Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Sumenee nemuS - Ktketty Mets

Orimattilan taidemuseo, Orimattila

  • 17.1.2023–19.3.2023

Pivi Mervi ja Carine Fabritius tuovat yhteisnyttelyssn esille vanhoja suomalaisia uskomuksia metsst.

 
Pivi Mervi ja Carine Fabritius

Pivi Mervin ja Carine Fabritiuksen yhteisnyttely esittelee listyn todellisuuden teoksia ja tekstiilitaidetta, jotka kertovat tarinoita metsst ja nykyihmisen suhteesta luontoon ja teknologiaan.

Nyttely tarjoaa katsojalleen tuttua ja vierasta, kaunista ja outoa. Mervin vaateteokset ja Fabritiuksen kasvofilterit ksittelevt suomalaista mets ja sen salaisuuksia. Nyttelyn nimi "Sumenee nemuS - Ktketty mets" viittaa metsn hmrtymiseen ja omituiseksi muuttumiseen. Nimi on palindromi, eli se toimii mys takaperin luettuna. Latinaksi nemus tarkoittaa muun muassa lehtoa ja mets. Vanhassa suomalaisessa uskomuksessa metsnpeittoon eksynyt ihminen saattoi itse muuttua kiven tai kannon nkiseksi ja kadota nkymttmiin. Metsnpeitosta pois pstkseen piti esimerkiksi kvell takaperin tai knt vaatteensa nurinpin.

Nyttely kysyy, minklaisia olentoja metsiin ktkeytyy ja millainen on nykyihmisen suhde luontoon ja mytologiaan. Mit tapahtuu, jos etnnymme yh enemmn luonnosta samalla kun teknologia vie meit eteenpin? Nyttely tarjoaa ajatuksia ja kysymyksi nykyajan ihmisen luontosuhteeseen ja tarjoaa samalla uusia nkkulmia vanhoihin uskomuksiin.

Uskallatko astua metsnpeittoon?

Pivi Mervi on vaatesuunnittelija, jonka thn nyttelyyn valmistamat teokset ksittelevt ihmisen ja luonnon suhdetta, kulutustottumuksia, sek suomalaisen metsn mystiikkaa tekstiilitaiteen keinoin. Mervin vaateteokset ovat osittain purettuja, teollisesti valmistettuja vaatteita, joita on edelleen muokattu ja jatkettu eri tavoin; ne muuntuvat orgaanisiksi muodoiksi ja tekstuureiksi muistuttaen metsn eri elementtej ja olentoja. Ylenkatsotut kierrtysvaatteet saavat teoksissa uuden muodon ja hengen.

Kuvataiteilija Carine Fabritiuksen teoksiin katsoessaan nyttelyvieras nkee niiss itsens kasvofiltterin muuntamana. Katsojan kasvot muuttuvat puuksi, elimeksi tai metsn hengeksi - omista kasvoista tulee konkreettinen osa nyttelykokemusta. Tyskentelyssn Fabritius kytt monipuolisesti uusia teknologioita 3D-mallinnuksesta tekolyyn ja listtyyn todellisuuteen. Fabritius on saanut tukea Niilo Helanderin Säätiöltä nyttelyn teosten laite- ja materiaalikustannuksiin.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon näyttelyt

Museon yhteystiedot

Orimattilan taidemuseo
Lahdentie 65, 16300 Orimattila

044 781 3567

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Orimattilan taidemuseo, Lahdentie 65, 16300 Orimattila


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

7/4/0

Maksutavat

Kteinen, maksukortit

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 12:00-19:00
Ke 12:00-16:00
To 12:00-16:00
Pe 12:00-16:00
La 11:00-15:00
Su 11:00-15:00

Suljettu su 15.1.2023. Juhlapyhien aattoina museo suljetaan klo 15.

Näyttelyn tekstit kielillä