Jyväskylä Art Museum

19.3.2009–24.5.2009 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

 Admission with Museum Card
Exhibition

Lentämisen ihme - Jussi Heikkilä ja Jyrki Siukonen

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Lentämisen ajatukseen sisältyy vahva esteettinen ulottuvuus. Linnun kykyä kohota ilmaan siipiensä varassa ja ihmisen halua seurata perässä on kumpaakin usein kuvattu kauneuden sanastolla.

Jussi Heikkilän ja Jyrki Siukosen taiteessa lentämisellä on ollut keskeinen sija jo vuosien ajan. Heikkilän suhde aiheeseen on lähtöisin lintujen havainnoinnista, Siukosta on puolestaan kiinnostanut ihmisen lentoyritysten historia. Kumpikin lähestyy aihettaan usein kulttuurihistoriallisen viitekehyksen kautta. Tuloksena ei synny kuvia linnuista tai lentokoneista, vaan teoksia, joissa lentämisestä puhutaan käsitteellisellä ja vertauskuvallisella tasolla. Työt haastavat katsojan ajatukselliseen taitolentoon.

Jussi Heikkilä (s. 1952) on työskennellyt ornitologisten aiheiden parissa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Taustalla on aktiivinen lintuharrastus, jonka myötä häntä ovat inspiroineet yhtä hyvin yleinen pajulintu kuin arktisen alueen harvinainen lajisto. Heikkilä on myös rinnastanut muuttolintujen vuotuisen saapumisen ja lähdön lentokenttien monitoreihin saapuvista ja lähtevistä lennoista.

Heikkilän töissä on usein läsnä huoli ihmisen toiminnan vaikutuksesta ja luonnon saastumisesta. Lentämisen ajatus voikin liittyä myös lintuinfluenssan uhkaan, globaaliin talouteen ja rahan lentämiseen taivaan tuuliin. Toisaalta se voi ilmetä äärimmilleen pelkistettynä sarjana pisteitä, jotka ovat peräisin lintujen mukaan nimetyistä tähtitieteellisistä kuvioista.

Jyrki Siukonen (s. 1959) on tutkinut taiteen ja ilmailun välistä suhdetta paitsi teoksissaan myös kirjallisesti. Hänen tohtorityönsä Kuvataideakatemiassa vuonna 2001 (Uplifted Spirits, Earthbound Machines. Studies on Artists and the Dream of Flight, 1900-1935) käsittelee kuvataiteilijoiden roolia lentämisen varhaishistoriassa. Monet Euroopan ensimmäisistä lentäjistä olivat taiteilijoita ja myös Suomessa ensimmäisen lentokoneen hankki kuvanveistäjä.

Siukosen teoksissa lentämisen ajatus saa ilmauksen monissa yllättävissä muodoissa. Kuvanveistäjä Tatlinin epäonnistunutta lentolaitetta muistetaan siivellisin alushousuin, lentoa yliäänikone Concordella puolestaan poispyyhityin nuottiviivoin. Lentämiseen liitetään myös Kafkan kertomus hiilisangolla ratsastajasta Ja Wittgensteinin patenttihakemus lentokonepotkurille.

Jussi Heikkilä ja Jyrki Siukonen ovat aiemmin pitäneet yhteisnäyttelyn vuonna 2004 Turussa ja New Yorkissa.

Teksti: Jyrki Siukonen


Näyttely on osa Jyväskylän museoiden yhteistä Lentämisen ihme -näyttelykokonaisuutta. Jyväskylän taidemuseossa, Keski-Suomen museossa, Keski-Suomen ilmailumuseossa, Suomen käsityön museossa, Keski-Suomen luontomuseossa ja Alvar Aalto -museossa tarkastellaan lentämisen ihmettä yhteisprojektina niin kuvataiteen, ite-käsityön, kulttuurihistorian kuin luonnontieteenkin lähtökohdista.

Vapaaehtoisryhmä Siipeilijät ideoi ja toteuttaa yleisötapahtumia sekä osallistuu porukalla näyttelyjärjestelyihin. Siipeilijäksi voivat ilmoittautua kaikki halukkaat. Siipeilijäksi voi ilmoittautua Jyväskylän taidemuseon museolehtorille Sirpa Turpeiselle, p. (014) 626 852, sirpa.turpeinen@jkl.fi

Share this with your friends!

Print version

Museum contact details

Jyväskylä Art Museum
Kauppakatu 23, 40100 Jyväskylä

014 26 64 391

Museum website

Admission fees

Admission with Museum Card
Admission with Museum Card

6/3/0 €
Perjantaisin vapaa pääsy kaikille. Holvin alagallerian näyttelyihin vapaa pääsy.

Payment methods

käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit.

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Opening hours

Mon Closed
Tue 11:00-18:00
Wed 11:00-18:00
Thu 11:00-18:00
Fri 11:00-18:00
Sat 11:00-18:00
Sun 11:00-18:00

OTHER MUSEUMS NEARBY

 • Äänekoski Art Museum
   
   

  Äänekoski Art Museum

  Get to know both an interesting local culture person Toivo Parantainen and his art collection and beautiful...

   
 • Saarijärvi Museum
   
   

  Saarijärvi Museum

   
 • Museum of Central Finland
   
   

  Museum of Central Finland

   
 • Pienmäki Farm Buildings Museum
   
   

  Pienmäki Farm Buildings Museum

   
 • Saarijärvi Museum, Upper-class Home Museum
   
   

  Saarijärvi Museum, Upper-class Home Museum

   
 • The Craft Museum of Finland
   
   

  The Craft Museum of Finland

  The museum is a specialized museum for craft covering entire Finland.

   
 • Säynätsalo town hall
   
   

  Säynätsalo town hall

   
 • Finnish Air Force Museum
   
   

  Finnish Air Force Museum

  Suomalaisen sotilasilmailun kehitystä ja historiaa sen alusta nykyaikaan.