Museokortti etsii seikkailijoita
 

Jyväskylän taidemuseo

19.3.2009–24.5.2009 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

 Sisäänpääsy museokortilla
Näyttely

Lentämisen ihme - Jussi Heikkilä ja Jyrki Siukonen

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Lentämisen ajatukseen sisältyy vahva esteettinen ulottuvuus. Linnun kykyä kohota ilmaan siipiensä varassa ja ihmisen halua seurata perässä on kumpaakin usein kuvattu kauneuden sanastolla.

Jussi Heikkilän ja Jyrki Siukosen taiteessa lentämisellä on ollut keskeinen sija jo vuosien ajan. Heikkilän suhde aiheeseen on lähtöisin lintujen havainnoinnista, Siukosta on puolestaan kiinnostanut ihmisen lentoyritysten historia. Kumpikin lähestyy aihettaan usein kulttuurihistoriallisen viitekehyksen kautta. Tuloksena ei synny kuvia linnuista tai lentokoneista, vaan teoksia, joissa lentämisestä puhutaan käsitteellisellä ja vertauskuvallisella tasolla. Työt haastavat katsojan ajatukselliseen taitolentoon.

Jussi Heikkilä (s. 1952) on työskennellyt ornitologisten aiheiden parissa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Taustalla on aktiivinen lintuharrastus, jonka myötä häntä ovat inspiroineet yhtä hyvin yleinen pajulintu kuin arktisen alueen harvinainen lajisto. Heikkilä on myös rinnastanut muuttolintujen vuotuisen saapumisen ja lähdön lentokenttien monitoreihin saapuvista ja lähtevistä lennoista.

Heikkilän töissä on usein läsnä huoli ihmisen toiminnan vaikutuksesta ja luonnon saastumisesta. Lentämisen ajatus voikin liittyä myös lintuinfluenssan uhkaan, globaaliin talouteen ja rahan lentämiseen taivaan tuuliin. Toisaalta se voi ilmetä äärimmilleen pelkistettynä sarjana pisteitä, jotka ovat peräisin lintujen mukaan nimetyistä tähtitieteellisistä kuvioista.

Jyrki Siukonen (s. 1959) on tutkinut taiteen ja ilmailun välistä suhdetta paitsi teoksissaan myös kirjallisesti. Hänen tohtorityönsä Kuvataideakatemiassa vuonna 2001 (Uplifted Spirits, Earthbound Machines. Studies on Artists and the Dream of Flight, 1900-1935) käsittelee kuvataiteilijoiden roolia lentämisen varhaishistoriassa. Monet Euroopan ensimmäisistä lentäjistä olivat taiteilijoita ja myös Suomessa ensimmäisen lentokoneen hankki kuvanveistäjä.

Siukosen teoksissa lentämisen ajatus saa ilmauksen monissa yllättävissä muodoissa. Kuvanveistäjä Tatlinin epäonnistunutta lentolaitetta muistetaan siivellisin alushousuin, lentoa yliäänikone Concordella puolestaan poispyyhityin nuottiviivoin. Lentämiseen liitetään myös Kafkan kertomus hiilisangolla ratsastajasta Ja Wittgensteinin patenttihakemus lentokonepotkurille.

Jussi Heikkilä ja Jyrki Siukonen ovat aiemmin pitäneet yhteisnäyttelyn vuonna 2004 Turussa ja New Yorkissa.

Teksti: Jyrki Siukonen


Näyttely on osa Jyväskylän museoiden yhteistä Lentämisen ihme -näyttelykokonaisuutta. Jyväskylän taidemuseossa, Keski-Suomen museossa, Keski-Suomen ilmailumuseossa, Suomen käsityön museossa, Keski-Suomen luontomuseossa ja Alvar Aalto -museossa tarkastellaan lentämisen ihmettä yhteisprojektina niin kuvataiteen, ite-käsityön, kulttuurihistorian kuin luonnontieteenkin lähtökohdista.

Vapaaehtoisryhmä Siipeilijät ideoi ja toteuttaa yleisötapahtumia sekä osallistuu porukalla näyttelyjärjestelyihin. Siipeilijäksi voivat ilmoittautua kaikki halukkaat. Siipeilijäksi voi ilmoittautua Jyväskylän taidemuseon museolehtorille Sirpa Turpeiselle, p. (014) 626 852, sirpa.turpeinen@jkl.fi

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon yhteystiedot

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, 40100 Jyväskylä

014 26 64 391

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

6/3/0 €
Perjantaisin vapaa pääsy kaikille. Holvin alagallerian näyttelyihin vapaa pääsy.

Maksutavat

käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit.

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00

Kohdetta lähellä olevat museot

 • Saarijärven museo, Säätyläiskotimuseo
   
   

  Saarijärven museo, Säätyläiskotimuseo

   
 • Saarijärven museo
   
   

  Saarijärven museo

   
 • Säynätsalon kunnantalo
   
   

  Säynätsalon kunnantalo

   
 • Äänekosken taidemuseo
   
   

  Äänekosken taidemuseo

  Tutustu paikallisen kulttuuripersoonan, opettaja Toivo Parantaisen taidekokoelmaan sekä keskisuomalaisen...

   
 • Suomen Ilmavoimamuseo
   
   

  Suomen Ilmavoimamuseo

  Suomalaisen sotilasilmailun kehitystä ja historiaa sen alusta nykyaikaan.

   
 • Keski-Suomen museo
   
   

  Keski-Suomen museo

   
 • Suomen käsityön museo
   
   

  Suomen käsityön museo

  Käsityön ja käsiteollisuuden valtakunnallinen erikoismuseo.

   
 • Pienmäen talomuseo
   
   

  Pienmäen talomuseo