Museopuuhaa lapsille ja lapsellisille!

Museoista löytyy tekemistä ja näkemistä kaiken ikäisille. Museokortilla voit aikamatkata linnoissa, sukeltaa sukellusveneeseen, leikkiä lelumuseossa, huuhtoa kultaa tai kivuta lentokoneeseen tai veturin ohjaamoon!

Tältä sivulta löydät vinkkejä lasten ja lapsellisten museovierailuja ilahduttamaan. Myös kotona voi puuhailla kaikenlaista museoihin liittyen. Sivulta on tietoa Lasten museopassista, Museopuuhaa-tehtäviä, linkkejä museoiden omiin lastentehtäviin ja vinkkejä onnistuneeseen museovierailuun lasten kanssa.

Muista myös hakukategoria "Erityisesti lapsille"! Näiden linkkien takaa näet kategoriaan listautuvat museot, näyttelyt, tapahtumat tai edut.

Näistä linkeistä näet Museokortti-kohteet joista löytyy: lastenhoitotila, leikkitila/tila perheille tai tila omien eväiden syönnille.


Museokortin virallinen lastenkirjasarja

Valloittavassa koko perheen kirjasarjassa kaupungin leveintä savoa puhuva Aane-mummo johdattaa kolme koululaista jännittäviin museoseikkailuihin ympäri Suomen. Sarjan ensimmäisessä vauhdikkaassa Museoseikkailu-kirjassa tehdään kärrynpyöriä, tavataan dinosauruksia, ratkotaan arvoituksia ja syödään pullaa ennen asiallista ruokaa. Jännittävä itsenäinen jatko-osa Museomysteeri vie lukijat kummitusjahtiin, kun Tähtitorninmäen Observatoriossa vaikuttanut tähtitieteilijä Argelander on kadonnut. Argelander on entinen professori, nykyinen kummitus.

Kirjojen erilaisissa museoissa opitaan uutta ja pidetään hauskaa. Kirjojen sisäsivuilta löytyy museosisältöihin tutustuttavia hauskoja puuhatehtäviä.

Kirjat ovat myynnissä useissa museoissa ja kirjakaupoissa mm. Otavan kirjakauppa, Suomalainen Kirjakauppa, Prisma sekä verkkokaupoissa mm. Adlibris, suomalainen.com ja prisma.fi.


Lasten Museopassi

Lasten Museopassi on hauska tapa kerätä merkintöjä omista museokäynneistä! Kun aikuinen näyttää Museokorttiaan lipunmyynnissä, lapsi voi näyttää oman Museopassinsa. Oman passin voit pyytää Museokortti-museon lipunmyynnistä. Passeja on useita eri näköisiä.

Lasten Museopassi ei oikeuta sisäänpääsyyn maksullisiin museokohteisiin.


Museopuuhaa museoissa tehtäväksi

Museossa voi myös leikkiä! Museokortti-museoissa on jaossa Museopuuhaa-tehtäväpaperi, jossa on 4 hauskaa tehtävää museokierrokselle ja piirustustehtävä kotiin. Voit ladata Museopuuhaa-tehtäväpaperin sähköisenä tästä.


Väribingo

Etsikää museosta värit: sininen, vihreä, keltainen, punainen, valkoinen, musta. Vain yksi väri per teos tai esine. Kun olette löytäneet kaikki värit, hihkaiskaa ”Bingo”! Pelin voi pelata myös erikseen jokaisessa salissa.

Sinun vuorosi museo-oppaana

Toimikaa vuorotellen museo-oppaina. Vuorossa oleva opas valitsee haluamansa teoksen tai esineen. Opas kertoo muille mitä teoksessa näkyy tai mikä esine on kyseessä. Teos- tai esinetekstistä voi lukea muille teoksen materiaaleista tai esineen alkuperästä.

Salaisen aarteen metsästys

Valitkaa seurastanne salaisen aarteen omistaja. Aarteen omistaja valitsee hiljaa mielessään yhden tilassa olevan teoksen tai esineen eli salaisen aarteen. Muiden tehtävänä on arvata mikä teos tai esine on kyseessä. Arvaajat saavat vuorotellen kysyä salaisuuden haltijalta kysymyksiä joihin tämä voi vastata kyllä tai ei.

Hullut keksinnöt!

Valitkaa jokainen yksi esine tilasta. Heureka! Olette juuri tehneet uuden keksinnön, jossa yhdistyvät nämä kaikki valitut esineet. Miettikää yhdessä mihin tätä uutta keksintöä voisi käyttää.

Museopuuhaa kotona tehtäväksi

Perusta museo kotiin

Kootkaa näyttely kotoa löytyvistä esineistä, omista taideteoksista tai vanhoista valokuvista. Kutsukaa näyttelyn avajaisiin koko perhe tai videopuhelun avulla myös mummit ja kummit. Toimikaa museo-oppaina ja esitelkää näyttelyn teokset ja esineet.

Jos haluatte hassutella, voitte myös keksiä aivan uudenlaisia mielikuvituksellisia merkityksiä ja tarinoita näyttelyesineillenne.

Aikamatka kotinurkissa

Kuinka monelta eri vuosikymmeneltä peräisin olevaa esinettä onnistutte löytämään kotoa? Miettikää mitä esineet kertovat aikakaudesta jolloin ne on valmistettu. Mihin niitä käytetään ja miten ne ovat päätyneet kotiinne?

Teoslaput oman kodin tauluille

Onko kotonanne tauluja tai muita taideteoksia? Askarrelkaa jokaiselle taideteokselle oma teoslappunsa. Selvittäkää teoslappua varten taideteoksen nimi, taiteilijan nimi, valmistusvuosi, teoksessa käytetyt materiaalit ja kirjoittakaa pieni kuvaus esimerkiksi siitä mitä teoksessa tapahtuu tai miksi se on teille kotiin hankittu. Kerätkää teoslaput yhteen kansioon tai kiinnittäkää ne väliaikaisesti seinälle ja pitäkää näyttelyopastus.

Opi museossa -sivuston pelit

Opi museossa -sivustolta löytyy lista erilaisista museoiden näyttelyihin liittyvistä peleistä. Kokeilkaa kuinka pärjäisitte entisaikojen maanviljelijänä muuttuvien säiden armoilla, ajelkaa vanhoissa maisemissa eri aikakausien teillä tai testatkaa taitonne keskuspankin johtajana.

Museoiden omaa tarjontaa lapsille

Museoista löytyy paljon tehtävää ja tutkittavaa lapsille. Tälle päivittyvälle listalle lisäämme tietoja lapsille suunnatuista tehtävistä ja tekemisestä museoissa.


Ateneumin taidemuseo, Helsinki

Ateneum on maan tunnetuin taidemuseo ja Suomen taiteen koti.

Ateneumin käytävillä kuuluu joskus aamuisin ihan hiljaista hyrinää. Museoon on ilmestynyt Skissi-kissa! Lähde Skissin taidekierrokselle tai järjestä synttärit Skissin kanssa. Voit myös noutaa lipunmyynnistä Skissi-esitteen, jonka avulla kierrät Skissin taidekierroksen omatoimisesti. Lue lisää Skissin sivuilta...

Haluatko tutustua taiteeseen tekemällä itse kuvia? Ateneumin Lauantaipajat on tarkoitettu kaikille, eivätkä ne vaadi erikoisosaamista. Suositellaan yli 5-vuotiaille, alle 10-vuotiaat aikuisen seurassa. Pajoja järjestetään museon työpajassa (2. krs) lähes joka lauantai. Lue lisää...

Myös Ateneumin kouluaineistoja voi hyödyntään omalla museovierailulla kuka vain. Lue lisää...

Fiskarsin museo, Raasepori

Kuuluisan Fiskarsin ruukkikylän historiaa ja kyläläisten elämää 1600-luvulta tähän päivään.

