20.9.2020

Lähde ruskaretkelle Lappiin – tällä reitillä koet pysäyttäviä museoelämyksiä ja unohtumattomia luontohetkiä

Lapin kulttuurikierroksella koet ainutlaatuiset hetket luonnon parissa kuin myös kiehtovat museoelämykset. Vas. kuva: Daniel Kordan / Arktikun. Oik. kuva: Siida

Museokortin uusi Kulttuurikierros-palvelu kokoaa kiinnostavimmat museot, nähtävyydet sekä pysähdyspaikat innostaviksi kokonaisuuksiksi. Valmiiden kierrosten valikoimasta löydät päiväretkiä kaupungeissa, minilomia viikonloppuihin sekä ideoita pidemmille kulttuurilomille kotimaassa. Museo-lehti (2/2020) esittelee Seikkailu lumoavassa Lapissa -kierroksen.

1. RovaniemiKuva: Pekka Koski / Arktikum

Tiedekeskus Arktikum

Pohjoisranta 4, Rovaniemi

Arktikumin pysyvässä näyttelyssä, Muuttuva arktis, vierailija voi tutustua pohjoiseen luontoon ja elämäntapaan. Näyttelyssä esitellään pohjoisia alueita ja niiden erityispiirteitä kolmen teeman kautta.

Samassa rakennuksessa toimii Lapin maakuntamuseo. Museon pysyvä näyttely Pohjoiset Keinot tuo esiin Lapin historiaa, ihmisiä, pohjoista luontoa ja eläimiä. Suomi Jäämeren rannalla -näyttely kertoo Petsamosta, suomineidon menetetystä oikeasta käsivarresta.

Polar Opposites -videoesitys vie katsojansa ihailemaan Lapin neljää vuodenaikaa kaikessa loistossaan.

Rovaniemellä kannattaa piipahtaa myös Lapin metsämuseossa, Rovaniemen kotiseutumuseossa ja taidemuseo Korundissa.

Matkan varrella:

 • Kemijärvi
 • Sallatunturi


2. SallaKuva: Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Savukoskentie 12, Salla

Museon perusnäyttely kertoo 1900-luvun alun Kuolajärvestä eli Sallasta ennen sotia, sota-aikana ja sodan jälkeen. Paikallishistorian lisäksi museosta saa tietoa esimerkiksi Sallan kulttuuri- ja ulkoilureiteistä, kalastuksesta sekä kala- ja tulipaikoista. Museokauppaan on hankittu ensisijaisesti sallalaisia tuotteita. Myynnissä on muun muassa paikallisia yrttejä, säilykkeitä, karkkia, mehuja, siirappeja, yrttisuolaa ja porosipsejä.

Matkan varrella:

 • Sodankylä
 • Urho Kekkosen kansallispuisto


3. Tankavaara


Kuva: Heikki Sulander (Museokortin Seikkailijat 2019)

Kultamuseo

Tankavaarantie 11, Tankavaara

Kulta, keltaisen kiiltävä alkuaine, on saanut ihmiset ympäri maailman ryntäämään löydösten luokse rikastumisen toivossa. 1800-luvulla löydettiin suuria kultaesiintymiä niin Kanadassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa kuin Australiassa. Löydökset aiheuttivat joukkovaelluksia kaivauksille.

Kultakuume koettiin 1870-luvulla myös Suomen Lapissa, Ivalojoella. Seuraava kultalöydös tehtiin vuonna 1934 Sodankylän Tankavaarassa, jossa sijaitsee maailman ainoa kansainvälinen Kultamuseo. Museossa voi tutustua kullan ja kultaperinteen monipuoliseen historiaan. Ulkomuseoalueen huuhdontaränneillä voi kesäaikaan kokeilla vaskoolin käyttöä.

Matkan varrella:

 • Saariselkä
 • Inarijärvi


4. InariKuva: Siida

Saamelaismuseo Siida

Inarintie 46, Inari

Alkuperäiskansojen museoverkostoon kuuluvassa Siidassa nähdään kesän aikana useita upeita valokuvanäyttelyitä. Valokuvataiteen keinoin tarkastellaan arktista valoa eri vuodenaikoina, Tenojoen vuodenkiertoa sekä pohjoisen ihmisiä arkisissa ympäristöissään, seitsemällä eri vuosikymmeneltä.

Lisäksi Suomen saamelaisten kansallismuseossa on visuaalisesti näyttävä ja informatiivinen perusnäyttely, joka kertoo luonnon, ihmisen ja kulttuurin vuorovaikutuksesta Saamenmaalla. Pihapiirissä on myös ulkomuseo ja kolttien perinnetalo.

Matkan varrella:

 • Hammastunturin erämaa-alue
 • Lemmenjoen kansallispuisto


5. KittiläKuva: Särestöniemi-museon kokoelma

Palsa-museo

Kivitie 14, Kittilä

"Minun on pakko maalata himoani ja hulluuttani, etten tekisi mitään pahempaa", kirjoitti kittiläläinen kuvataiteilija Kalervo Palsa päiväkirjoissaan. Taiteilijan elinaikana hänen taidettaan ei arvostettu. Vasta Palsan kuoleman jälkeen arvostus teoksia kohtaan kasvoi. Keuhkokuumeeseen 40-vuotiaana kuolleen taiteilijan teokset tunnetaan väkivaltaisesta kuvastosta, jossa on usein läsnä elämän raadollinen puoli.

Yksi Kittilän mielenkiintoisista museokohteista on Palsa-museo, johon kuuluu Kalervo Palsan kotitalo ja hänen Getsemane-niminen ateljeensa. Kittilässä kannattaa piipahtaa myös aikansa merkittävimpänä lappilaistaiteilijana pidetyn, Reidar Särestöniemen, asuin- ja työympäristössä, Särestöniemi-museossa. Kittilässä, Levin hiihtokeskuksessa sijaitsee myös näyttelytila Samiland, joka esittelee saamelaisten historiaa, kulttuuria ja mytologiaa.

Matkan varrella:

 • Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
 • Kolari
 • Pello
 • Ylitornio


6. TornioKuva: Jari Hannuniemi / Aineen taidemuseo

Aineen taidemuseo ja Tornionlaakson museo

Torikatu 4, Tornio

Torniolaisen arkkitehdin Matti Porkan suunnittelemassa, vuonna 1985 valmistuneessa, Rajakartano-nimisessä rakennuksessa on esillä kesän ajan mikkeliläisen Kirsimaria E. Törösen taidetta. Taidemuseon vuosittain vaihtuvassa perusnäyttelyssä syvennytään Aineen kuvataidesäätiön perustajaan, Eila Aineeseen.

Torniossa kannattaa vierailla myös Tornionlaakson museossa, jossa esitellään Tornionlaakson historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin. Museo on erikoistunut torniolaaksolaiseen elämäntapaan ja rajan ilmiöihin.

Teksti: Jenna Honkanen


Katso kierros kartalla

Tutustu muihin kierroksiin


Museokortilla 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin >


Juttu on alunperin julkaistu Museo-lehden numerossa 02/2020. Tilaa Suomen ainoa museoalan aikakauslehti kätevästi verkkolomakkeella.

Tilaa Museo-lehti >

Kerro tästä myös ystävillesi!

 • Facebook
 • X
 • Instagram
 • WhatsApp