BLACK WEEK: Museokortti nyt vain 67 € (norm. 79 €). Osta itselle tai lahjaksi! Hyödynnä tarjous

22.8.2023

Kulttuuria ja luontoa syksyn hehkuvissa maisemissa – katso kymmenen vinkkiä ruskaretkiin!

Haaveiletko luontoretkestä syksyisissä maisemissa? Pakkaa Museokortti reppuun ja löydä luonnonläheiset museot eri puolilta Suomea. Kuvat: Krista Ylinen, Ella Karttunen, Verlan tehdasmuseo.

Tiesitkö, että useat museot sijaitsevat luontokohteiden, kuten kansallispuistojen läheisyydessä? Kokosimme yhteen kymmenen upeaa kohdetta, joissa yhdistät museovierailut ja luonnossa retkeilyn. Tutustu vinkkeihin ja nauti kulttuurista syksyn väriloistossa!

Syksyiset luonto- ja museoretket ovat loistava tapa ladata akkuja tulevaa talvea varten. Museokortti taskussasi yhdistät helposti ruskaretkeilyn ja museovierailut kaikkialla maassa.

Olitpa matkalla Lappiin, Kolin kansallismaisemiin tai lähiseudun luontokohteisiin, löydät useita Museokortti-kohteita luonnon helmasta. Selaile reissukohteesi museoita kartalta tai löydä museot matkasi varrelta reittioppaan avulla.

Museot kartalla


Jos ruskaretkesi suunta on vielä päättämättä, Museokortin matkavinkit -palvelu tarjoaa uusia ideoita syksyn reissuille. Muista myös tutustua ajankohtaisiin Museokortti-etuihin: saat retkilläsi alennusta palveluista, kuten hotelleista ja ravintoloista.

Kokosimme tähän artikkeliin kymmenen vinkkiä kulttuurintäyteisille ruskaretkille. Poimi ideat syksyn matkoille ja ota Museokortti reissukaveriksi!



Inarin kylä on saamelaiskulttuurin eläväinen keskus. Pohjoinen luonto on läsnä kaikkialla: Saamelaismuseo Siidan näyttelyissä, kylää ympäröivässä luonnossa sekä alueen retkeilypoluilla. Kuvat: Krista Ylinen.

1. Saamelaismuseo Siida ja Pielpajärven erämaakirkko, Inari

Inariin tutustuminen kannattaa aloittaa Saamelaismuseo Siidassa. Siidan näyttelyissä tutustut ikiaikaiseen ja elävään saamelaiskulttuuriin sekä arktiseen luontoon. Museon näyttelyt herättävät pohtimaan mennyttä ja tulevaa niin kulttuurin kuin ympäristönkin näkökulmasta. Laaja ulkomuseoalue esittelee Suomen saamelaisten kulttuuri- ja rakennusperintöä sekä elinkeinoja.

Keskellä kaunista erämaata sijaitseva Pielpajärven erämaakirkko on historiallinen nähtävyys Saamenmaalla, rauhoitettu muinaisjäännös sekä osa saamelaista kulttuuriperintöä. Kirkko ja sitä ympäröivä, saamelaisten talvikylänä toiminut niittykenttä muodostavat harvinaislaatuisen kokonaisuuden, jolla on vuosisatoja pitkä asutushistoria. Erämaakirkolle pääsee ainoastaan viiden kilometrin mittaista retkeilypolkua pitkin. Löydät polun lähtöpisteen Siidan takaa lähtevän tien varrelta.

 


Lapin värikäs maaruska ja loputtomiin jatkuvat maisemat ovat elämys, jotka useimmat haluavat kokea ainakin kerran elämässään. Kultamuseon vierailuun on helppo yhdistää retkeily luonnossa, sillä museo sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa. Kuvat: Krista Ylinen, Susanna Kyllönen

2. Kultamuseo ja Urho Kekkosen Kansallispuisto, Sodankylä

Tämä museo sijaitsee kirjaimellisesti kansallispuiston portilla. Sodankylän Tankavaarassa sijaitseva Kultamuseo kertoo ihmeellisiä tarinoita kullasta. Tutustu Lapin yli 150-vuotiseen kullankaivuun historiaan, tarkastele kullanhuuhdontaan tarvittavia välineitä ulkomuseossa ja kokeile huuhtoa omat hippusi vaskoolilla. Lisäksi museossa on esillä kullan historiaa eri puolilta maailmaa.

Museon vieressä avautuva Urho Kekkosen kansallispuisto on yksi Suomen tunnetuimpia erämaakohteita. Loputtomat retkeilyreitit, avarat tunturimaisemat sekä helposti tavoitettavat kohteet Saariselän läheisyydessä tekevät kansallispuistosta kiinnostavan kohteen monenlaisille retkeilijöille. Retkeilyreiteillä on valinnanvaraa muutaman kilometrin päiväretkistä kymmenien kilometrien mittaiseen vaellukseen.


Katso lisää vinkkejä Lapin reissulle:



 


Söderlångvikin kartanossa pääset tutustumaan vuorineuvos ja kulttuurivaikuttaja Amos Anderssonin elämään. Anderssonin kesäpaikka sijaitsee hänen lapsuusmaisemissaan Kemiönsaarella. Kuva: Susanna Kyllönen / Museokortti.

3. Söderlångvik, Kemiönsaari

Historiallinen Kemiönsaari on luonnonkaunis kulttuuriympäristö tuhansine saarineen ja luotoineen. Keskellä saaristomaisemaa komeilee taidemesenaatti Amos Anderssonin henkilöhistoriaa ja taidekokoelmaa esittelevä Söderlångvikin museo, jonka ympärille avautuu näyttävä kartanoalue.

Söderlångvik tarjoaa täydellisen kattauksen syysretkelle: koe taidetta ja historiaa kartanon päärakennuksessa, ihaile puutarhan kypsyvä omenasatoa ja ulkoile museon pihasta lähtevillä luontopoluilla. Kaikkiaan 7000 hehtaarin alueelle levittäytyvän kartanon mailla kulkee useita luontopolkuja, joilla retkeilijä pääsee tutustumaan lähemmin kartanoa ympäröivään saaristoluontoon.


Tutustu myös muihin etelärannikon kohteisiin:



 


Nauti taidekeskuksen näyttelyistä ja kipaise Suomen suurimman linnavuoren huipulle Valkeakoskella. Kuvat: Voipaalan taidekeskus, Riina Syrjänen/Valkeakoski.

4. Voipaalan taidekeskus ja Rapolan Linnavuori, Valkeakoski

Valkeakoskella sijaitseva Voipaalan taidekeskus on kohtaamispaikka taiteen, historian ja luonnon ystäville. Rapolan linnavuoren rinteillä sijaitseva kartanoalue on täydellinen kohde ruskaretkille. Nauti taidekeskuksen korkeatasoisista näyttelyistä, pitkän historian omaavan kartanon tarinoista ja barokkipuistosta sekä Rapolan linnavuoren muinaisista nähtävyyksistä.

Rapolan linnavuoren historia ulottuu kauas viikinkiaikoihin ja sitäkin varhaisempiin vaiheisiin. Suomen suurimmalla Linnavuorella kuljet keskellä muinaishistoriaa, jonka merkkeinä alueelta löytyy muun muassa viikinkiaikaisia rakennelmia. Kavuttuasi harjun huipulle pääset ihailemaan Vanajaveden laakson kauas siintäviä kansallismaisemia.


Vieraile myös muissa Valkeakosken museoissa:



 


Hyppää satulaan ja kierrä Laajalahden ympäristön museot sekä alueelle sijoittuva luonnonsuojelualue. Yksi reitille osuvista kohteista on Didrichsenin taidemuseo. Kuva: Ella Karttunen.

5. Pyöräile Laajalahden ympäri: luonnonsuojelualue, Didrichsenin taidemuseo, Villa Gyllenberg, Gallen-Kallelan museo ja Tamminiemi

Ruskaretkeilyä voi harrastaa helposti myös kaupungissa! Espoon ja Helsingin rajamailta löydät Laajalahden, jonka ympäristö on kuin tehty syksyiselle pyöräretkelle. Museokortin matkavinkeistä löydät Arkkitehdin silmin Laajalahden laitamilla -kierroksen, jonka opastamana suunnittelet päiväretken alueelle.

Pyöräile pääkaupunkiseudun merellisissä maisemissa, nauti upeiden kohteiden taide- ja historiatarjonnasta sekä museokahviloiden antimista. Laajalahden luonnonsuojelualue on mitä mainioin paikka lintujen bongailuun. Lahden ympäristössä sijaitsee useita harvinaislaatuisia museokohteita: Gallen-Kallelan museo, Didrichsenin taidemuseo, Villa Gyllenberg ja presidenttien koti Tamminiemi. Voit nauttia syysluonnosta myös Seurasaaressa, jonka ulkomuseo on avoinna 15.9. asti.


 


Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Verla on aikamatka suomalaisen teollisuushistorian kiehtovaan ajanjaksoon. Kuvat: Joonas Linkola/UPM Verlan tehdasmuseo.

6. Unescon maailmanperintökohde Verla ja Repoveden kansallispuisto, Kouvola

Verlan kylässä Kymenlaaksossa sijaitseva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on ihastuttava nähtävyys, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Verlan tehdasmuseo on hyvin säilynyt esimerkki puunjalostusteollisuuden varhaisilta vuosilta ja kertoo mielenkiintoisesta kehitysvaiheesta Suomen teollisuuden historiassa.

Verlan miljöö käsittää tehdasrakennusten, patruunan pytingin ja puiston lisäksi myös työväen asuinalueen, jossa on mahdollisuus majoittua. Verlan ympäristössä kulkee metsä- ja historiateemaiset luontopolut, joilla törmäät jopa esihistoriallisiin kalliomaalauksiin.

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Verlasta sijaitsee Repoveden kansallispuisto, joka ihastuttaa jylhillä kallioseinämillä ja kirkkaalla vesistöllään. Repovesi sopii loistavasti päiväretken tai yhden yön vaelluksen kohteeksi. Lue lisää kansallispuistosta luontoon.fi-sivustolta.



Oletko koskaan kokenut Ahvenanmaan ruskaa? Saaristoalue on tunnelmallinen syyskohde, jossa voit vierailla Kastelholman linnassa ja muissa mielenkiintoisissa Museokortti-kohteissa. Kuva: Krista Ylinen

7. Kastelholman linna ja Bomarsundin linnoitus, Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on syksyn tunnelmallisimpia matkakohteita. Alueen museoilla on tarjottavanaan ainutlaatuisia hetkiä saaristolaiskulttuurin, taiteen ja menneiden aikojen parissa. Kulttuuritarjonnan ohella voit kokea saariston värikkään ruskan, merelliset maisemat sekä sadonkorjuun antimet.

Vietä syyspäivä keskellä luontoa ja historiallisia nähtävyyksiä, ja ota suunnaksi Kastelholman linna sekä Bomarsundin linnoitus. Keskiaikaisessa Kastelhoman linnassa pääset tutustumaan menneiden vuosisatojen värikkäisiin tapahtumiin ja linnaa asuttaneiden aatelisten elämään. Venäjän vallan aikainen Bomarsundin linnoitus on valtavan kokoinen alue merellisessä ympäristössä. Aloita vierailusi Bomarsundin vierailukeskuksesta ja tutustu lähemmin rauniolinnoituksen historiaan retkeilyreitillä ja sen varrella olevilla näköalapaikoilla.


Katso lisää vinkkejä Ahvenanmaalle:



 


Saimaan rannalla sijaitseva Mikkeli on upea kohde syksyn matkoille. Mikkelissä voit perehtyä sotahistoriaan ja nauttia taiteesta sekä kauniista järviluonnosta. Kuvat: Ella Karttunen/Museokortti, Visit Saimaa.

