Lataa uusi Museokortti-sovellus! Vanha sovellus on poistunut käytöstä. Lue lisää

3.3.2021

#Karanteenitaidetta on täällä taas – tee oma versiosi ja voita Museokortti!

Maailmanlaajuiseksi levinnyt koronapandemia on kestänyt jo vuoden päivät ja Suomeen on todettu jälleen poikkeusolot. Poikkeusarki väsyttää meitä kaikkia ja naurun aiheet ovat vähissä. Ilahdutetaan ja autetaan toisiamme jaksamaan sulkutila. Museokortti nostaa nyt esiin uudelleen viime kevään hauskimman someilmiön ja innostaa ihmisiä jälleen osallistumaan #Karanteenitaidetta-haasteeseen!


Vuoden takaisena koronakeväänä Museokortti haastoi suomalaiset ottamaan osaa #Karanteenitaidetta-haasteeseen, jossa tarkoituksena on luoda uudelleen tuttuja taideteoksia karanteeniajan hengessä.

Haaste innosti tuhannet suomalaiset tekemään omia versioitaan rakastetuista taideklassikoita kekseliäästi karanteeniajan hengessä. Viime vuoden ratkiriemukasta ja kekseliästä karanteenitaidesatoa löydät Instagramista tunnisteella #karanteenitaidetta.

Nyt haastamme suomalaiset jälleen tekemään karanteenitaidetta! Millaisia versioita tällä kertaa syntyy? Haasteohjeet löytyvät kuvaupotuksen alta.

Tee #karanteenitaidetta ja voita Museokortti!


Kokoamme haastekuvia Museokortin @Karanteenitaidetta-tilille ilahduttamaan seuraajia. Käytä haastetunnisteita #karanteenitaidetta, @karanteenitaidetta ja @museokortti ja kuvasi voi päästä haastetilille!

Voita Museokortti: Huhtikuun 2021 loppuun mennessä #Karanteenitaidetta-haasteeseen osallistuneiden kesken palkitsemme kaksi (2) teosta Museokortilla. Otamme voittajiin yhteyttä ma 3.5.2021 Instagramin Direct-viestillä.

Näin osallistut haasteeseen:

  1. Tee oma versiosi tutusta taideteoksesta
  2. Julkaise teoksesi Instagramissa, Facebookissa tai Twitterissä omalla julkisella tililläsi
  3. Lisää julkaisuun tunnisteet #karanteenitaidetta, @karanteenitaidetta ja @museokortti
  4. Jos julkaiset alkuperäisen teoksen, varmista, että kyseessä on tekijänoikeusvapaa kuva. Lue tekijänoikeuksista lisää sivun lopusta.

Valitettavasti emme näe yksityisillä sometileillä julkaistuja teoksia, vaikka tunnisteita olisi käytetty. Halutessasi voit lähettää teoksesi myös sähköpostilla osoitteeseen viestinta@museot.fi.

Osallistumalla haasteeseen:

  • Annat Museokortille luvan uudelleenjulkaista haastejulkaisun Museokortin viestintäkanavissa, kuten @karanteenitaidetta ja @museokortti -Instagram-tileillä.
  • Vakuutat, että olet huomioinut alkuperäisteoksen tekijänoikeudet: tekijän kuolemasta on yli 70 vuotta tai sinulla on oikeuksien haltijan antama kirjallinen lupa teoksen hyödyntämiseen.

Alkuperäisteosten tekijänoikeudet on huomioitava

Jos teet kuvaparin, jossa käytät alkuperäistä taideteosta, on huomioitava alkuperäisen taideteoksen tekijänoikeudet.

Tekijänoikeuslaki EU-alueella määrittelee, että taiteilijan tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta taiteilijan kuolinvuoden päättymisestä. Tämän jälkeen teokset ovat käytettävissä, jollei toisin mainita. Haasteeseen osallistujan on itse huolehdittava alkuperäisen teoksen tekijänoikeuksista.

Kuvataideteoksen suoja alkaa, kun teos on riittävän itsenäinen ja omaperäinen ylittääkseen teoskynnyksen. Myös teoksen luonnos, keskeneräinen tai signeeraamaton teos voi olla suojattu. Lisätietoja tekijänoikeuksista löydät esimerkiksi näistä lähteistä: Tekijänoikeus.fi, Kuvaston ohjeet, Tekijänoikeuslaki.

Lähteitä tekijänoikeuksista vapaalle kuvataiteelle

Löydät tuhansia teoskuvia Kansallisgallerian kokoelmahausta, jossa pystyy rajaamaan tekijänoikeusvapaat kuvat.

Wikipedia on myös koonnut vapaasti käytettäviä teoksia taiteilijoilta, joiden kuolemasta on kulunut yli 100 vuotta.

Haasteen inspiraationa @tussenkunstenquarantaine

Museokortin #Karanteenitaidetta-haaste on saanut inspiraationsa @tussenkunstenquarantaine -Instagram-tilistä.

Alankomaalainen Anneleos Officier keksi mahtavan idean kannustaa ihmisiä tekemään omia teoksia vanhoista klassikoista käyttämällä rekvisiittana kotoa löytyviä tavaroita. Officier päätti toteuttaa ideansa luomalla Instagram-tilin @tussenkunstenquarantaine.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp