VIELÄ EHDIT: Museokortti-digilahja tarjoushintaan vain 73 €!
Osta lahjaksi!
 
 
 
 
 

Museokierros Helsingissä – Pääkaupunki tarjoaa elämyksiä jokaiseen makuun

Helsingin museotarjonta on monipuolinen ja koettavaa löytyy vuoden jokaiselle päivälle. Museokortilla pääsee läes 40 museokoteeseen pelkästään Helsingissä.

Helsingissä on yli 40 Museokortti-museota, joista löytyy nähtävää jokaiseen makuun. Pääkaupungin museotarjontaan kuuluu nykytaidetta, designia ja arkkitehtuuria, kiinnostavia erikoismuseoita, historiaa ja suomalaisen maalaustaiteen merkkiteoksia. Myös lapsille löytyy paljon hauskaa tekemistä.

Suuret museot Helsingin keskustassa

Heti Helsingin päärautatieaseman vierestä löytyy Suomen tunnetuin taidemuseo, Ateneum joka kätkee sisäänsä Suomen taiteen tarinan. Kokoelmat kattavat monia kansallisaarteita maamme suurilta taiteilijoilta, kuten Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli, Akseli Gallen-Kallelan Lemminkäisen äiti, Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset (Kaski) ja Helene Schjerfbeckin Toipilas. Omien kokoelmien lisäksi Ateneumissa on laadukkaita kansainvälisiä näyttelyitä.


Kiasma on suljettu vuonna 2021 peruskorjauksen vuoksi ja avaa ovensa jälleen keväällä 2022.

Jokaisen nykytaiteen ystävän suosikkikohde Kiasma tekee tunnetuksi oman aikamme taidetta – sitä, mitä taiteilijat tekevät juuri nyt. Vaihtuvissa kansainvälisissä näyttelyissä ihastutaan, vihastutaan, hämmästytään, vaikututaan ja viihdytään.

Yksi kaupungin maamerkeistä on komea jugend-arkkitehtuurin helmi, Suomen Kansallismuseo. Helsingin sydämessä, aivan eduskuntatalon naapurissa sijaitseva museo esittelee monipuolisesti esihistoriaa, sekä suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin kehitystä keskiajalta nykypäivään. Vaihtuvat näyttelyt esittelevät historiaa läheltä ja kaukaa.

Pronssinen Hirvipatsas seisoo LUOMUS Luonnontieteellisen museon edustalla ja toivottaa ohikulkijat tervetulleiksi museoon. Museossa voi perehtyä luonnon monimuotoisuuteen, eläimiin ja elämän historiaan. Perusnäyttely kertoo ilmastonmuutoksesta ja pohtii miltä Suomi näyttää 100 vuoden kuluttua.

Luonnontieteellisen museon vieressä on Helsingin Taidehalli, joka toimii vaihtelevien näyttelyiden esittelytilana. Esillä on nykytaidetta ja designia kaupungin kauneimmaksi kutsutussa näyttelytilassa. Museorakennus on yksi 1920-luvun uusklassisismin merkittävimmistä edustajista Suomessa.

Kivenheiton päässä Taidehallista löytyy HAM Helsingin taidemuseo, joka pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta. Kokoelmaan kuuluu yli 9 000 teosta, joista lähes puolet on kaupunkilaisten ilona puistoissa, kaduilla, virastoissa, terveysasemilla, kouluissa ja kirjastoissa. Vaihtuvissa näyttelyissään HAM esittelee modernia taidetta ja nykytaidetta. Pysyvässä Tove Jansson -näyttelyssä kurkistetaan Muumien äidin taiteeseen.

Aivan ydinkeskustassa sijaitsee myös Amos Rex, jonka näyttelyohjelma koostuu uusimmasta, usein teknisesti kokeilevasta nykytaiteesta, 1900-luvun modernismista ja muinaisista kulttuureista. Arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen Amos Rex sijaitsee kokonaan maan alla, paria Lasipalatsin sisäpihan pihamaan ikkunaa lukuun ottamatta.

Pääkaupunkiin ja sen historiaan voi tutustua Helsingin kaupunginmuseossa, joka on maksuton ja avoinna joka päivä. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki. Museossa pääsee esimerkiksi hyppäämään aikakoneeseen, jossa sadan vuoden takaiset valokuvat heräävät eloon virtuaalitodellisuuden avulla. Perusnäyttelyssä Helsingin historiaan voi tutustua kävelemällä 30-luvun kaduilla, levähtämällä 50-luvun olohuoneessa tai valitsemalla Helsinki-aiheisen kappaleen 70-luvun keskiolutbaarin jukeboxista.



Ateneum on ollut taiteen koti jo vuodesta 1888. Monet taiteen suomalaiset suurnimet ovat opiskelleet rakennuksessa, jossa opetus jatkui vielä 1980-luvulle asti. Tänäkin päivänä Ateneum on elävä taidetalo, joka kutsuu näyttelyiden lisäksi ajattelua sytyttäviin tapahtumiin. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Taidetta suurilta mestareilta

Klassisen taiteen ystäville kaupunki tarjoaa paljon nähtävää. Sinebrychoffin taidemuseo Bulevardin varrella on helmi, jonka kokoelmista löytyvät maamme merkittävimmät vanhojen mestareiden maalaukset. Museon ytimen muodostaa Paul ja Fanny Sinebrychoffin ainutlaatuinen kotimiljöö, joka on pysyvästi esillä museon toisessa kerroksessa.

Reitzin säätiön kokoelmissa on nähtävillä suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksia ja Lauri Reitzin keräämät taide- ja antiikkiesinekokoelmat.

Taidekoti Kirpilässä voi tutustua tunnettujen taiteilijoiden teoksiin 1850-luvulta aina 1980-luvulle asti. Kokoelmissa mm. maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja piirustuksia sekä pieni venäläisen posliinin kokoelma. Töölössä lähekkäin sijaitsevat museot ovat molemmat ilmaiskohteita.



Designmuseo tarjoaa ainutlaatuisia muotoilukokemuksia ja uusi näkökulmia moniulotteiseen muotoiluun niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti


Designia ja arkkitehtuuria

Suomalaisesta muotoilusta ja designista kiinnostuneille Kaartinkaupungissa Design Districtin alueella sijaitseva Designmuseo tarjoaa nähtävää. Museo kerää ja tallentaa kotimaisen muotoilun historiaa ja esittää vaihtuvia muotoilun teemanäyttelyitä.

Designmuseon naapurista löytyvä Arkkitehtuurimuseo avaa näyteikkunan koti- ja ulkomaiseen arkkitehtuuriin sekä kaupunkikulttuuriin. Perusnäyttely esittelee "Arkkitehtuurimme vuosikymmenet 1900-1970".

Designmuseo Arabia on osa Arabianrannassa sijaitsevaa Iittala & Arabia Design Centre -keskusta. Museo esittelee Arabian ja Iittalan tuotantoa vuodesta 1873 tähän päivään. Designmuseon kokoelmista kootun näyttelyn pääosassa on suomalaisen keramiikka- ja lasimuotoilun historia.



Didrichsenin taidemuseo on vuonna 1965 perustettu taidemuseo ja keräilijäpariskunnan entinen koti Helsingin Kuusisaaressa. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti

Kuusisaaren merellisissä maisemissa sijaitsee kaksi upeaa Museokortti-kohdetta. Didrichsenin taidemuseossa yhdistyy arkkitehtuuri, veistospuisto, taidekokoelmat sekä vieraiden kulttuurien esineistö. Mielenkiintoiset vaihtuvat kotimaisen ja modernin ulkomaisen taiteen näyttelyt houkuttavat Helsingin keskustasta saarivierailulle.

Kuusisaaren kärjestä löytyy upea Villa Gyllenbergin kotimuseo. Laajan Helene Schjerfbeck -kokoelman lisäksi museo esittelee ensisijaisesti suomalaista taidetta 1700-luvulta 1970-luvulle. Villa Gyllenberg on suljettu remontin vuoksi ja avaa ovensa jälleen tammikuussa 2022.



Urheilumuseossa pääset tutustumaan Helsingin kesäolympialaisiin, jotka järjestettiin vuonna 1952. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti


Erikoismuseoita ja valokuvanäyttelyitä

Uudistinut Urheilumuseo avasi ovensa keväällä 2020 Helsingin olympiastadionilla. Museo herättää suomalaisen urheilun ikimuistoisimmat tähtihetket eloon. Teemoina pysyvässä näyttelyssä on esillä joukkuelajit, Helsingin olympialaiset 1952, urheilusankaruus, talviurheilu sekä e-urheilu ja elämysurheilu.

Museon uudet näyttelytilat kuljettavat urheilun tarinaa visuaalisesti näyttävän kokonaisuuden kautta. Keskiössä olevien suurten videoteosten avulla pystytään välittämään urheilun liike ja syvin olemus.

Musiikkimuseo Fame sijaitsee Triplan kauppakeskuksessa Pasilassa. Musiikin erikoismuseossa pääset kokemaan ainutlaatuisia musiikkielämyksiä, sekä tutustumaan Suomen musiikin historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen.



Teatterimuseo tarjoaa kävijöille tietoa, oivalluksia, iloa ja viihdettä. Näyttelyissä korostuvat toiminnallisuus ja helppo tiedonsaanti. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Kaapelitehtaan katon alta löytyy kolme Museokortti-museota: Suomen valokuvataiteen museo, Hotelli- ja ravintolamuseo sekä Teatterimuseo.

Suomen valokuvataiteen museo esittelee kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvaa ja valokuvauksen historiaa. Hotelli- ja ravintolamuseo on suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin sekä majoitus-, matkailu- ja ravitsemisalan erikoismuseo. Museosta löytyy muun muassa toimiva jukeboksi, alkoholipolitiikasta kertova vanha Alkon myymälä sekä Nukkekoti Grand Hotel, joka kiinnostaa aikuisiakin.

Engelin suunnittelemassa vanhassa postissa Senaatintorin kupeessa sijaitsee Suomen Pankin rahamuseo. Mielenkiintoinen museo esittelee rahan historiaa meillä ja muualla. Rahamuseossa ei rahaa tarvitse, vaan se on maksuton!

Helsingin yliopistomuseo vaalii yliopiston kulttuuriperintöä ja ylläpitää esine-, taide- ja valokuvakokoelmia. Tyylikäs museotarjoaa akateemisen historian lisäksi paljon kiinnekohtia kaikille historiasta, kulttuurista ja kaupunkikuvasta kiinnostuneille.

Helsingin Observatorio toimii Helsingin yliopistomuseon tähtitieteen yleisökeskuksena. Vaikka tähtitiede ei kiinnostaisi, on Engelin suunnittelema observatorio näkemisen arvoinen. Opastetuilla kierroksilla pääsee kiipeämään vanhoihin havaintotorneihin.


Luonnontieteellinen museo on lasten kestosuosikki vuodesta toiseen. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Lasten kanssa museoon

Helsingin museot tarjoavat hauskaa tekemistä perheen pienimmille. Lasten kanssa kannattaa vierailla esimerkiksi Teatterimuseossa, Tekniikan museossa, LUOMUS Luonnontieteellisessä museossa tai Helsingin Kaupunginmuseon Lasten kaupungissa, joka esittelee menneen ajan elämää Helsingissä.

LUOMUS Luonnontieteellinen museo on kestosuosikki vuosikymmenestä toiseen kaikille eläimistä ja elämästä kiinnostuneille. LUOMUS Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa voi ihailla monenkirjavia ja kiehtovia eläviä kasveja. Kasvihuoneissa paahtaa tropiikin lämpö ympäri vuoden.

Teatterimuseo Kaapelitehtaalla tarjoaa lapsille jännittävää koettavaa. Museossa pääsee sovittamaan roolivaatteita, esiintymään teatterilavalla tai leikkimään nukketatteria. Kaikkea saa kokeilla, eikä tarvitse vain katsoa.

Tekniikan museo hienon Helsingin Vanhankaupunginkosken reunalla kiehtoo varmasti. Museossa lapset voivat vaikkapa leikkiä nosturilla tai tutkia hissien historiaa tai taskuhiomakonetta. Museon perusnäyttelyt kertovat ajan, ihmisen ja teknologian suhteesta. Museoon kuuluu myös Voimalamuseo.

Sukellusvene Vesikko on jännittävä kokemus koko perheelle. Suomenlinnan suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvassa entisöidyssä Vesikossa voi kokea millaista on sukellusveneen ahtaissa tiloissa, joissa noin 20 hengen miehistö työskenteli kymmenien metrien syvyydessä veden pinnan alla.

Kaupunginmuseon Lasten kaupunki -näyttelyssä perheen pienimmätkin viihtyvät. Lasten kaupungista löytyy nostalgisen kodikas mummola, vanhanajan koululuokka ja nukketeatteri. Ja mikä parasta: kaikkeen saa koskea ja kaikkea saa tutkia!

Lastentarhamuseo sijaitsee arkkitehti Wivi Lönnin suunnittelemassa vuonna 1908 valmistuneessa jugend-talossa Helsingin Sörnäisissä.



Hakasalmen huvilassa voi tavoittaa muiston empire-ajan huvila-arkkitehtuurista, josta on säilynyt Helsingissä vain harvoja esimerkkejä. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti


Historialliset rakennukset ja merkkihenkilöt

Helsingin museoissa voi myös kurkistaa merkkihenkilöiden koteihin. Tamminiemi huokuu Suomen sodanjälkeistä historiaa Rytin, Mannerheimin ja Kekkosen presidenttikausilta. Amos Anderssonin lahjoittama jugend-huvila on ehdoton vierailukohde, joka raottaa verhoa vallan ja politiikan kulisseihin. Koti on sisustettu suomalaisella huonekalu-designklassikoilla Kukkapuron nahkasovista Aarnion Pallotuoliin.

Kaivopuiston huvila-alueella sijaitsee Suomen marsalkka Gustaf Mannerheimin koti. Mannerheim asui huvilassa vuosina 1924—51, jonka jälkeen koti on toiminut museona lähes alkuperäisessä asussaan. Talo on hieno esimerkki Kaivopuiston vanhoista huviloista. Museokäyntiin kuuluu aina opastus, joka avaa Mannerheimin elämää ja luonnetta myös valtiopäämiehen ja sotamarsalkan roolien ulkopuolelta.

Kaupunginmuseoon kuuluva viehättävä Hakasalmen huvila sijaitsee Finlandia-talon vieressä lähellä Töölönlahtea. Elegantti rakennus on muisto empire-ajan huvila-arkkitehtuurista, josta on säilynyt Helsingissä vain harvoja esimerkkejä.



Temppeliaukion kirkko on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti


Museokortilla Helsingin nähtävyyksiin

Kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko sijaitsee Helsingin sydämessä, Fredrikinkadun päässä. Kirkko on ainutlaatuisen arkkitehtuurinsa vuoksi yksi Helsingin päänähtävyyksiä.

Suomenlinna on erinomainen kesäkohde, jossa riittää nähtävää koko perheelle. Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde, jossa Museokortilla pääsee peräti neljään kohteeseen: Suomenlinna-museoon, Ehrensvärd-museoon, Sotamuseo Maneesiin ja sukellusvene Vesikkoon.

Museot tarjoavat sotahistoriasta, aseista ja kulkuneuvoista kiinnostuneille nähtävää. Suomenlinna-museon perusnäyttely esittelee merilinnoituksen historiaa. Ehrensvärd-museo onupseerin asunto 1700-luvun hengessä, jossa kävijävoi perehtyä elämään linnoituksen ruotsalaisella kaudella. Suomenlinnan lelumuseo on suloinen Suokin helmi, vaaleanpunainen unelmatalo rannalla.

Seurasaari on suosittu ulkoilualue, jossa voi nauttia kesäpäivistä vaikkapa piknikillä. Seurasaaren kallioilta aukeaa mahtavat näkymät Helsinkiin. Seurasaaren ulkomuseon kauniit vanhat rakennukset tuovat tuulahduksen menneiltä vuosisadoilta.


Tutustu Helsingissä meneillään oleviin näyttelyihin

Löydä museot kartalta


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museolista