Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Maija keittää – kotitalousopetuksen muistoja ja historiaa

Kulturhistoriska avdelningen, Jyväskylä

  • 28.10.2020–29.5.2021

Tervetuloa Jyväskylän kulttuuriluotsien kokoamaan näyttelyyn Näyttelykeskus Soihtuun!

 
Valokuvassa on Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun opiskelijoita kotitaloustunnilla. Kuva on otettu vuosina 1957-59 ja se on Tiedemuseon kuva-arkistosta.

Idea kotitalousopetukseen liittyvän näyttelyn järjestämisestä syntyi Jyväskylän kulttuuriluotsien keskuudessa kesällä 2018. Maija keittää -kotitalouskirja oli tuttu monille luotseille, ja sen toisen kirjoittajan, Alli Oksasen, tiedettiin toimineen Jyväskylän seminaarin opettajana. Mutta mitä kaikkea liittyy Alli Oksaseen sekä persoonana että opettajana ja koko kotitalousopetuksen aihepiiriin? Jyväskylän yliopiston tiedemuseo näytti luotsien idealle vihreää valoa, ja helmikuussa 2019 aloitettiin näyttelyn hahmottelutyö.

Suunnitteluryhmään mukaan tulleet luotsit huomasivat pian, miten paljon mahdollisuuksia aihe tarjoaa: kotitalousopetuksen historia ulottuu sekä opettajien koulutukseen että opetukseen erilaisissa koulumuodoissa. Luotsit valitsivat kukin mieleisensä aihealueen ja alkoivat ottaa selville, miten ja milloin kotitalousopetus rantautui Suomeen. Päätettiin myös kuunnella, miten kotitalousopetusta muistellaan.

Kotitalousopetuksen historiassa huomio kiinnittyi alan naisvaltaisuuteen: aloite opetustarpeesta tuli Suomen naisyhdistykseltä, ja pitkään opetus oli yksittäisten, aktiivisten naisten varassa. Myös opetuksen kohteena nähtiin pelkästään naiset. Vasta peruskoulun myötä 1980-luvun opetussuunnitelmissa alettiin korostaa tasa-arvoisuutta. Kotitalousopetuksen arvostusta on koetettu nostaa kehittämällä siitä omaa tieteenalaa. Sen yhteyksiä muihin tieteenaloihin on haluttu tuoda esille – samoin kuin kouluopetuksessa laajentaa alaa pelkästä ruuanlaitosta perheen ja yhteisön suuntaan.

Näyttelyn on suunnitellut ja toteuttanut ryhmä Jyväskylän kulttuuriluotseja yhdessä Jyväskylän yliopiston tiedemuseon kanssa. Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia vertaisohjaajia, joiden seurassa kuka tahansa voi lähteä tutustumaan kaupungin kulttuuritarjontaan.


Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Berätta för dina vänner!

öppet

Må  Stängd
Ti Stängd
On 12:00-17:00
Tu 12:00-17:00
Fr 12:00-17:00
Lö 12:00-16:00
Sö Stängd

Tjänster

Teman