Erityisesti nuorimmille kävijöille interaktiivisia osuuksia ja tehtäviä. Kesällä avoimia työpaja ja varattavia opastuksia tai aikamatka koko perheelle. Aikamatkoilla ja työpajoissa oppiminen perustuu kaikkien aistien käyttämiseen. Historian kuulee, tuntee, maistaa ja kokee henkilökohtaisesti. Kesällä museoalueella myös laiduntaa kotieläimiä! Ilmainen sisäänpääsyn alle 18-vuotiaille kaikkiin näyttelyihin. Lue lisää...

Forum Marinum, Turku

Tästä alkaa meri! Forum Marinum, Turun sataman kupeessa, on merellisen tiedon ja toiminnan keskus. Kesäkaudella auki ovat joella auki myös komeat museoalukset.

Museolla on lasten oma merimuseo Tyrskynmyrskyn, jossa voi astumalla upeaan 7 metriseen laivaan oppia leikin kautta mm. merenkulusta, laivoista, navigoinnista, meren suuruudesta ja ihmisen pienuudesta. Laivan ruuma on esteetön ja sinne mahtuu suurempikin ryhmä. Lue lisää...

Päänäyttelyssä tulevat merelliset taidon tutuiksi laivakoira Axelin tassunjälkiä seuraten. Suomalaisesta laivanrakennuksesta kertovassa näyttelyssä on useita lapsille sopivia toimintapisteitä.

Forum Marinumissa on mahdollista järjestää syntymäpäiväjuhlia eri teemoilla. Lue lisää...

Gallen-Kallelan Museo, Espoo

Museo esittelee Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta sekä nykytaidetta, jolla on yhtymäkohtia Gallen-Kallelan elämäntyöhön.

Lasten omasta Aistisalkusta löytyy kaikenlaista tutkittavaa liittyen Gallen-Kallelan perheen elämään! Laukun löytää heti kassan sisäänkäynnin vierestä.

HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki

Taide on popcornia aivoille! HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta.

HAMissa voit pyytää lipunmyynnistä iloisen HAM-repun mukaan näyttelykierrokselle. Repussa pientä puuhaa noin 3-9-vuotiaille museovieraille.

HAMin säännöt on koululaisryhmille suunnatut säännöt, joissa kerrotaan mielenkiintoisesti miksi museossa käyttäydytään tietyllä tapaa. Sopii myös perheen omaa museokäyntiä varten. Lue lisää...

Koululaisryhmille suunnattuja opetusmateriaaleja. Lue lisää...

Joensuun taidemuseo Onni, Joensuu

Onnin vanhin esine on 3000 vuoden takaa, nuorin peilaa nykypäivää.

Tehtäviä ja taustatietoja omatoimista vierailua varten mm. Arla-neidin salapoliisitehtävä ja Mielikuvitustarina Kiinasta. Lue lisää...

Lusto – Suomen Metsämuseo, Savonlinna

Yllättävän hyvä museo metsästä!

Lustossa voi mm. kiipeillä kahdeksan metrin korkuisessa Lasten puussa, kömpiä talvipesässä nukkuvan karhun viereen ja kokeilla metsäkonesimulaattorissa kuljettajan taitojaan! Lue lisää...

Mobilia, Kangasala

Mobilia esittelee suomalaisen autoilun ja tieliikenteen historiaa.

Museossaon lapsille oma leikki- ja piirustuspaikka. Näyttelyihin saa kassalta mukaansa salapoliisitehtävän, jossa ratkotaan näyttelyistä otettujen valokuvien sijaintia. Rallimuseossapääsee harjoittelemaan ajotaitojaan Sega Rally-pelissä. Näyttelyissämme pyritään pitämään aina myös autoa, johon pääsee tutustumaan sisälle.

Rahtarit-liikennepuistossa 4–12-vuotiaat voivat kesäkaudella ohjaajan opastuksella opetella oikeanlaista liikennekäyttäytymistä niin jalankulkijoina kuin polkuautoilijoina. Puistossa on 10 kevyen- ja raskaanliikenteen polkuautoa. Alle 4-vuotiaat voivat leikkiä Hyvä kakku -hiekkatyömaalla puiston vieressä. Työmaan uutuus on kolikkotoimintainen hydraulinen kauhakuormaaja. Lue lisää ja katso aukioloajat...

Mobilian pihamaalta löytyy leikkipuisto ja uimaranta. Lainattavissa on myös erilaisia pihapelejä - kuten petanque ja kroketti. Pihasta lähtee myös luontopolku Keisarinharjun näköalakorokkeelle.

Mobilian On the Road mobiilipeli sopii kaiken ikäisille kuljettajille. Peli löytyy Google play -kaupasta hakusanoilla Mobilia On The Road tai Mobilia autopeli. Lue lisää…

Myös lasten syntymäpäivät järjestyvät Mobiliassa! Lue lisää...

Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki

Kiasma on nykytaiteen koti, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Linkin takaa löydät Lasten oman Arkkitehtuurireitin, vinkkejä museokäyntiin sekä tietoa Lauantaipajoista ja vauvojen värileikki -pajoista. Lue lisää...

Pohjois-Karjalan museo Hilma, Joensuu

Hilma houkuttelee kaikenikäiset aikamatkalle Karjalan alueen historiaan! Museo esittelee Karjalan historiaa ja rikasta suullista perinnettä sekä Sortavalassa toimineen Laatokan-Karjalan museon esineistöä.

Mukulakatu on varta vasten lapsille rakennettu satukaupunki, jossa on tilaa leikeille ja askartelulle. Lue lisää…

Museorotta Raunin aarreseikkailu johdattaa lapset tutkimusretkelle museon Matkalla Karjalassa -perusnäyttelyyn. Museosta saatavan kartan avulla voi suunnistaa läpi näyttelyn ja vastata esineistöä koskeviin kysymyksiin.

Perusnäyttelystä löytyy myös lasten museohuone, jossa voi mm. kuunnella eläinten ääniä, piirtää ja askarrella nappihyrrän.

Hilman päivää vietetään vuosittain museon nimipäivänä 21.11. Päivän aikana järjestetään lapsiperheille suunnattua ohjelmaa.

Porin taidemuseo, Pori

Rohkea ja kokeilunhaluinen nykytaiteen museo.

Porintaidemuseossa järjestetään kuukausittain työpajoja lapsille. Museolla voi myös järjestää Taidemuseosynttärit. Lue lisää...

Rauman merimuseo, Rauma

Rauman merimuseo kertoo keskiaikaisen kaupungin olemassaolon elinehdoista: merestä ja merenkulusta.

Rauman merimuseosta löytyy Saa koskea! -toimintapisteitä ja navigointisimulaattori Jenny. Myös Kaskisukeltaja Wikholmia pääsee tervehtimään ja pumppaamassa hänelle ilmaa. Lue lisää...

Seikkailuopastukset ovat varattavissa etukäteen lapsiryhmiä varten. Syntymäpäiviä voi juhlistaa Kap Hornin ympäri -seikkailukierroksella. Lue lisää...

Merimuseon läheisyydessä on kaikille avoin merihenkinen leikkipuisto Kipparinpuisto ja Liikennepuisto, jossa kesäaikana voi ajella pyörällä, polkuautoilla tai lokariautoilla. Lue lisää...

RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo, Kuopio

RIISAssa kohtaavat vuosituhantinen bysanttilainen traditio ja karjalais-ortodoksinen uskonnollisuus.

RIISAssa järjestetään erilaisia tapahtumia eri-ikäisille lapsille. Monitoimitila Mosaiikissa on aina tarjottavana tarvikkeita askarteluun ja maalaamiseen sekä erilaisia kuvia väritettäväksi. Museon infosta on mahdollista saada erilaisia tehtäviä lapsille:

Safari-peli: etsi museon esineistä eläimiä ja lintuja
Kätketty luonto: löytyykö eläin- ja kasviaiheet esineestä, tekstiilistä vai ikonista?
Aarrekartta: löydä kaikki piilotetut esineet ja sijoita ne kartalla
Labyrinttiseikkailu: etsi esineet ja esineiden yksityiskohdat, kerää kirjaimet ja saat avainsanan.

Satakunnan Museo, Pori

Näyttely Elonmerkkejä kertoo kolmessa kerroksessa menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Satakunnasta, sen elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Nähtävää, tutkittavaa ja tekemistä koko perheelle!

Aikamatka kaupunkiin - Suunnistus Porin kaupungin historiaan -vihko sisältää myös tehtäviä. Lue lisää...

Serlachius-museot Gösta ja Gustaf, Mänttä-Vilppula

Serlachius-museo Göstassa näet puhuttelevaa nykytaidetta, Suomen kultakauden taidetta sekä vanhoja eurooppalaisia mestareita. Serlachius-museo Gustafissa pääroolissa ovat tarinat.

Tutustu tehtävien kautta elämään teollistuvassa Suomessa. Voit tehdä tehtäviä omatoimisesti tai tulostaa niitä museovierailulle. Mm. Gustafin salainen koodi -kaupunkisuunnistus ja ohjeet kuinka valmistaa itse paperia! Lue lisää...

Tekniikan museo, Helsinki

Tekniikan museo esittelee sekä tekniikan, teollisuuden ja innovaatioiden historiaa että niiden nykypäivää.

Tekniikan museon näyttelyissä on paljon kosketeltavaa, kokeiltavaa ja ihmeteltävää. Pelaa kierrätyspeliä, kokoa komponentti tai ajele lähes satavuotiaalla museohissillä! Museosta löytyy myös leikkinurkkaus.

Itsenäisesti toteutettavassa Kummituksen kuvasuunnistuksessa ratkotaan näyttelykohteisiin kätkeytyvän arvoituksen. Suunnistusvihkoja voi lainata museon lipunmyynnistä.

Tekniikan museon työpajoissa tutustutaan tekniikan ilmiöihin tutkimalla ja askartelemalla. Lasten työpajoja järjestetään koulujen lomakausilla sekä erilaisissa tapahtumapäivissä. Työpajoja ja lapsille suunnattuja kierroksia voi myös varata omille ryhmille.

Museolla voi järjestää myös lastensynttärit, joiden aikana tutustutaan museoon, askarrellaan tekniikka-aiheisesti ja nautitaan juhlatunnelmasta.

Lisätietoa lapsille suunnatuista opastuksista ja palveluista: Lue lisää...

Turun taidemuseo, Turku

Turun taidemuseon monipuoliset ja laadukkaat näyttelyt tutustuttavat taiteen kiehtovaan maailmaan aina klassikoista uusimpaan nykytaiteeseen.

Pikkuli Turun taidemuseossa -mobiilisovelluksessa voi tutustua museon teoksiin, taiteilijoihin ja rakennukseen Pikkulin seurassa pelin ja leikin kautta. 4–8-vuotiaille suunnattu ilmainen sovellus on suomen- ja ruotsinkielinen. Lue lisää...

Museokeskus Vapriikki, Tampere

Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Mustin museosuunnistus -tehtäväpaperi museokierrokselle. Lue lisää...

Kadonneen tehtaan metsästys -tehtävä museokierrokselle. Lue lisää...

Museoiden opaskoira Mustin museokerho 7-12 vuotiaille (vuosimaksu 25€). Mustin museoina toimivat Amurin työläismuseokortteli, Museo Milavida, Muumimuseo, Postimuseo, Sara Hildénin taidemuseo, Tampereen taidemuseo ja Vapriikki. Lue lisää...

Opetusmateriaaleja, joiden avulla voi tutustua näyttelyyn. Suunnattu koululaisryhmille. Lue lisää...TallennaTallenna


Tallenna

Kerro tästä myös ystävillesi!