Herrojen kulttuuriretki, osa 2:
Veneit, merimonstereita ja vierailu presidentin kodissa

Museoseikkailijat Pauli K., Jussi ja Pauli J. suuntaavat seuraavaksi kohti Kotkan Merikeskus Vellamoa, jossa herroja erityisesti kiehtoo Suomen merimuseon venekokoelma. Herrat uskaltautuvat myös Merimonsterit-näyttelyyn ja vierailevat jäänmurtaja Tarmossa. Kotkasta Haminan kautta Luumäelle ajettuaan ystävykset tutustuvat Kotkaniemeen, P. E. Svinhufvudin kotimuseoon.


Katso video ja tutustu herrojen seikkailuihin Merikeskus Vellamossa Kotkassa ja P. E. Svinhufvudin kodissa Luumäellä! Kaikki herrojen seikkailuvideot löydät sivun lopusta.


Katso kuvia ja lue herrojen matkapäiväkirja:

Kotkan satamassa sijaitseva upea ja moderni Merikeskus Vellamo on antanut uudet tilat muun muassa Suomen Merimuseolle, jonka kokoelmat siirrettiin viime vuosikymmenen puolella Helsingistä Kotkaan. Herroja vetää tänne erityisesti vanhojen kunnostettujen puuveneiden osasto, joita on ollut restauroimassa tuttu helsinkiläinen kitarantekijä ja puuseppä Juha Nuutinen.


Tampereen Autokoritehdas valmisti insinööri Rafael Blomqvistin suunnitteleman pikaveneen 1930-luvun alussa. Restauroitu pikavene on esillä Merikeskus Vellamon Suomen merimuseossa.


Suomen merimuseon vastuulla olevaan kansalliseen venekokoelmaan kuuluu yli 100 työ- ja huvivenettä 1800-luvun loppupuolelta 1970-luvulle.

Menneen ajan romantiikkaa löytyy myös museoidusta jäänmurtaja Tarmosta, jolla muun muassa myöhemmin Suomen presidenttinä tunnettu P.E. Svinhufvud pakenee sisällissodan aikana Helsingistä. Tämä selviää nimittäin myöhemmin päivän aikana.


Englannissa vuonna 1907 rakennettu Tarmo oli valmistuessaan Suomen suuriruhtinaskunnan kolmas jäänmurtaja.


Jäänmurtaja Tarmo on avoinna kesäaikaan Merikeskus Vellamon aukioloaikojen mukaisesti.

Merenkulun kaupungista siirrytään vikkelästi Haminaan, jonka miljööt ja rakennukset viestivät vahvasti kaupungin asemasta suomalaisen sotilasperinteen ja -koulutuksen kehtona. Kaupunkiin saavuttaessa on suoranainen pakko käydä ihmettelemässä kaupungin viimeisintä nähtävyyttä, satametristä lipputankoa ja koripallokentän kokoista siniristilippua. Hämmentävää!

Haminan kaupunginmuseossa on esillä kiinnostava Muistoissa lasitaiteilija Tamara Aladin -näyttely, mutta herrat hämmentyvät museon ehdottomasta kuvauskiellosta. Se siitä videopäiväkirjan pidosta. Perinnekeskus Wanha Veteraani tarjoaa rauhanturvaajayhdistyksen pienen perusnäyttelyn, jossa Museokortilla voi tutustua myös ammattisotilas Lauri Törnin uraan ja jopa palaan suomalaisten SS-miesten historiaa. Rauhanomaiset Herrat eivät oikein tiedä, miten tähän kaikkeen pitäisi suhtautua. Kuvaaminen myös tässä paikassa on rajoitettua, mikä tiedoksi annettakoon.


Perinnekeskus Wanha Veteraani esittelee Suomen 1956 alkanutta rauhanturvahistoriaa sekä kaikkia suomalaisia rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioita aina nykypäivään asti.


Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemi Luumäellä

Vehreän Etelä-Karjalan kainalossa sijaitsee Luumäellä myös mielenkiintoinen kotimuseo Kotkaniemi, P. E. Svinhufvudin koti, jossa pääsee tutustustumaan presidentti P. E. Svinhufvudin ja rouva Ellen Svinhufvudin elämään.


Kotkaniemessä löytyy päärakennuksesta kotimuseon lisäksi kahvila ja kokoustiloja, sekä 1930-luvun asuun restauroitu puutarha piharakennuksineen.

Muutaman vuoden takaisen remontin jälkeen uuteen loistoon puhjennut presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseo sijaitsee upealla paikalla Kivijärven rannalla, pihan istutukset ja kukat hehkuvat keskikesän valossa ja löytyypä kahvilasta myös presidentin rouvan Ellen Svinhufvudin nimikkokahvia ja pihan omista mehiläispesistä saatua hunajaa.


Kotkaniemen museohenkilökunta on museovierailijoiden käytettävissä aina museon aukioloaikoina ja he opastavat yksittäisiä vierailijoita museolla sisältyen sisäänpääsylipun hintaan.

Kotkaniemessä herrakolmikkomme saa myös nauttia retken parhaasta opastuksesta. Svinhufvudin perheen elämä ja presidentin vaiherikas elämänura käydään perusteellisesti läpi, kronologisesti ja myös huone huoneelta. Hyödyntäkää näiden nuorten ja hyväntuulisten oppaiden ammattitaitoa, saatte kohteesta irti paljon!

 


Seikkailureitti

Seikkailua seurataan viikolla 30 (22.7.–28.7.).

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja
(Kotka)

Merikeskus Vellamo
(Kotka)

Haminan kaupunginmuseo
(Hamina)

Kotkaniemi, P. E. Svinhufvudin koti
(Luumäki)

Lappeenrannan taidemuseo
(Lappeenranta)

Olavinlinna
(Savonlinna)


Museokortti - vuoden mittainen kulttuurimatka 300 museoon!

Uusi Museokortti itselle tai lahjaksi 69€
Voimassaolevan kortin uusiminen 64€

Lisätietoa Museokortista >

Tatjan, Akun ja Taimin Matka menneeseen -seikkailun kruunaa video, joka koostaa koko seikkailun yhdeksi muistoksi. Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.

Jaa museokokemuksesi
#museokortti #museokierros @museokortti

 

Tutustu seikkailijoihin