Aboa Vetus & Ars Nova -museo

19.9.2018–26.5.2019 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

 Sisäänpääsy museokortilla
Näyttely

Rettigin palatsi 90 vuotta

90 vuotta sitten Aurajoen rannalle Turun keskustaan valmistui näyttävä nelikerroksinen palatsi, tupakkatehtailijan edustava koti, jonka suurta tonttia ympäröi kauttaaltaan muuri. Rettigin palatsin 90-vuotisjuhlanäyttely kertoo nykyisin museona toimivan rakennuksen arkkitehtuurista ja alkuperäisestä sisustuksesta.

Näyttely on esillä museon toisessa kerroksessa. Arkistoista ja kokoelmista kootun kuva- ja esinemateriaalin avulla koko rakennus tulee tutuksi. Turkulaisten paikkaan liittyvät muistot ovat myös osa näyttelyä.

Palatsi keskellä kaupunkia

Rettigin palatsi eli Villa von Rettig sijaitsee keskeisellä paikalla Aurajoen itärannalla, Turun tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin läheisyydessä. Tontin historia ulottuu keskiaikaan asti. Tämän poikkeuksellisen yksityiskodin rakennuttaja vuorineuvos Hans von Rettig (1892–1979) kuului Rettigin teollisuussukuun, joka kotiutui Turkuun 1800-luvun puolivälissä tupakkatehtaan perustamisen myötä.

Arkkitehtuuriltaan Rettigin palatsi edustaa 1920-luvun klassisismia. Rakennuksen tyyli on selkeä ja puhdaslinjainen, mutta mukana on vielä lainoja barokin ja renessanssin arkkitehtuurista. Arkkitehti Valter Jung (1879–1946) suunnitteli palatsin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jossa ulkokuoren, interiöörien ja puutarhan yksityiskohdat olivat tarkkaan harkittuja.

Palatsin pääjulkisivu suunnattiin Rettiginrinteen puolelle kohti Aurajoen alajuoksua. Sen edustalle rakentuva puisto noudatti symmetriaa epäsäännöllisen muotoisen tontin sallimissa puitteissa. Pääsisäänkäynti oli Hämeenkadun puolella, ja vieraat ajoivat pihaan komeasta rautaportista.

Nunnankadun puoleinen piha oli arkisemmassa käytössä. Se toimi palatsin asukkaiden kulkureittinä ja henkilökunnan päivittäisten askarten näyttämönä. Muun muassa autotallit sijaitsivat täällä.
Edustavaa asumista

Rettigin palatsi 90 vuotta -näyttely kertoo sekä säilyneistä että muuttuneista yksityiskohdista rakennuksessa. Näyttely piirtää myös kuvaa siitä, millaisessa käytössä rakennuksen eri kerrokset ja huoneet ovat olleet.

Nelikerroksisen rakennuksen sydämen muodosti niin sanottu juhlakerros. Se suunniteltiin edustuskäyttöön arvokkuutta ja vakavaraisuutta ilmentävine huoneineen. Samalla se oli osa perheen päivittäisessä käytössä olevaa kotia. Sisustuksen suunnitteluvastuun jakoivat arkkitehti Valter Jung ja turkulaisen huonekalutehdas N. Bomanin suunnittelijat.

Huoneiden tunnelma vaihteli tummien puupintojen leimaamasta barokkihenkisyydestä keveämpään, vaaleita sävyjä suosivaan tyyliin. Juhlasalin, ruokasalin, kahvihuoneen, kirjaston ja talon isännän työhuoneen ikkunat avautuivat Rettiginrinteen puoleiseen puutarhaan. Rakennuksen joenpuoleisessa päädyssä sijaitsi puoliympyrän muotoinen talvipuutarha, joka toimi myös juhlatilaisuuksien pitopaikkana.

Toisessa asuinkerroksessa sijaitsivat makuu- ja vierashuoneet. Nykyään tämä kerros on taidenäyttelyiden esittelytilana, mutta siellä on edelleen nähtävillä alkuperäisiä yksityiskohtia kuten makuuhuoneisiin johtanut koristeellinen käytävä ja isäntäparin käytössä ollut vihreällä marmorilla päällystetty kylpyhuone.

Rakennuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsivat observatorio ja biljardisali. Niiden arkkitehtoninen muotokieli ja yksityiskohdat muistuttivat talon isännän Hans von Rettigin kiinnostuksen kohteista: merenkulusta ja purjehduksesta. Koko kerroksen pituisesta tilasta avautuu näkymät sekä Rettigin tupakkatehtaalle että sataman suuntaan. Nykyisin Biljardisali toimii museon kokoustilana.
Kodista museoksi

Yksityiskodiksi valmistunut Rettigin palatsi muutti muotoaan vasta 1990-luvulla. Vuonna 1995 avattu Aboa Vetus & Ars Nova on muuttanut palatsin ja koko tontin elämän. Rakennusta ympäröivä muuri on avattu Itäiselle Rantakadulle, yksityisestä on tullut julkinen, kodista museo.

Näyttelyn oheistapahtumat tarkastelevat palatsin historiaa eri näkökulmista. Tarjolla on asiantuntijaluentoja, muistojen keruuta sekä erikoiskierroksia.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Museon yhteystiedot

Aboa Vetus & Ars Nova -museo
Itäinen Rantakatu 4-6, 20700 Turku

0207 181 640

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

10/7/5,5 €

Maksutavat

Käteinen. Pankki- ja luottokortit. Maksuvälineenä käyvät myös Tyky-Kuntoseteli+, Tyky Online, Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteli, Smartum Saldo, Ticket Virike, Virikeseteli, Edenred-kortti sekä ePassi Sportti & Kulttuuri.

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Aukioloajat

Ma 11:00-19:00
Ti 11:00-19:00
Ke 11:00-19:00
To 11:00-19:00
Pe 11:00-19:00
La 11:00-19:00
Su 11:00-19:00

Suljettu 23.-25.6.2017, 24.-25.12.2017

Esteettömyys [kriteerit]

Palvelut

Näyttelyn tekstit kielillä

Kohdetta lähellä olevat museot

 • Turun taidemuseo
   
   

  Turun taidemuseo

   
 • Casa Haartman
   
   

  Casa Haartman

  Axel ja Hedvig Haartmanin ainutlaatuinen taiteilijakoti Naantalissa.

   
 • Turun linna
   
   

  Turun linna

  Yli 700 vuotta vanha linna on Suomen hienoimpia nähtävyyksiä.

   
 • Turun Biologinen museo
   
   

  Turun Biologinen museo

   
 • Wäinö Aaltosen museo
   
   

  Wäinö Aaltosen museo

  WAM toimii Turun kaupungin taidemuseona, joka esittelee vaihtuvia taidenäyttelyitä ja nimikkotaiteilijansa...

   
 • Museet Ett Hem
   
   

  Museet Ett Hem

  Museo on suljettu korjaustöiden takia ainakin syksyyn 2019.

   
 • Naantalin museo
   
   

  Naantalin museo

   
 • Liedon Vanhalinna
   
   

  Liedon Vanhalinna

  Liedon Vanhalinnan historiallinen kartanokokonaisuus on suosittu kulttuurimatkailukohde Aurajokilaakson...

   
 • Sibelius-museo
   
   

  Sibelius-museo

  Sibelius-museo on Suomen monipuolisin musiikkimuseo.

   
 • Luostarinmäen käsityöläismuseo
   
   

  Luostarinmäen käsityöläismuseo

  Ainutlaatuinen yhtenäinen Turun 1827 vuoden palosta säilynyt puutaloalue, jonka 18 pieneen kortteliin on...

   
 • Apteekkimuseo ja Qwenselin talo
   
   

  Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

  Turun vanhin puurakennus kätkee sisälleen tyylikkäästi 1700-luvun tapaan sisustettuja huoneita sekä Suomen...

   
 • Forum Marinum
   
   

  Forum Marinum

  Tästä alkaa meri! Forum Marinum, Turun sataman kupeessa, on merellisen tiedon ja toiminnan keskus....

   
 • Turun tuomiokirkkomuseo
   
   

  Turun tuomiokirkkomuseo

  Tuomiokirkkomuseo kirkon etelälehterillä tekee sukelluksen syvälle historiaan aina 1300-luvulle saakka.