Nyttely
 Sisnpsy museokortilla
 

Sato siln

Suomen maatalousmuseo Sarka, Loimaa

  • 29.9.2020–31.1.2021

Hapanta ruisleip, savustettua kalaa, kuivattuja vihanneksia, suolattua lihaa, pantiokaalia. Muun muassa nist aineksista oli menneiden vuosisatojen maaseudun asukas tehty.

 

Sato siln -nyttelyss tutustutaan entisaikojen silntmenetelmiin eli kuivaamiseen, hapattamiseen, suolaamiseen ja savustamiseen. Mennein vuosisatoina silminen oli vlttmttmyys ja olennainen osa ruokataloutta. Aikana ennen jkaappeja, kylmvarastoja ja pakastimia kaikki ruoka piti sil jollakin tavalla, jotta se silyi.

Perinteisten silntmenetelmien rinnalle tuli 1900-luvulla umpioiminen ja pakastaminen. Nykyn silmme paljon marjoja, hedelmi, vihanneksia ja sieni eri muodoissa, mutta niden ruoka-aineiden silminen yleistyi Suomessa vasta 1900-luvun alusta lhtien.

Silnttavat vaikuttivat suuresti siihen, milt ruoka entisaikoina maistui. Nyttely kertoo siten mys suomalaisten arjen makumaailmasta ja sen muuttumisesta silnttapojen muuttuessa. Kvij psee tutustumaan mys kemiaan eri silnttapojen taustalla eli esimerkiksi siihen, miksi suolaaminen tai hapattaminen est ruoan pilaantumisen.

Kerro tst mys ystvillesi!

Museon yhteystiedot

Suomen maatalousmuseo Sarka
Vanhankirkontie 383, 32200 Loimaa

02 763 7700

Museon kotisivut

Psymaksut

Sisnpsy museokortilla
Sisnpsy museokortilla

10/6/0

Maksutavat

Kteinen, pankkikortit ja yleisimmt luottokortit sek Smartum, Edenred, ePassi ja Tyky+.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 10:00-17:00
Ke 10:00-17:00
To 10:00-17:00
Pe 10:00-17:00
La 10:00-17:00
Su 10:00-17:00

huhti-syyskuussa joka piv klo 10-17, loka-maaliskuussa ti-su klo 10-17