Turku on monipuolinen museokaupunki – Museokortilla psee 15 kohteeseen

Turun museoissa pääsee tutustumaan monipuolisesti menneeseen aikaan ja nykytaiteeseen. Suomen vanhimpaan kaupunkiin voitutustua helposti kävellen. Lähes kaikki Turun 15 Museokortti-kohdetta sijaitsevat heti Aurajoen tuntumassa.

Museokierroksen voi aloittaa Turun taidemuseosta, joka sijaitsee kaupungin keskustassa lähellä rautatieasemaa. Kansallisromanttinen graniittilinna on nähtävyys jo itsessään. Museon näyttelyt tutustuttavat taiteen kiehtovaan maailmaan aina klassikoista uusimpaan nykytaiteeseen.

Kaupungin keskustasta voi jatkaa Aurajoen toiselle puolelle, jossa kohoaa komea Turun tuomiokirkko. Kirkon tunnelmallisella lehterillä sijaitseva Turun Tuomiokirkkomuseo esittelee muun muassa pyhimyspatsaita, uskonpuhdistuksen jälkeisestä ajasta kertovia kirkkotekstiilieitä ja hopeaesineitä. Museossa pääsee tutustumaan myös Tuomiokirkon rakennusvaiheisiin.

Museet Ett Hem aivan Tuomiokirkon vieressä esittelee Turun historiaa toisesta näkökulmasta. Kaunis museo on konsuli Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen alkuperäisasussaan säilytetty kotimuseo, jossa on esillä pariskunnan keräämät taide-, esine- ja huonekalukokoelmat. Museon draamaopastuksilla pääsee kuulemaan tarinoita konsulin perheen elämästä sisäkön kertomana.

Naapurissa sijaitsee myös Sibelius-museo, joka esittelee paitsi säveltäjän tuotantoa ja elämää, myös musiikkia laajemmin. Soitinnäyttelyssä on yli 2000 soitinta eri puolilta maailmaa.


Kun jatkaa joenrantaa, vastaan tulee historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus Ars Nova. Museossa uusi ja vanha arkkitehtuuri kohtaavat hauskalla tavalla. Museon historiallisessa osassa maanpinnan alla voi kulkea Luostarikorttelin ainutlaatuisissa keskiaikaisissa raunioissa. Tämän jälkeen voi kivuta ylös tutustumaan moderniin taiteeseen. Ars Novasta löytyy poimintoja museon omasta taidekokoelmasta sekä vaihtuvia näyttelyitä, joiden teokset, teemat ja oheistapahtumat tuovat nykytaiteen lähelle. Aboa Vetus Ars Nova tarjoaa paljon tekemistä myös lapsille.

Kun Aurajoen rannasta poikkeaa Vartiovuorelle, löytää uniikin 18 pienestä korttelista koostuvan Luostarinmäen käsityöläismuseon. Museo sijaitsee Luostarinmäen puutaloalueella, joka säilyi Turun 1827 palossa. Yli 200 vuotta vanhat rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan ja niihin on sisustettu käsityöläisten asuntoja ja käsityömenetelmiä esitteleviä verstaita.

Turun vanhin säilynyt puurakennus Apteekkimuseo ja Qwenselin talo sijaitsee Aurajoen toisella puolella, kaupungin keskustassa. Yrteiltä tuoksuva Apteekkimuseo johdattaa lääkehoidon historiaan ja lääkkeiden valmistukseen. 1800-luvun apteekista pääsee Qwenselin talon puolelle tutustumaan, kuinka porvarisperhe eli 1700-luvun Turussa.

Aurajoen rannalta Samppalinnan alta löytyy Wäinö Aaltosen museo eli WAM. Turkulaisen kuvanveistäjän nimikkomuseo keskittyy nykytaiteeseen ja toimii Turun kaupungin taidemuseona.

Turun Biologinen museo esittelee Suomen luontoa ja eläimistöä aidon näköisessä ympäristössä ja on Suomen ainoa dioraamamuseo. Lasten suosimassa museossa oppii tunnistamaan kotimaisia eläinlajeja.Forum Marinum Turun sataman kupeessa on merellisen tiedon ja toiminnan keskus. Museossa esitellään merenkulkua kahdessa rakennuksessa sekä kesäkaudella useilla museoaluksilla. Forum Marinumin perusnäyttely kertoo merenkulusta merivoimien, kaupankäynnin, kalastuksen ja kulttuurin näkökulmasta. Autolautta s/s Bore toimii lounasravintolana, jossa voi myös yöpyä!

Museon eteen ankkuroidun fregatti Suomen Joutsenen näkee jo kaukaa joenvartta kävellessä. Sen naapurista löytyvät Tykkivene Karjala ja Miinalaiva Keihässalmi. Museoalus Sigyn on parhaillaan kunnostettavana Ruissalon telakalla. Aluksen odotetaan palaavan takaisin paikalleen Aurajokeen kesällä 2020.

Kaikille tuttu Turun linna kuuluu kaupungin hienoimpiin nähtävyyksiin. Yli 700 vuotta vanhan linnan alkuperäisasuunsa palautetut huoneet ja linnassa järjestettävät tapahtumat kertovat rakennuksen historiasta.
Katso Turussa parhaillaan meneillään olevat näyttelyt

Löydä Turun museot kartalta

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museolista