Joulutarjouksena uudet Museokortit hintaan 73 €! Hanki itselle tai lahjaksi!

26.9.2020

Voimavaroja pimenevään syksyyn luonnosta ja kulttuurista – poikkea näissä museoissa matkallasi kansallispuistoon

Sekä luonnolla että kulttuurilla on todettu merkittävästi terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Yhdistä luontoretkeesi museoelämys ja nauti rauhoittavasta vaikutuksesta. Esittelemme viisi suosittua kansallispuistoa, joissa virkistäytymisen jälkeen on helppo poiketa lähellä sijaitsevissa Museokortti-kohteissa.

Kansallispuistot ovat suosittuja retkikohteita, jotka mahdollistavat monipuolista koettavaa. Retkillä voi patikoida, pyöräillä, meloa ja hiihtää. Lyhytkin vierailu kansallispuistossa kannattaa: Metsähallituksen selvityksien mukaan elinvoimaisuus ja onnellisuus kohenevat retkillä Suomen kansallispuistoihin.

Vain viiden minuutin oleskelu metsässä kohentaa mielialaa, ja 20 minuutin luontohetki laskee verenpainetta ja lisää elinvoimaisuutta. Luonto lievittää myös stressiä, lisää sosiaalista hyvinvointia ja fyysistä aktiivisuutta sekä voi vähentää fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä.



Jo lyhytkin oleskelu metsässä virkistää mieltä.

Luonnon tapaan myös kulttuurin ja taiteen parissa vietetyn ajan merkitys hyvinvoinnin tukemisessa on todettu useissa tutkimuksissa. Kulttuuriharrastus voi vähentää stressiä ja suojata uupumukselta. Tutkimukset osoittavat myös kulttuuri- ja taidetoiminnan edistävän positiivista mielenterveyttä ja tuovan tukea mielenterveyden haasteissa pärjäämiseen. Kulttuuri voi parantaa mielialaa ja vähentää ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta sekä muita negatiivisia tunteita.

Yhdistämällä luonto- ja kulttuurielämyksen samaan retkeen, keräät voimavaroja ja hoidat hyvinvointiasi ja terveyttäsi. Listasimme viisi upeaa kansallispuistoa ja lähellä sijaitsevia museoita. Näillä retkillä virkistät kehoa ja mieltä!


Oulangan kansallispuisto on monipuolinen luontoelämys kaikenkuntoisille.

1. Koe Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa ja syvennä luontokokemusta valokuvanäyttelyssä


Sallan ja Kuusamon alueille levittäytyvä Oulangan kansallispuisto tarjoaa reittivaihtoehtoja kaikenkuntoisille. Komeasti kiemurtelevat Oulankajoki ja Kitkajoki halkovat kansallispuistoa ja kulkija kokee matkallaan komeita könkäitä, jyrkkiä rotkoja, vaikuttavia suomaisemia, ohikulkevia poroja ja kohisevia koskia. Lukuisten reittivaihtoehtojen joukosta löytyy myös ehkäpä se legendaarisin vaellusreitti, Karhunkierros.

Karhunkierroksen jälkeen kannattaa poiketa Hannu Hautalan Luontokuvakeskuksessa Kuusamossa. Museokortti-kohteessa on esillä Uljas valkoinen, kansallislintumme laulujoutsen -näyttely. Hannu Hautala on kuvannut joutsenia yli 50 vuoden ajan.


2. Vieraile UNESCOn maailmanperintökohteessa ja retkeile Repoveden jylhissä maisemissa



Idyllisessä Verlassa viihtyy koko perhe. Vain 30 minuutin ajomatkan päässä on Repoveden upeat aarnimetsät ja jylhät maisemat. Kuvat: Milla Karkulahti ja Marjo Vänttinen.

Verlan kylässä Kymenlaaksossa sijaitseva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on ihastuttava nähtävyys, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Verlan tehdasmuseo on hyvin säilynyt esimerkki puunjalostusteollisuuden varhaisilta vuosilta ja kertoo mielenkiintoisesta kehitysvaiheesta Suomen teollisuuden historiassa.

Verlan miljöö käsittää tehdasrakennusten, patruunan pytingin ja puiston lisäksi myös työväen asuinalueen, jossa on mahdollisuus myös majoittua. Vietä kesäpäivä ainutlaatuiseen alueeseen tutustuen, hanki matkamuistot pienistä käsityöpuodeista ja pidä lounastauko ravintolassa.

Vain puolen tunnin ajomatkan päässä Verlasta sijaitsee Repoveden kansallispuisto, joka ihastuttaa jylhillä kallioseinämillä ja kirkkaalla vesistöllään. Repovesi sopii loistavasti päiväretken tai yhden yön vaelluksen kohteeksi. Kansallispuisto sijaitsee Kouvolan ja Mäntyharjun kuntien alueella. Matka pääkaupunkiseudulta sinne kestää autolla vain pari tuntia.


3. Koe Järnefeltin maalauksista tutut Kolin vaaramaisemat ja tutustu kansallismaisemaamme luontokeskuksessa



Kolin luontokeskus Ukko esittelee kansallismaisemaa ja itäsuomalaista vaaraluontoa. Ukko-Kolin huipulle on luontokeskuksesta vain muutaman sadan metrin kipuaminen. Kuvat: Marjo Vänttinen


Koli on yksi tunnetuimmista kansallispuistoistamme ja sen maisemat ovat tulleet tutuiksi muun muassa Eero Järnefeltin 1800-luvulla maalatusta teoksesta Syysmaisema Pielisjärveltä.

Kolin luontokeskus Ukko esittelee kansallismaisemaa sekä itäsuomalaista vaaraluontoa ja perinneympäristöä. Katse kansallismaisemaan -näyttelyssä voit tutustua Kolin kansallispuiston geologiaan, luontoon ja kulttuuriin.

Luontokeskuksesta on muutaman sadan metrin kiipeäminen Ukko-Kolin huipulle, josta avautuvat upeat näkymät Pieliselle. Ukko-Kolin laella seistessä ymmärtää, miksi maisema on inspiroinut niin monia taiteilijoita. Ukko-Kolin huiputuksen lisäksi Kolin kansallispuistosta löytyy useita lyhyitä päiväretkeen sopivia reittejä kaiken ikäisille ja kuntoisille. Osa reiteistä soveltuu myös liikuntaesteisille.


4. Huuhdo kultaa Tankavaaran Kultamuseossa ja vaella Urho Kekkosen kansallispuiston erämaamaisemissa



Tankavaaran Kultamuseo kertoo tarinoita Lapin kultakuumeesta. Kullanhuuhdontaa pääsee kokeilemaan kesäaikana. Kuva: Heikki Sulander (Museokortin Seikkailijat 2019)

Laulustakin tunnettu Lapin kesä koettava ainakin kerran elämässä. Matkailijalle Lappi tarjoaa upean luonnon lisäksi myös kutkuttavaa kulttuuria ja kiehtovaa historiaa.

Kullankaivuun historiaan pääsee tutustumaan parhaiten Lapin Kultamuseossa, joka kertoo kullanhuuhdonnan ja -kaivuun historiasta. Lapin kultaa on huuhdottu jo 1800-luvulta lähtien. Suomen kultahistoriasta kertovassa näyttelyssä tutuksi tulevat Lapin kultamaiden legendat, joista mielenkiintoisin lienee salaperäinen Sylvia Petronella Antoinette van der Moerin tarina. Kultakylässä pääsee kesäaikana kokeilemaan kullanhuuhdontaa.

Lapista löytyy lukuisia kansallispuistoja, joista suosituin on Urho Kekkosen kansallispuisto. Se sijaitsee Itä- ja Pohjois-Lapissa Inarin, Sodankylän ja Savukosken kuntien alueella. Tankavaaran Kultakylä ja on hyvä tukikohta Urho Kekkosen kansallispuistoon tutustuessa.

Valtava kansallispuisto tarjoaa tunturierämaita, soita, kirkkaita puroja ja jokia sekä pitkospuita. Kultamuseossa käynnin jälkeen erämaamaisemissa kulkien voi pohtia, millaista kultakuumeen aikainen meno Lapissa on ollut. Urho Kekkosen kansallispuiston maisemissa on myös joulupukin koti, Korvatunturi. Reittivaihtoehtoja löytyy niin aloitteleville kuin kokeneillekin retkeilijöille.


5. Opi luonnosta Haltiassa ja nauti Nuuksion kansallispuiston maisemista



Suomen luontokeskus Haltian tämän kesän keskiössä on liito-orava, jonka silmin pääsee kokemaan suomalaisen luonnon monimuotoisuuden. Museokäynnin jälkeen voi poiketa Nuuksion kansallispuistoon vaikkapa sieniretkelle. Kuvat: Suomen luontokeskus Haltia ja Marjo Vänttinen

Haltia Suomen luontokeskus kokoaa Suomen luonnon helmet yhden katon alle näyttelyiden ja modernin puuarkkitehtuurin kautta Nuuksion kansallispuiston maisemissa. Jatkuvasti uudistuvassa päänäyttely vie Saaristomereltä tuntureille ja antaa aidon elämyksen maamme upeasta luonnosta. Näyttelyn ytimenä ovat Suomen 40 kansallispuistoa. Tänä kesänä keskiössä on liito-orava, jonka silmin pääsee kokemaan suomalaisen luonnon monimuotoisuuden.

Haltiaa ympäröivät Nuuksion huikeat maisemat ja loistavat retkeilymaastot. Nuuksion kansallispuisto on Suomen toiseksi suosituin kansallispuisto. Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueelle levittäytyvä kansallispuisto sopii kaikille luonnosta nauttiville ja reittejä löytyy jokaiseen makuun. Kansallispuistossa voi nauttia kauniista järvistä ja vaihtelevasta luonnosta. Nuuksioon on Helsingistä matkaa vain noin 30 kilometriä ja se on helposti saavutettavissa myös julkisella liikenteellä.


6. Vietä museopäivä Raumalla ja koe Selkämeren kansallispuiston karu kauneus



Rauman merimuseon perusnäyttely antaa hyvät eväät Selkämeren kansallispuistoon. Näyttely esittelee raumalaista laivanrakennusta, merenkulun opetusta ja merimiehen elämää sekä merillä että maissa. Kuva: Rauman merimuseo

Selkämeren kansallispuisto sijaitsee Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa Kustavin, Merikarvian, Eurajoen, Porin, Rauman ja Uusikaupungin kuntien alueella. Rauman edustan saaristo on Selkämeren kansallispuiston keskeistä aluetta.

Raumalle tullaan usein UNESCO:n maailmanperintökohteisiin kuuluvan vanhankaupungin vuoksi, mutta sen lisäksi Rauma on varsinainen museokaupunki. Museokortti käy peräti seitsemään kohteeseen: Rauman merimuseoon, Lönnströmin taidemuseoon ja Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseoon, Merimiehen kotimuseo Kirstiiin, Marelaaan Vanhaan raatihuoneeseen sekä Rauman taidemuseoon. Museoissa pääsee tutustumaan muun muassa pitsinnypläykseen ja merenkulun historiaan sekä kaupunkiasumiseen eri aikoina Vanhan Rauman sydämessä.

Raumalla vietetyn museopäivän jälkeen Selkämeren kansallispuisto sävähdyttää karulla kauneudellaan. Uudenkaupungin ulkosaaristossa sijaitseva Isonkarin majakkasaari on kansallispuiston suosituimpia matkailukohteita. Selkämeren kansallispuisto sopii kaiken kuntoisille ja ikäisille, mutta saariin pääsy edellyttää merimatkaa.

Uudella reittihaulla haet kätevästi Museokortti-kohteet reittisi varrelta. Katso kartalta reittivinkit ja kiehtovat museokohteet, joihin voit matkallasi poiketa.

Löydä museot reittisi varrelta uudella reittihaulla >
Lähde vuoden mittaiselle kulttuurimatkalle Museokortilla >


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp