Mueomuusat matkalla, osa 9:
Seikkailu Helsingissä jatkuu trooppisten kasvihuoneiden, nykytaiteen ja kehollisen ilmaisun parissa
Museoseikkailullaan Helsingissä Ella ja Iiris kulkevat läpi sademetsän ja savannin LUOMUS Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa, tutustuvat nykytaiteen kiehtoviin ja osallistaviin näyttelyihin Nykytaiteen museo Kiasmassa sekä osallistuvat kehollisen ilmaisun työpajaan HAM Helsingin taidemuseossa.
Katso seikkailuvideo ja tutustu Helsingin museoihin! Matkan kaikki seikkailuvideot löydät sivun lopusta.
Toinen päivämme Helsingissä vei meidät ensimmäiseksi Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Kierreltyämme ensin pihamaan ihmeitä ja ihanuuksia suuntasimme sisään kasvihuoneisiin. Vaikka lämpötila tuntui hipovan neljääkymmentä, tuskanhiki vaihtui nopeasti hämmästykseen siitä, mitä kaikkea seinien sisälle kätkeytyikään!
Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet on jaoteltu alueittain. On sademetsää, savannia, lummelampea...Nähtävää siis riittää! Kasvit ja vesi on suunnilleen parasta, mitä me museomuusat tiedämme, joten viihdyimme loistavasti vehreiden lehtien varjossa kuumuudesta huolimatta.
Kierrettyämme kasvihuoneet siirryimme pihan puolelle puutarhassa toimivaan suloiseen kahvilaan ja kirjoitimme rakkaillemme postikortteja!
Juotuamme kahvit jatkoimme matkaamme Nykytaiteen museo Kiasmaan. Kiasma on valtava rakennus, jossa on näyttelytiloja monessa kerroksessa. Pääsimme tutkimaan Iiu Susirajan puhuttelevia teoksia, paijaamaan Hrafnhildur Arnardóttirin eli Shoplifterin Nervescape VIII-installaatiota sekä pohtimaan luontosuhdettamme Yhteiseloa -näyttelyssä.
Astu lavalle -näyttelyssä pääsimme itse osallistumaan taiteenluomiseen. Iiris muun muassa piirtämällä mallista valtavaa nukkea ja Ella riisuutumalla lähes alasti – museo siis oli toimintaa ja uusia kokemuksia täynnä!
Kiasma on museo, johon yksinään voisi käyttää kokonaisen päivän, ja siellä riittää ihmeteltävää varmasti ihan jokaiselle iästä riippumatta!
Viimeisen museopäivämme Helsingissä omistimme kokonaan HAM Helsingin taidemuseolle. Olimme huomanneet, että museossa järjestettiin kehollisen ilmaisun työpaja, joka kiinnosti meitä valtavasti. Saavuttuamme museoon kuitenkin ensin kiersimme näyttelyt: tutustuimme tarkemmin Tove Janssonin töihin sekä ihastelimme Ellen Thesleffin teoksia.
Erityisen syvän vaikutuksen meihin kuitenkin teki Paweł Althamer: I (am) -näyttely, joka esitteli taitelijan veistoksia, installaatioita, videoteoksia sekä muita monialaisia töitä, joista jokainen oli toinen toistaan puhuttelevampi. Myös työpaja, johon osallistuimme, liittyi suoraan tähän samaiseen näyttelyyn. Iiris kirjoittaa työpajasta sekä näyttelystä näin:
“HAM tarjoaa Paweł Althamerin I (am) -näyttelyyn kuuluvaan uuteen teokseen Valkoinen hiljaisuuden tila liittyvää oheisohjelmaa joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina. (Nämä sunnuntait kulkevat nimellä Hiljaiset sunnuntait, ja niitä on vielä yksi jäljellä, 25.8.)
Eilen oli hiljainen sunnuntai. Osallistuimme Maija Mustosen tanssityöpajaan. Ohjeistus tapahtui teoksesta etäällä olevassa salissa, sillä teokseen ei kuulu puhe. Ohjeet olivat lempeitä ja helposti omiksi muokkaantuvia.
Kaikkien tulee ennen tilaan astumista pukeutua valkoiseen haalariin ja valkoisiin tossuihin eikä mitään omia tavaroita oteta mukaan. Pukeminen oli osa työpajaa, kuten myös tilaan kävely. Tila oli valkea ja hiljainen. Sai rauhassa kuunnella avaruutta, rakennusta ja itseään, kieriä, lojua patjalla, ja antaa olla.
Tanssityöpaja järjestetään vielä näyttelyn viimeisenä Hiljaisena sunnuntaina 25.8. ja sinne todella suosittelemme menemään. Koko näyttely on eri vaikuttava ja hieno.”
Suosittelemme lämpimästi työpajaa ihan jokaiselle!