Suomen käsityön museo

7.9.2019–8.12.2019

 Sisäänpääsy museokortilla
Näyttely

La Normandie Boréale – Käsityötä Ranskasta 7.9.–8.12.2019

11 eri alojen taitajaa Normandiasta tuovat museoon värikkään ja leikittelevän nykykäsityön ja muotoilun näyttelykokonaisuuden, johon mahtuu niin perinteisempiä tekniikoita kuin kekseliäitä uusia tapoja käyttää materiaaleja.

Syksyllä 2019 Suomen käsityön museoon saadaan tuulahdus Ranskasta, kun normandialaisten käsityöläisten ryhmä Élan de créateurs esittelee töitään kahdessa näyttelyssä. 11 eri alojen taitajaa tuo museoon ranskalaista nykykäsityötä ja muotoilua kuten keramiikkaa, tekstiilitöitä, koruja, kierrätysmateriaalitöitä ja taidekäsityötä. Värikkäisiin ja leikitteleviin myyntinäyttelykokonaisuuksiin mahtuu niin perinteisempiä tekniikoita kuin kekseliäitä uusia tapoja käyttää materiaaleja.

Kantavana ajatuksena La Normandie Boréale -näyttelyn toteuttamisessa on ollut yhteistyömahdollisuuksien luominen suomalaisten ja ranskalaisten käsityöläisten välille. Suomen käsityön museon syntyaikoina museon kokoelmiin hankittiin esineistöä vertailuaineistoksi kotimaiselle tuotannolle Pariisin maailmannäyttelystä vuonna 1889. Kokonaan ranskalaislähtöistä näyttelyä ei museossa ole kuitenkaan ennen nähty.

Yhteistyö normandialaisten käsityöläisten kanssa alkoi, kun Suomessa pitkään asunut, mutta sittemmin Normandiaan palannut Madame Andrée Le Gros-Henriksen ehdotti Suomen käsityön museolle yhteistyötä kahden kotiseutunsa välillä. Le Gros-Henriksen kokosi yhteen normandialaisia käsityöläisiä, jotka innostuivat mahdollisuudesta tuoda teoksiaan esille Jyväskylään ja näin jatkaa Suomen käsityön museon ja Ranskan välillä toista sataa vuotta jatkunutta käsityöhenkistä yhteistyötä. Suomen käsityön museon ja normandialaisryhmän yhteistyönä syntyi näyttely, jonka kuratoinnista museon puolesta on vastannut FM Maija Oinonen.

Osa Élan de créateurs -ryhmän jäsenistä matkustaa Jyväskylään avajaisten aikana ja heille järjestetään mahdollisuuksia tavata ja vaihtaa ajatuksia paikallisten käsityöläisten sekä muiden käsityöalan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on saada aikaan keskustelua käsityöyrittäjyydestä ja sen edellytyksistä eri maissa. Hedelmällisimmillään näyttely voi poikia jatkoa yhteistyölle tulevaisuudessa.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Museon yhteystiedot

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä

(014) 266 4370

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

6/3/0 €

Maksutavat

visa, mastercard, museokortti, Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli ja -saldokortti, Sportti&KulttuuriPassi, Tyky-kuntoseteli sekä Ticket Mind&Body ja Ticket Duo -kortti.

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00

Perjantaisin vapaa sisäänpääsy. Kesäkautena 1.6.-31.8. avoinna ti-pe ja su klo 11-18, la klo 11-16. Poikkeuksia avoinnaolossa juhlapyhien aikaan. Lisätiedot aukioloista osoitteessa: www.craftmuseum.fi/aukiolo.htm#poikkeavat_aukioloajat

Näyttelyn tekstit kielillä

Kohdetta lähellä olevat museot

 • Pienmäen talomuseo
   
   

  Pienmäen talomuseo

  Ainutlaatuinen 20 hirsirakennuksen ympäröimä pihapiiriin 1800-luvulta. Piipahda tuvassa ja riihessä tai...

   
 • Saarijärven museo, Säätyläiskotimuseo
   
   

  Saarijärven museo, Säätyläiskotimuseo

  1780-luvun rakennuksessa 1800-luvun alun säätyläiskoti sekä näyttely kansallisrunoilija J. L. Runebergin...

   
 • Saarijärven museo
   
   

  Saarijärven museo

  1780-luvun rakennuksessa 1800-luvun alun säätyläiskoti sekä näyttely kansallisrunoilija J. L. Runebergin...

   
 • Säynätsalon kunnantalo
   
   

  Säynätsalon kunnantalo

   
 • Suomen Ilmavoimamuseo
   
   

  Suomen Ilmavoimamuseo

  Suomalaisen sotilasilmailun kehitystä ja historiaa sen alusta nykyaikaan.

   
 • Keski-Suomen museo
   
   

  Keski-Suomen museo

   
 • Äänekosken taidemuseo
   
   

  Äänekosken taidemuseo

  Tutustu kulttuuripersoona, opettaja Toivo Parantaisen taidekokoelmaan sekä keskisuomalaisen maiseman...