Pajamäen perinnekeskus

22.6.2017–7.7.2017 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

Näyttely

Lamppilainen viimeiseen hengenvetoon

Toholampilaislähtöisen taiteilija Albert Gebhardin tauluista koottu näyttely.

Ei Museokortti-museo

Gebhard, Albert, taidemaalari, piirtäjä, opettaja ja rehtori, syntynyt Toholammilla huhtikuun 26. päivänä 1869, kuollut Helsingissä toukokuun 15. päivänä 1937.

Albert (Abi) Gebhard syntyi kahdeksanlapsisen sisarussarjan toiseksi vanhimpana lapsena. Toholammin Kerttulassa syntynyttä Albert-poikaa kiinnosti pienestä saakka piirtäminen. Isä harmistelikin kovasti sitä, että taloudellinen tilanne jarrutti opintojen aloittamista. Koska kotimaakunnasta ei löytynyt opiskelumahdollisuuksia, lähti Albert opiskelemaan Helsinkiin. Ruotsalaisessa reaalikoulussa opiskelun ohella hän aloitti taiteen opiskelun Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1887. Menestys taiteessa ja opinnoissa rohkaisi häntä lähtemään jatkamaan opintojaan Pariisiin. Siellä hän opiskeli ensin Cormonin yksityisakatemiassa, sitten Académie Julianissa ja myöhemmin hän on täydentänyt opintojaan mm. Firenzessä.

Suomen Taide yhdistyksen piirustuskouluun Gebhard tuli ensin opettajaksi, myöhemmin rehtoriksi 1897. Täällä hän toimi 20 vuotta ja häntä pidetäänkin yhtenä keskeisenä uranuurtajana Suomessa piirustuksen alalla. Piirustuksen ohella hän perehtyi maalaamiseen ja häntä pidetään maamme eturivin taidemaalareihin kuuluvana.

Kansanelämän kuvaus oli Albert Gebhardin sydäntä. Hän teki varsinaisen elämäntyönsä Helsingissä, mutta hänen tuotannostaan monet liittyivät synnyinseutuun. Ollessaan lomalla Kerttulassa hän myös maalasi ahkerasti. Paljon maailmaa nähneenä ja kokeneena hänen juurensa olivat kuitenkin lujasti Toholammilla. Lahjoittaessaan nykyisen Kerttulan urheilukentän maa-alueen nuorison käyttöön hän saatesanoissaan lausui: - viimeiseen hengenvetoon saakka toholampilainen.

#paikallismuseoidenkesä2017

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon yhteystiedot

Pajamäen perinnekeskus
Pohjapuolentie 366, 69300 Toholampi

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Ei Museokortti-museo

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke Suljettu
To Suljettu
Pe Suljettu
La Suljettu
Su Suljettu