Museokortti & MIELI ry – Hyvinvointia kulttuurista! Tutustu kampanjasisältöihin
 
Näyttely
 Sisäänpääsy museokortilla
 

Maija keittää – kotitalousopetuksen muistoja ja historiaa

Kulttuurihistoriallinen museo, Jyväskylä

  • 28.10.2020–29.5.2021

Tervetuloa Jyväskylän kulttuuriluotsien kokoamaan näyttelyyn Näyttelykeskus Soihtuun!

 
Valokuvassa on Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun opiskelijoita kotitaloustunnilla. Kuva on otettu vuosina 1957-59 ja se on Tiedemuseon kuva-arkistosta.

Idea kotitalousopetukseen liittyvän näyttelyn järjestämisestä syntyi Jyväskylän kulttuuriluotsien keskuudessa kesällä 2018. Maija keittää -kotitalouskirja oli tuttu monille luotseille, ja sen toisen kirjoittajan, Alli Oksasen, tiedettiin toimineen Jyväskylän seminaarin opettajana. Mutta mitä kaikkea liittyy Alli Oksaseen sekä persoonana että opettajana ja koko kotitalousopetuksen aihepiiriin? Jyväskylän yliopiston tiedemuseo näytti luotsien idealle vihreää valoa, ja helmikuussa 2019 aloitettiin näyttelyn hahmottelutyö.

Suunnitteluryhmään mukaan tulleet luotsit huomasivat pian, miten paljon mahdollisuuksia aihe tarjoaa: kotitalousopetuksen historia ulottuu sekä opettajien koulutukseen että opetukseen erilaisissa koulumuodoissa. Luotsit valitsivat kukin mieleisensä aihealueen ja alkoivat ottaa selville, miten ja milloin kotitalousopetus rantautui Suomeen. Päätettiin myös kuunnella, miten kotitalousopetusta muistellaan.

Kotitalousopetuksen historiassa huomio kiinnittyi alan naisvaltaisuuteen: aloite opetustarpeesta tuli Suomen naisyhdistykseltä, ja pitkään opetus oli yksittäisten, aktiivisten naisten varassa. Myös opetuksen kohteena nähtiin pelkästään naiset. Vasta peruskoulun myötä 1980-luvun opetussuunnitelmissa alettiin korostaa tasa-arvoisuutta. Kotitalousopetuksen arvostusta on koetettu nostaa kehittämällä siitä omaa tieteenalaa. Sen yhteyksiä muihin tieteenaloihin on haluttu tuoda esille – samoin kuin kouluopetuksessa laajentaa alaa pelkästä ruuanlaitosta perheen ja yhteisön suuntaan.

Näyttelyn on suunnitellut ja toteuttanut ryhmä Jyväskylän kulttuuriluotseja yhdessä Jyväskylän yliopiston tiedemuseon kanssa. Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia vertaisohjaajia, joiden seurassa kuka tahansa voi lähteä tutustumaan kaupungin kulttuuritarjontaan.


Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Kulttuurihistoriallinen museo
Seminaarinmäki, rakennus S, 40100 Jyväskylä

040 805 4579

Museon kotisivut

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Kulttuurihistoriallinen museo, Seminaarinmäki, rakennus S, 40100 Jyväskylä


Lähtöpiste:


Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

Vapaa pääsy.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke 12:00-17:00
To 12:00-17:00
Pe 12:00-17:00
La 12:00-16:00
Su Suljettu