Lähde ruskaretkelle Lappiin – tällä reitillä koet pysäyttäviä museoelämyksiä ja unohtumattomia luontohetkiä
Museokortin uusi Kulttuurikierros-palvelu kokoaa kiinnostavimmat museot, nähtävyydet sekä pysähdyspaikat innostaviksi kokonaisuuksiksi. Valmiiden kierrosten valikoimasta löydät päiväretkiä kaupungeissa, minilomia viikonloppuihin sekä ideoita pidemmille kulttuurilomille kotimaassa. Museo-lehti (2/2020) esittelee Seikkailu lumoavassa Lapissa -kierroksen.
1. Rovaniemi
Kuva: Pekka Koski / Arktikum |
Tiedekeskus Arktikum
Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Arktikumin pysyvässä näyttelyssä, Muuttuva arktis, vierailija voi tutustua pohjoiseen luontoon ja elämäntapaan. Näyttelyssä esitellään pohjoisia alueita ja niiden erityispiirteitä kolmen teeman kautta.
Samassa rakennuksessa toimii Lapin maakuntamuseo. Museon pysyvä näyttely Pohjoiset Keinot tuo esiin Lapin historiaa, ihmisiä, pohjoista luontoa ja eläimiä. Suomi Jäämeren rannalla -näyttely kertoo Petsamosta, suomineidon menetetystä oikeasta käsivarresta.
Polar Opposites -videoesitys vie katsojansa ihailemaan Lapin neljää vuodenaikaa kaikessa loistossaan.
Rovaniemellä kannattaa piipahtaa myös Lapin metsämuseossa, Rovaniemen kotiseutumuseossa ja taidemuseo Korundissa.
Matkan varrella:
- Kemijärvi
- Sallatunturi
2. Salla
Kuva: Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo |
Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo
Savukoskentie 12, Salla
Museon perusnäyttely kertoo 1900-luvun alun Kuolajärvestä eli Sallasta ennen sotia, sota-aikana ja sodan jälkeen. Paikallishistorian lisäksi museosta saa tietoa esimerkiksi Sallan kulttuuri- ja ulkoilureiteistä, kalastuksesta sekä kala- ja tulipaikoista. Museokauppaan on hankittu ensisijaisesti sallalaisia tuotteita. Myynnissä on muun muassa paikallisia yrttejä, säilykkeitä, karkkia, mehuja, siirappeja, yrttisuolaa ja porosipsejä.
Matkan varrella:
- Sodankylä
- Urho Kekkosen kansallispuisto
3. Tankavaara
Kuva: Heikki Sulander (Museokortin Seikkailijat 2019) |
Kultamuseo
Tankavaarantie 11, Tankavaara
Kulta, keltaisen kiiltävä alkuaine, on saanut ihmiset ympäri maailman ryntäämään löydösten luokse rikastumisen toivossa. 1800-luvulla löydettiin suuria kultaesiintymiä niin Kanadassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa kuin Australiassa. Löydökset aiheuttivat joukkovaelluksia kaivauksille.
Kultakuume koettiin 1870-luvulla myös Suomen Lapissa, Ivalojoella. Seuraava kultalöydös tehtiin vuonna 1934 Sodankylän Tankavaarassa, jossa sijaitsee maailman ainoa kansainvälinen Kultamuseo. Museossa voi tutustua kullan ja kultaperinteen monipuoliseen historiaan. Ulkomuseoalueen huuhdontaränneillä voi kesäaikaan kokeilla vaskoolin käyttöä.
Matkan varrella:
- Saariselkä
- Inarijärvi
4. Inari
Kuva: Siida |
Saamelaismuseo Siida
Inarintie 46, Inari
Alkuperäiskansojen museoverkostoon kuuluvassa Siidassa nähdään kesän aikana useita upeita valokuvanäyttelyitä. Valokuvataiteen keinoin tarkastellaan arktista valoa eri vuodenaikoina, Tenojoen vuodenkiertoa sekä pohjoisen ihmisiä arkisissa ympäristöissään, seitsemällä eri vuosikymmeneltä.
Lisäksi Suomen saamelaisten kansallismuseossa on visuaalisesti näyttävä ja informatiivinen perusnäyttely, joka kertoo luonnon, ihmisen ja kulttuurin vuorovaikutuksesta Saamenmaalla. Pihapiirissä on myös ulkomuseo ja kolttien perinnetalo.
Matkan varrella:
- Hammastunturin erämaa-alue
- Lemmenjoen kansallispuisto
5. Kittilä
Kuva: Särestöniemi-museon kokoelma |
Palsa-museo
Kivitie 14, Kittilä
"Minun on pakko maalata himoani ja hulluuttani, etten tekisi mitään pahempaa", kirjoitti kittiläläinen kuvataiteilija Kalervo Palsa päiväkirjoissaan. Taiteilijan elinaikana hänen taidettaan ei arvostettu. Vasta Palsan kuoleman jälkeen arvostus teoksia kohtaan kasvoi. Keuhkokuumeeseen 40-vuotiaana kuolleen taiteilijan teokset tunnetaan väkivaltaisesta kuvastosta, jossa on usein läsnä elämän raadollinen puoli.
Yksi Kittilän mielenkiintoisista museokohteista on Palsa-museo, johon kuuluu Kalervo Palsan kotitalo ja hänen Getsemane-niminen ateljeensa. Kittilässä kannattaa piipahtaa myös aikansa merkittävimpänä lappilaistaiteilijana pidetyn, Reidar Särestöniemen, asuin- ja työympäristössä, Särestöniemi-museossa. Kittilässä, Levin hiihtokeskuksessa sijaitsee myös näyttelytila Samiland, joka esittelee saamelaisten historiaa, kulttuuria ja mytologiaa.
Matkan varrella:
- Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
- Kolari
- Pello
- Ylitornio
6. Tornio
Kuva: Jari Hannuniemi / Aineen taidemuseo |
Aineen taidemuseo ja Tornionlaakson museo
Torikatu 4, Tornio
Torniolaisen arkkitehdin Matti Porkan suunnittelemassa, vuonna 1985 valmistuneessa, Rajakartano-nimisessä rakennuksessa on esillä kesän ajan mikkeliläisen Kirsimaria E. Törösen taidetta. Taidemuseon vuosittain vaihtuvassa perusnäyttelyssä syvennytään Aineen kuvataidesäätiön perustajaan, Eila Aineeseen.
Torniossa kannattaa vierailla myös Tornionlaakson museossa, jossa esitellään Tornionlaakson historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin. Museo on erikoistunut torniolaaksolaiseen elämäntapaan ja rajan ilmiöihin.
Teksti: Jenna Honkanen