Aki, Anni ja Joona: Isä ja lapset kurkkaavat museomaailman kulisseihin – luvassa Helene Schjerfbeckin syntymäpäivät, vampyyrien karkotusta sekä runoilua Fredrikan puutarhassa

Historiasta ja taiteesta innostunut isä ja seikkailuihin valmiit koululaiset reissaavat Pohjois-Pohjanmaalta läpi Etelä-Suomen. Matkan varrella tulee vastaan kulttuurihistoriaa ja vampyyreitä. Heinäkuun helteessä runoillaan Fredrikan puutarhassa ja narrataan kaloja mato-ongella. Mutta mistä saadaan kakku Helenen 157-vuotissynttäreille ja millainen on Louhisaaren kartanolinnan Pirunkamari?

Katso Akin, Annin ja Joonan seikkailuvideot sivun lopusta ja tutustu heidän seikkailuun museoiden kulisseissa!


"Hei, olemme museohullu isä ja kaksi kouluikäistä lasta Pohjois-Pohjanmaalta Raahesta. Ja valmiina Museokortti-seikkailuun! #naamakatit -nimitys tulee kotikaupunkimme Raahen museon hurjasta kirkkoveistoksesta, jota esittelemme aivan reissumme aluksi ensimmäisessä videossa.

Olemme reippaita museokonkareita, mutta mitenköhän isän ja lasten kulttuurikunto kestää viikon mittaisen museomaratonin? Toiveissamme on kurkistaa videoissamme museomaailman kulissien taakse ja nauttia taiteesta, museoelämyksistä ja Suomen kesästä.

#Naamakatit seikkailevat museoissa

Anni on 13-vuotias musiikkiluokkalainen, jonka harrastuksiin kuuluu niin nuorisokuoro kuin fimomassa-tutoriaalien kuvaaminen.

Joona on 11-vuotias vitosluokkalainen, joka harrastaa maalla, merellä ja ilmassa: purjehtii tuulen vireessä optimistijollalla, pelaa pleikkarilla ja kuvaa tyynellä säällä komeita ilmakuvia dronella. Ehkäpä Museokortti-seikkailun maisematkin tarttuvat Joonan korkealla lentävään kameraan?

Aki on 42-vuotias museohullu kuvisope ja oppi- ja tietokirjailija, joka kyllästyttää koululaisia nippelitiedoillaan Suomen kulttuurihistoriasta ja taiteesta. Akin kirjoittamana kansien väliin on päätynyt mm. suuri määrä kummitusjuttuja Pohjois-Pohjanmaalta ja joulun mielenkiintoista ja kansainvälistä kulttuurihistoriaa. Museoissa ja taidenäyttelyissä kiertäessä mielenkiintoisinta ovatkin Akin mielestä esineisiin ja taideteoksiin liittyvät tarinat.

Meidän Museokortti-seikkailumme käynnistyy heinäkuussa kotikaupungistamme Raahesta, jossa on Suomen vanhin ja mielenkiintoisin paikallismuseo. Raahen museorakennuksesta on aiemminkin lähdetty maailmalle, aina merien taakse, sillä rakennus on vanha tulli- ja pakkahuone ja nykyisin täynnä merimiesten 1800-luvulla tuomia aarteita kaukaisista maista. Museossa on myös 1600-luvun kirkkoveistoksia, joista naamakatti, illistävä paholaiskuva, on reissumme pahanilkinen tunnus.

Tällä kertaa seikkailuun ei lähdetä kuitenkaan vanhaan tyyliin purjelaivalla pakkahuoneelta, vaan hurautamme aluksi Vaasaan Pohjanmaan museoon kummitusjahtiin. Jännittävät tunnelmat jatkuvat seuraavassa kohteessamme Tampereen Museokeskus Vapriikissa, jossa kesällä 2019 on Dracula – vampyyrit Vapriikissa -näyttely.

Onkohan Porvoossa mahdollista onkia? Piipahdamme Runebergin kodissa, jossa tänä vuonna on kansallisrunoilijan kodin esittelyn lisäksi kaloja kuvaava Suomu suomulta – Suomen kalalajien kauneudesta -näyttely. Fredrika Runebergin puutarha on varmasti heinäkuussa parhaimmillaan. Matkustamme vesiteitse Helsinkiin ja käymme Suomen kuvataiteen päivän juhlissa Ateneumin taidemuseossa. Tiesittekö, että samalla vietetään Helene Schjerfbeckin syntymäpäivää? Mutta millainen kakku sopisi 157-vuotiaalle päivänsankarille? Kotimatkalla käymme vielä Louhisaaren kartanolinnassa, jonka ikiaikainen päärakennus on varmasti elämys. Mutta miksi marsalkka Mannerheimillä on oma leikkimökki Louhisaaressa ja mitä tarinoita kätkeytyy kartanolinnan kiehtovaan Pirunkamariin?

Tervetuloa seuraamaan videoita huipuista museokohteista ja seikkailuistamme heinäkuisessa Suomessa.Videopäiväkirja taltioi päivittäin Museokortilla avautuvat seikkailut. #Naamakatit ovat valmiina matkaan! Mielenkiintoisia kohteita on luvassa jokaiselle päivälle ja hauskintahan seikkailussa on se, kun ollaan taiteen ja kulttuurihistorian tutkimattomilla harhapoluilla. Museokortti-matkahan ei ole seikkailu, jos kaikki menee aivan suunnitelmien mukaan!"

Seuraa #naamakattien seikkailua sosiaalisessa mediassa @museokortti-kanavalla tunnisteilla #naamakatit #museoseikkailu2019 #museokortinseikkailija #museokortti #museokierros

 


Seikkailureitti

Seikkailua seurataan viikolla 28 (8.7.–14.7.)

Raahen museo
(Raahe)

Pohjanmaan museo
(Vaasa)

Museokeskus Vapriikki
(Tampere)

J.L. Runebergin koti
(Porvoo)

Ateneumin taidemuseo
(Helsinki)

Louhisaaren kartano
(Masku)

Katso Akin, Annin ja Joonan seikkailuhakemus:


Museokortti - vuoden mittainen kulttuurimatka 300 museoon!

Uusi Museokortti itselle tai lahjaksi 69€
Voimassaolevan kortin uusiminen 64€

Lisätietoa Museokortista >

Tatjan, Akun ja Taimin Matka menneeseen -seikkailun kruunaa video, joka koostaa koko seikkailun yhdeksi muistoksi. Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.

Jaa museokokemuksesi
#museokortti #museokierros @museokortti

 

Tutustu seikkailijoihin