Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Noormarkun Käsityöt – Norrmark Slöjd

Björneborgs konstmuseum, Pori

  • 30.4.2021–29.8.2021

Maire Gullichsen och Bertel Gardberg grundade konstindustriföretaget Norrmark Slöjd 1961. Utställningen presenterar Norrmark Slöjd från det att företaget grundades till dess att verksamheten upphörde 1976.

 
Bertel Gardberg: Jääpalakulho, Isbox, Icebox, 1961, Hagelstam & CO
Nanny Still: Kynttilänjalka, Ljusstake, Candelabra, 1966, Hagelstam & CO

Noormarkun Käsityöt – Norrmark Slöjd
Projektrummet 30.4−29.8.2021

Maire Gullichsen (1907−1990) och Bertel Gardberg (1916−2007) grundade konstindustriföretaget Norrmark Slöjd 1961. Maire Gullichsens mål var att bevara konsthantverkskunnandet på sin hemort Norrmark samt att främja tillverkningen av högklassiga konstindustriprodukter i Finland.

I småslöjdsföremålen, möblerna, smidesjärnprodukterna och textilerna som har producerats av Norrmark Slöjd förenas traditionellt hantverkskunnande med modern formgivning. Till företagets mest kända produkter hör Bertel Gardbergs småslöjdsföremål, Nanny Stills ljusstakar och Kristian Gullichsens möbelserie Vanikka. När företaget upphörde överfördes Anna-Maija Jaatinens fristående klädhängare och Ben af Schulténs barnstol Ben till Arteks produkturval.

Utställningen presenterar Norrmark Slöjd från det att företaget grundades till dess att verksamheten upphörde 1976. I samband med utställningen publiceras en bok om Norrmark Slöjd på finska och svenska med engelska sammanfattningar. Boken och bakgrundsresearchen för utställningen har fått ekonomiskt understöd av Svenska Kulturfonden i Björneborg.

Berätta för dina vänner!