ainutlaatuinen museosaari.

Helsingin taidehelmet kaupungin sykkeessä: Helsingin keskustan rakastetut taidemuseot tarjoavat maailmanluokan taidetta vain lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan.

Koko perheen kulttuuriretki Turussa: Vietä perheen kanssa laatuaikaa Turun museokohteissa, joissa viihtyvät niin perheen pienimmät kuin varttuneemmatkin museokävijät. Tällä museokierroksella riittää hauskaa nähtävää ja koettavaa vaikka koko viikonlopuksi.

Turku – taiteen ystävän tyyssija: Unelmien kulttuuripäivä Turussa odottaa – klassikkoja, nykytaidetta ja musiikkia! Tutustu Turun monipuolisiin taidemuseoihin ja uppoudu taiteen kiehtovaan maailmaan.

Kertomusten kyydissä Tampereella: Mielikuvituksellisia museokohteita faktan ja fiktion ystäville! Tällä kierroksella kuljet tarinasta toiseen muumien, vakoilun, pelien sekä taiteen mukana.

Näköalapaikkoja tehdaskaupungin historiaan: Tammerkosken törmän punatiilinen teollisuusmiljöö on tunnettu suomalainen kansallismaisema. Tutustu Tampereella tarinoihin tiiliseinien taustalla ja sukella ensimmäisen suomalaisen teollisuuskaupungin kiehtovaan historiaan.


Suomenlinna tarjoaa elämyksiä kaikkina vuodenaikoina (kuva: Susanna Kekkonen/Suomenlinnan hoitokunta).

Turvalliset kulttuurimatkat - varmista aina ennen matkaasi ajantasaiset suositukset sekä museoiden aukioloajat

Museotilat ovat avaria, ja niissä vierailevien asiakkaiden on mahdollista noudattaa kaikkia THL:n turvallisuusohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Museot työskentelevät turvallisten museokäyntien varmistamiseksi. Museokortti-sovellus on hygieeninen pääsylippu ilman fyysistä kontaktia. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Katso ohjeet turvalliseen museovierailuun sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Huomioithan, että koronaepidemia voi aiheuttaa rajoituksia museoiden aukioloon sekä matkailuun eri alueilla. Museokierrokselle pääsee tällä hetkellä normaalisti rauhallisen epidemiatilanteen alueilla ja hyvillä mielin myös leviämisvaiheen alueilla tilanteen rauhoituttua. Suosittelemme tarkistamaan aina ennen matkaa mahdolliset poikkeusaukioloajat museoiden ja muiden kohteiden omilta verkkosivuilta sekä sosiaalisen median kanavista.

Varmista myös ennen matkaasi ajantasaiset suositukset ja määräykset THL:n, Aluehallintaviraston sekä Valtioneuvoston verkkopalveluista. Jos matkustat julkisilla liikennevälineillä, tarkista ohjeet VR:n ja Matkahuollon sivuilta.Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp