Webbplatsen uppdateras. Det här är en betaversion.
 
Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Vågorna bär

Gamla rådhuset, Borgå museum, Porvoo

  • 4.9.2020–31.12.2021

En utställning om den traditionella sjöfarten i Borgå sedan 1700-talet fram till våra dagar.

 

Borgå museum öppnar i september 2020
en utställning om sjöfart

”Vågorna bär” är en utställning om den traditionella sjöfarten i Borgå sedan 1700-talet fram till våra dagar. Utställningen leder besökaren från strandbodarna söderut längs ån till båtvarv, skeppsvarv och hamnar. Därifrån fortsätter färden till yttre skärgården och dröjer sig kvar vid fyrar och förlista skepp. Fotografier, föremål och konstverk presenterar så väl segel- som motordrivna fartyg i våra skyddade kustvatten, men glömmer inte heller oceanernas öppna vidder.

Borgåborna fick direkt kontakt med utländska städer på 1700-talet. På sina resor nådde de stora segelfartygen Medelhavet, medan mindre skutor rörde sig längs kusten och i skärgården. Handelsmännen i Borgå ägde som mest tiotals fartyg. Under 1800-talet var trafiken livlig i Haiko djuphamn. Samtidigt kunde där ligga för ankar tjugo till trettio segelfartyg. I Borgå museums samlingar finns ett tiotal skeppsmålningar som minne från den här tiden.

Ångfartygstrafiken var som livligast vid sekelskiftet 1800–1900, då fartygen stod för trafiken mellan städerna, men också skärgårdens person- och frakttrafik. Senare gav ångfartygen vika för de allt vanligare motorbåtarna. Skärgårdsborna var helt beroende av sina praktiska båtar, som de ofta byggde själva eller beställde av lokala båtvarv. I flera hundra år byggdes också stora fartyg i de egna varven. Borgå är fortfarande känd för sina varv.

Havet krävde sina offer. Sjöfararna återvände inte alltid. Idag hotas naturen av oljekatastrofer. Fartygen har under alla tider också fört med sig ”fripassagerare”: bland handelsvarorna och i barlasten kan främmande arter finnas gömda, så väl djur som växter. De främmande arterna kan orsaka besvär för natur och näringsgrenar.

Berätta för dina vänner!

Print version

Museets kontaktuppgifter

Gamla rådhuset, Borgå museum
Jokikatu 45; Ågatan 45

040 197 5557

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

10/6/0€ Samalla lipulla Holmin taloon. Med samma biljett till Holmska garden.

Betalningssätt

Käteinen ja tavallisimmat maksukortit.
Kontant och de vanligaste betalningskorten.

öppet

Må  Stängd
Ti Stängd
On 12:00-16:00
Tu 12:00-16:00
Fr 12:00-16:00
Lö 12:00-16:00
Sö 12:00-16:00

Näyttelyn tekstit kielillä