19.2.2021

Museokortin vinkit kiinnostavimpiin näyttelyihin verkossa – matkaa kotisohvaltasi museoihin ympäri Suomen

Millainen maapallo oli ammoisina aikoina? Miten ja miksi maailmamme muuttuu nyt? Näitä kysymyksiä pohditaan Luomuksen Muutosta ilmassa -virtuaalikierroksella. Vas. kuva: Ella Karttunen / Museokortti. Jyväskylän taidemuseon verkkonäyttely Sata vuotta, tuhat tulkintaa esittelee Suomen taiteen merkkiteoksia 1800-luvun lopusta 2010-luvulle uudesta näkökulmasta. Teos: Helene Schjerfbeck, Hiljaisuus, 1907. Kuva: Seppo Hilpo

Museot tarjoilevat nyt kiehtovia verkkonäyttelyitä, jotka ovat kaikkien koettavana. Näyttelyissä kuvataan korona-ajan arkea ja pohditaan ilmastoa ja sen muutoksia. Pääset myös kurkistamaan museoiden taidehelmiin sekä paikkallishistoriaan ympäri Suomen.

Kokosimme vinkit virtuaalinäyttelyihin! Jos olet taiteen ystävä, kannattaa tutustua Jyväskylän ja Mikkelin taidemuseoiden verkkonäyttelyihin, jotka esittelevät merkkiteoksia ja taidekokoelmien helmiä. Maapallon menneisyyttä raotetaan Luonnontieteellisen museon virtuaalikierroksella, kun taas korona-aikaa tarkastellaan vuonna 2020 dokumentoiduin valokuvin HAM:in ja Helsingin kaupunginmuseon verkkonäyttelyssä.

Tarjolla on myös palasia historiasta niin Uudestakaupungista, Raahesta, Joensuusta, Kouvolasta kuin myös Savonlinnasta ja Kotkasta – mikä parasta, kaikki näyttelyistä on koettavissa verkossa.



Helsingin kaupunginmuseon valokuvaaja Yehia Eweis ryhtyi dokumentoimaan koronaviruksen aiheuttaman poikkeusajan näkymistä kaupunkikuvassa maaliskuussa 2020. Verkkonäyttelyssä kuvat on jaettu kolmeen teemaan: poikkeustila, avautuminen ja toinen aalto. Kuva: Yehia Eweis, Kivinokan uimaranta, kesäkuu 2020

Outo arki -verkkonäyttelyssä valokuvat kertovat korona-ajan eri vaiheista

HAM Helsingin taidemuseo & Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki

Outo arki -verkkonäyttely avaa yleisölle Helsingin kaupunginmuseon ja HAM Helsingin taidemuseon kokoelmatoimintaa yhteisen teeman kautta. Arjen outous paljastuu ja faktan ja fiktion raja hämärtyy, kun tilaa ihmisineen tarkastellaan poikkeavasta näkökulmasta tai kaikkein pienimpiin yksityiskohtiin keskittyen.

Verkkonäyttelyssä on esillä videotaiteen kokonaisuus Hetken äärellä HAMin kokoelmista sekä korona-aikaa Helsingissä dokumentoivia valokuvia kaupunginmuseon kokoelmista otsikolla Hiljainen kaupunki. Valokuvat ja videoteokset haastavat samankaltaisella tunnelmallaan yleisöä näkemään rutiinien taakse.

Vieraile verkkonäyttelyssä >



Jyväskylän taidemuseon verkkojulkaisu liittyy Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin – Kuvataidetta Keski-Suomesssa 1947-1973 -näyttelyyn taidemuseossa vuonna 2015. Teos: His Masters Jazz, Maija Kumpulainen-Sokka, 1968, maalaus; tempera. Jyväskylän kaupungin taidekokoelmat.

Koe Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin ja muut Jyväskylän taidemuseon helmiä esittelevät verkkonäyttelyt

Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä

”Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin”, totesi toimittaja vuonna 1957 lehtijutussa kirjoittaessaan kuvataiteen kesäkursseista Korpilahdella. Pariisi on ikuinen kaupunki ja sinne ehtii myöhemminkin, mutta Jyväskylän kaupungin taidekokoelmien helmet 1950- ja 1960-luvuilta pääset kokemaan tämän verkkonäyttelyn kautta.

Jyväskylän taidemuseon verkkonäyttely Sata vuotta, tuhat tulkintaa esittelee Suomen taiteen merkkiteoksia 1800-luvun lopusta 2010-luvulle uudesta näkökulmasta, erilaisten tulkintojen kautta.

Verkkonäyttely Miltä aika näyttää? sisältää poimintoja Jyväskylän kaupungin taidekokoelmasta vuosilta 1975–1997 ja Tunne maisema -verkkonäyttelyssä Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen keskisuomalaiset maisemat kohtaavat nykytaiteen.

Tunne maisema -verkkonäyttely jakaantuu kahteen osaan:

Vieraile näissä verkkonäyttelyissä:



Miehen työ -verkkonäyttely pohjautuu Metsäntutkimuslaitoksen Suomalainen metsätyömies -tutkimusraporttiin ja sen yhteydessä koottuun laajaan, dokumentaariseen valokuva-aineistoon vuosilta 1970–1971.

Miehen työ välittää valokuvin raskaan työn arjen iloineen ja suruineen

Lusto – Suomen Metsämuseo, Savonlinna

Miehen työ -verkkonäyttely tarjoaa koskettavia ja pääosin ennennäkemättömiä valokuvia 1970-luvun metsätyöntekijöistä ja työn murroksesta. Kuvista välittyy väkevänä raskaan työn arki metsissä, taukotuvissa ja tienpäällä.

Tunnelmalliset tuokiokuvat 70-luvun Suomesta ovat ikonisia ja voimakkaita ajankuvia. Näyttely tarjoaakin kiehtovan nostalgiamatkan aikaan, jolloin maaseutu tyhjeni, lähiöt syntyivät ja suosituin tv-ohjelma oli Lauantaitanssit.

Vieraile verkkonäyttelyssä >



Suomen Ilmailumuseon virtuaalinäyttelyyn sisältyy myös videoita, kuten kaksi museossa kuvattua virtuaaliopastusta, joissa näyttelypäällikkö Valeri Saltikoffin opastuksella tutustutaan museon perusnäyttelyssä oleviin Saabin valmistamiin koneisiin.

Yli 80 vuotta ilmaa siipien alla – millainen on Saabin pitkä ilmailuhistoria?

Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Ilmailumuseon virtuaalinäyttely tarjoaa katsauksen Saabin pitkään ja innovaatioita täynnä olevaan ilmailuhistoriaan. Yli 80-vuotisen taipaleensa aikana yhtiö on valmistanut yli 5 500 lentokonetta ja yli 15 eri lentokonetyyppiä niin sotilas- kuin siviilikäyttöön.

Saab AB on perustettu vuonna 1937. Tuolloin yhtiön toiminnan pääpaino oli Ruotsin ilmavoimien lentokoneiden valmistuksessa. Toisen maailmansodan jälkeen Saabin toiminta kansainvälistyi ja laajeni. Koe verkkonäyttelyssä, mitä kaikkea Saabin historia pitää sisällään.

Vieraile verkkonäyttelyssä >



Millainen maapallo oli ammoisina aikoina? Miten ja miksi maailmamme muuttuu nyt? Millaiseen tulevaisuuteen matkaamme? Näitä kysymyksiä pohditaan Luomuksen Muutosta ilmassa -näyttelyssä.

Millaiseen tulevaisuuteen matkaamme? Sitä pohditaan Luonnontieteellisen museon Muutosta ilmassa -näyttelyssä!