8. Päämajakaupunki Mikkeli ja Neitvuori

Suomen suurin järvi Saimaa kätkee rannoilleen lukemattomia helmiä. Museokortin matkavinkkien Kulttuurielämyksiä Saimaan rannoilla -kierrokselta löydät runsaasti ideoita usean päivän mittaiselle matkalle. Lyhyemmällä reissulla voit suunnata Mikkeliin, jotka saavutat kätevästi myös julkisilla esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

Mikkelissä voit uppoutua historiaan järvien ja metsämaisemien keskellä. Sodan ja Rauhan keskus Muisti on täysin uudenlainen museo, joka kertoo puhuttelevalla tavalla sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Muistin yhteydessä toimii Päämajamuseo, ja historian ystäville riittää nähtävää myös Suur-Savon museossa ja Jalkaväkimuseossa. Taide-elämyksiä syksyiselle retkelle tarjoavat puolestaan Mikkelin taidemuseo ja Mikkelin valokuvakeskus.

Mikkelin alueen komeimmat ruskanäkymät löytyvät Etelä-Savon korkeimmaksi vuoreksi kutsutulta Neitvuorelta, josta avautuu upeat maisemat Luonterin järvenselän saaristoon. Alueelta löytyy myös kalliomaalauksia ja polkuverkosto patikoijille.



Suomen luontokeskus Haltia on portti Nuuksion kansallispuiston upeisiin maisemiin. Kuvat: Toni Syrjäläinen/Suomen luontokeskus Haltia, Susanna Kyllönen/Museokortti.

9. Suomen luontokeskus Haltia ja Nuuksion kansallispuisto, Espoo

Vain puolen tunnin ajomatkan päästä Helsingistä sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on pääkaupunkiseudun helposti saavutettava keidas. Nuuksion järvet, metsät, laaksot ja suot tarjoavat monipuoliset puitteet syksyisille retkille.

Kansallispuiston kainalossa sijaitseva Suomen luontokeskus Haltia tuo luonnon taian myös sisätiloihin. Haltian näyttelyt esittelevät koko Suomen luontoa kaikkine vuodenaikoineen sekä innostavat retkeilemään kotimaan kauniissa luonnossa. Voit myös löytää uusia kohteita tuleville retkillesi, sillä Haltian päänäyttelyn keskiössä ovat kaikki Suomen 40 kansallispuistoa.

Nuuksio on saavutettavissa myös julkisilla liikennevälineillä. Pääset kansallispuistoon bussilla muun muassa Espoon keskuksesta. Lue lisää Nuuksion reiteistä ja liikenneyhteyksistä Metsähallituksen luontoon.fi -sivustolta.



Luontokeskus Ukossa voit tutustua muun muassa Katse kansallismaisemaan -näyttelyyn, joka kertoo Kolin kansallispuiston geologiasta, luonnosta ja kulttuurista. Kuva: Luontokeskus Ukko.

10. Luontokeskus Ukko ja Kolin kansallispuisto, Lieksa

Kolin kansallispuiston huipulla sijaitseva luontokeskus Ukko esittelee Suomen tunnetuinta kansallismaisemaa sekä itäsuomalaista vaaraluontoa ja perinneympäristöjä. Luontokeskuksesta on vain muutaman sadan metrin matka Ukko-Kolin kuuluisalle näköalatasanteelle, jossa voit nähdä omin silmin mm. Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltiä ja Juhani Ahoa inspiroineen kansallismaiseman.

Kolin kansallispuistossa risteilee useita erilaisia reittejä, joista suosituin on näköalapaikkoja kiertävä 1,4 kilometrin pituinen Huippujen kierros. Kansallispuisto tarjoaa suurenmoisten näköalapaikkojen lisäksi runsaasti muutakin nähtävää. Reittien pituudet vaihtelevat noin kilometristä 60 kilometriin saakka. Koe Suomen vanhimmaksi luontopoluksi kutsuttu reitti, perinnemaisemat, vanhat metsät, kylämiljööt ja kesäisin laiduntavat eläimet.



 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp