Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Suden hetki

Hämeenlinnan kaupunginmuseo Museo Skogster, Hämeenlinna

  • 28.5.2024–18.8.2024

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kesän näyttely kertoo suomalaisten ja kantahämäläisten suhteesta susiin.

 
The Wolf (1915) Alfred Wierusz-Kowalski, öljy kankaalle.

Susi on kiehtonut ja pelottanut ihmisiä kautta aikojen. Monissa kulttuureissa susi on nähty pelottavana petona, joka uhkaa karjaa ja ihmisiä. Erityisesti vanhoissa eurooppalaisissa tarinoissa susi usein symboloi pahuutta ja vaaraa, uhkaa ja petollisuutta kuten Punahilkassa, jonka Grimmin veljekset toivat tutuksi kaikille. Toisaalta joissain kulttuureissa susi on nähty viisaana henkisenä oppaana ja yhteisöllisyyttä sekä yhteistyötä symboloivana olentona.

Suomalaisissa kansansaduissa kettu oli ovela ja karhu vahva – suden rooli taas oli yleensä popsia poskeensa muut tarinoiden henkilöt. Vanhoissa saamelais- ja suomalaistarinoissa ihminen otti itse tai oli tuomittu ottamaan suden hahmon. Nykypäivän populaarikulttuurissa susi nähdään monin eri tavoin. Erilaisia susia ja ihmissusia nähdään kirjallisuudessa, elokuvissa, televisiosarjoissa ja peleissä.

Yhteiselo ei ole elokuvissa niin kuin ei tosielämässään kuitenkaan aina rauhaisaa. Susi on juossut ihmisen perässä ja ihminen suden perässä niin kauan kuin Suomenniemellä on ollut asujia. Suomalaiset ovat metsästäneet historian kuluessa susia kaikilla mahdollisilla tavoilla aina teroitetuista kepeistä lentokoneesta heitettyihin kranaatteihin. Satojen vuosien ajan suden metsästys oli määrätty kansalaisten velvollisuudeksi – ainoastaan ”papit, lukkarit ja loisvaimot” olivat siitä vapautettuja.

1800-luvulle asti talonpoikaisväen keskuudessa uskottiin, että sudenpyynti oli hukkaan heitettyä aikaa. Susien uskottiin olevan voima, jolle ihminen ei voinut juurikaan mitään. 1800-luvun lopulla tapahtuneiden lastensurmien jälkeen pelko susia kohtaan kasvoi ja kertomukset susien teoista levisivät sanomalehtien myötä koko maahan. Virkavalta puuttui myös aktiivisemmin metsästyksen kehittämiseen muun muassa tapporahojen muodossa.

Suhde susien ja ihmisten välillä on vaihdellut aina kunnioituksesta pelkoon. Tänä kesänä Museo Skogsterilla tarkastellaan suden ja ihmisen välistä suhdetta muun muassa populaarikulttuurin ja nykypäivän keskustelujen, historian metsästyskeinojen ja susivoutien näkökulmista.

Suden hetki
28.5. alkaen
Museo Skogster 1. krs
Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna
avoinna ti, to-su 11-17 ja ke 11-18

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon yhteystiedot

Hämeenlinnan kaupunginmuseo Museo Skogster
Raatihuoneenkatu 8

03 621 2979

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Hämeenlinnan kaupunginmuseo Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8


Lähtöpiste:






Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

10/7/0€

Maksutavat

käteinen, pankkikortti, yleisimmät luottokortit, Smartum-setelit ja -mobiilimaksu.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-17:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-17:00
Pe 11:00-17:00
La 11:00-17:00
Su 11:00-17:00

Suljettu: juhannuksena 21.6.-23.6.2024

Näyttelyn tekstit kielillä

 

Kohdetta lähellä olevat museot