LUOMUS Luonnontieteellinen museo, Helsinki

Ilmasto ja meitä ympäröivät olosuhteet ovat muuttuneet vuosituhansien aikana. Ihmisellä on ollut ja on enenevässä määrin vaikutus ilmastoon ja ympäristöönsä. Muutosta ilmassa -näyttely raottaa maapallon menneisyyttä ja kuljettaa katsojan läpi sen eri aikakausien sekä luo kuvan ihmisen roolista ympäristön muokkaajana.

Voit nyt tutustua Luonnontieteelliseen museon Muutosta ilmassa -näyttelyyn etänä 360° -virtuaalikierroksella! Kulje kertojan johdattamana näyttelysalien läpi. Kierros on kuvattu 360° -menetelmällä, joten voit pysähdellä matkan varrella ja tutustua näyttelyn yksityiskohtiin kaikkialla ympärilläsi. Lisäksi salien seinillä on erilaisia infopisteitä, joita napauttamalla saat lisätietoa näyttelyn teemoista.

Lähde virtuaalikierrokselle >



Alina Sinivaaran tuotannossa polveilevat teemat, viimeisimpänä joukkueurheilun maailma, löytyvät omasta lähipiiristä ja suodattuvat kankaalle värikylläisinä ekspressiivisinä tulkintoina.

Koe Alina Sinivaaran Kentän laidalla näyttely 360° -virtuaalikierroksena

Mikkelin taidemuseo, Mikkeli

Taidemaalari Alina Sinivaaran (s. 1978) dynaamiset urheiluaiheiset maalaukset ovat hämmästyttävä yhdistelmä pelikenttien salamannopeita tilanteita, skriineiltä heijastuvaa kuvaa, katsomon kohinaa – tai tyhjentyneen kentän autiota hiljaisuutta.

Suurikokoiset, energiset ja loisteliain värein toteutetut maalaukset levittäytyvät katsojan eteen urheilukuvaston tavoin, mutta perinteisen maalaustaiteen keinoin. Mikkelin taidemuseon näyttelyssä on esillä kolmisenkymmentä teosta vuosilta 2017–2020.

Nyt pääset vierailemaan näyttelyssä 360° -virtuaalikierroksella.

Vieraile näyttelyssä >


Nelin-Cronströmin taidekotiin pääsee tutustumaan verkkonäyttelyssä

Vaasan kaupungin museot

Vaasan Rantakadulla sijainneeseen, vuonna 2017 lakkautettuun Nelin-Cronströmin taidekotiin pääsee tutustumaan verkkonäyttelynä vuoden 2023 loppuun saakka. Taidekoti esitteli kahden sukupolven keräilemää kokoelmaa, johon kuuluu noin 300 taideteosta ja runsaasti esineistöä, kuten antiikkihuonekaluja, kirjallisuutta sekä lasi-, posliini- ja koriste-esineitä.

Vaasalaissyntyinen Anne-Marie Cronström (o.s. Nelin) jatkoi yhdessä miehensä Nils-Gustav Cronströmin kanssa vanhempiensa Alfred ja Elin Nelinin 1920-luvulla aloittamaa taidekeräilyä. Vaimonsa kuoleman jälkeen Nils-Gustav Cronström lahjoitti Rantakadun huoneiston irtaimistoineen Pohjanmaan museolle. Taidekoti dokumentoitiin ja valokuvattiin, minkä johdosta verkkonäyttely oli mahdollista toteuttaa.

Vieraile verkkonäyttelyssä >



Verlan ainutlaatuinen ja eheä miljöö on hyväksytty Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1996.

Tutustu maailmanperintökohde Verlaan ilmakuvin ja 360°-näkymin

UPM Verlan tehdasmuseo, Kouvola

UNESCOn maailmanperintökohde Verla kertoo mielenkiintoisesta kehitysvaiheesta Suomen teollisuuden historiassa. Verlan puuhiomo ja pahvitehdas on huomattavan hyvin säilynyt esimerkki puunjalostusteollisuuden varhaisilta vuosilta.

Verlaan pääsee tutustumaan kattavasti Skyview-sovelluksella, jossa on luettavissa tehdasalueella kiertävän historiapolun opasteet. Tehtaan alakertaan pääsee kurkistamaan 360°-kuvan kautta.

Vieraile Verlassa >


Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -näyttelyn näet nyt verkossa

Pohjois-Karjalan museo Hilma, Joensuu

Pohjois-Karjalan museossa tuotetiin vuoden 2020 molemmista vaihtuvista näyttelyistä 360°-virtuaalinäyttelyt. Kadonnut kinnas ja muita tarinoita -näyttely koostuu Itä-Suomessa asuvien, sieltä pois muuttaneiden ja sinne muualta muuttaneiden ihmisten mukana erilaisten rajojen yli kulkeneista esineistä ja esineisiin liittyvistä kertomuksista.

Pielisjoen varrella Joensuussa sijaitsevalla Utran kaupunginosalla on monivaiheinen ja värikäs historia. Utra ennen ja nyt -virtuaalinäyttelyssä tutustutaan kaupunginosan ja sen teollisuuslaitosten historiaan sekä utralaisten elämänmenoon ennen ja nyt.

Vieraile virtuaalinäyttelyissä:



Englannissa vuonna 1907 rakennettu Tarmo oli valmistuessaan Suomen suuriruhtinaskunnan kolmas jäänmurtaja.

Virtuaalikierros jäänmurtaja Tarmossa esittelee historian kohokohtia

Jäänmurtaja Tarmo, Merikeskus Vellamo, Kotka

Legendaarinen jäänmurtaja Tarmo (1907) on avoinna kesäaikaan Merikeskus Vellamon aukiolojen mukaisesti.

Virtuaalisesti Tarmoon pääsee tutustumaan milloin vain 360°-virtuaalikierroksella, joka esittelee aluksen tilat ja sen historian kohokohtia sekä tarjoaa syventävää tietoa laivasta ja miehistön arjesta.

Vieraile jäänmurtaja Tarmossa >


Pala Raahen historiaa nyt virtuaalisesti koettavana

Raahen museo, Raahe

Virtuaalikierroksilla pääset tutustumaan kahteen Raahen museon kohteeseen: Pakkahuoneen museoon sekä Laivapatruunin kotiin Soveliuksen talon yläkerrassa. Molemmat kierrokset tarjoavat valikoituja paloja Raahen historiasta sekä museon kokoelmista.

Kierrosten varrelta löytyy !-merkillä varustettuja pisteitä, joista löytyy lisätietoa museon kokoelmista sekä Raahen kaupungin historiasta ja sen asukkaista.

Lähde virtuaalikierrokselle Raahen museoon >



Wahlbergin museotalo, joka sijaitsee vuonna 1870 valmistuneessa tupakkatehtailijan asuintalossa, on Uudenkaupungin kaupungin kulttuurihistoriallinen museo.

Verkkonäyttelyssä kuulet pieniä tarinoita Wahlbergin talosta

Wahlbergin museotalo, Uusikaupunki

Pieniä tarinoita Wahlbergin talosta on viiden lyhyen videon sarja, joka esittelee Uudenkaupungin museon pääkohteen, eli Wahlbergin talon perusnäyttelyitä.

Museotalon alakerran porvariskodin huoneista on tehty kolme video-opastusta, joissa kerrotaan salongin laivatauluista, taiteilija Arvid Liljelundista sekä veistäjä Agda Blomista.

Yläkerran merihistoriaan painottuvasta perusnäyttelystä on tarjolla kaksi videota. Fregatti Kensington -niminen video kertoo uusikaupunkilaisesta kauppalaivasta, ja etenkin sen kapteenina toimineesta Henrik Widbergistä ja hänen perheestään. Toinen video esittelee myös uusikaupunkilaisen kapteenin, Eskil Hellstenin, tarinan.

Katso videot >


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp