Julerbjudande 69 €: En extra månad (12 + 1) på köpet! Köp här
 
Museum
Inträde med Museikortet
 

Hangö frontmuseum

Hankoniementie,
10820 Lappohja

Museet är uppbyggt av lokala krigsveteraner på ett krigstida frontavsnitt, där vi berättar om de krigshistoriskt centrala händelserna på Hangöudd under andra världskriget.

 

Basutställningen Hangö i främmande händer är helt förnyad. I den moderna museisalen finns en gedigen utställningshall som ger en god överblick av händelserna under åren 1939–1941 då staden Hangö var strategiskt viktig för landet. Själva basutställningen omfattar ett strikt urval av fotografier, informativa planscher och kartor. I de nya vitrinerna finns föremål som köksredskap, kärl, vapen, medaljer och uniformer. En film om evakueringen finns också till påseende. Utställningen behandlar livet i den idylliska staden före Vinterkriget. Själva Vinterkriget och den känslosamma evakueringen i mars 1940 har sin självklara plats.

Harparskoglinjen som var Finlands främsta försvarslinje förklaras och synliggörs också. Det är en sällsam upplevelse att befinna sig inuti museet och veta att arrendegränsen gick endast cirka hundra meter ifrån.

I museets Kanonhall finns tio krigstida kanoner utställda. Samtliga användes av finska försvarsmakten under vinter- och fortsättningskriget. Utöver detta fungerar Kanonhallen som ett utrymme för temautställningar, bl.a. växlande utställningar. Här presenteras bl.a. finska flygvapnets historia, Molotovcocktailen och hakkorsets historia.

Hangö Frontmuseum befinner sig på en strategiskt viktig plats. Här bland tallfurorna utspelade sig viktiga händelser i Finlands krigshistoria. Hela platsen andas av det förgångna och genom att stillsamt vandra runt i terrängen kan man förnimma tydliga vingslag från historien. Alldeles utanför museibyggnaden löper löp- och stridsgravar. Ett stenkast ifrån museibyggnaden finns korsun Gyllene Freden samt Dödens altan.

För de yngre besökarna finns en nybyggd hinderbana och invid den ett nybyggt skyddstak med bänkar och bord som erbjuder en stunds vila.

Bakom museibyggnaden startar en drygt 1 km lång krigsstig. Den markerade rutten löper genom det område som den svenska frivilligbataljonen ansvarade för under fortsättningskriget. Stigen löper ända in på den tidigare sovjetiska sidan. De viktiga punkterna är utmärkta med vita pilar och markeringar. Här finns förbindelsegravar, tältgropar, en fältlatrin, en eldställning, en tunnel och en slangbåge m.m. Från vår kantinpersonal kan du få låna ett informativt häfte som följer Krigsstigen steg för steg.

Berätta för dina vänner!

Museets kontaktuppgifter

Hangö frontmuseum
Hankoniementie, 10820 Lappohja

044 700 1941

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

8/5/ €
Sotaveteraanien ja -leskien osalta ei peritä pääsymaksua ja myös lapset alle 16 vuotta pääsevät ilmaiseksi näyttelyyn.

Betalningssätt

käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit sekä Museokortti.

öppet

Må  Stängd
Ti Stängd
On Stängd
Tu Stängd
Fr Stängd
Lö 11:00-18:00
Sö Stängd

Museet öppet tisdag-söndag kl. 11-18 juni till augusti. Under hösten lördagar kl. 11-18 samt enligt överenskommelse.

Guidningar

Guidning enligt överenskommelse.
Bokningar och förfrågningar:
Piia Hasselberg 044 700 1941 / info@frontmuseum.fi