Museo
Sisäänpääsy Museokortilla
 

Friitalan Nahkamuseo

Friitalantie 11 28400 Ulvila

Friitalan nahkatehtaan historiasta kertovassa museossa tutustut nahkaan materiaalina, nahanvalmistukseen, välineisiin ja nahkapukeutumiseen Friitalan yli satavuotisen historian ajalta.

 

Friitalan nahkatehtaana palvellut talo on jälleen vilkkaan yritystoiminnan koti – talon menneisyydestä kertoo Friitalan nahkamuseo. Paitsi tuhti annos nahan käsittelyn historiaa ja tekniikoita, nahkamuseo avaa myös yrityssuvun menestystarinaa 1890-luvun nahkurin verstaasta 2000-luvun alun kotimaisten nahkapukineiden design-yritykseksi.

Nuori yrittäjä Arthur Hellman aloitti liiketoimintansa tyhjillään olleesta Ulvilan Friitalan kylän nahkurin verstaasta vuonna 1892. Toiminta laajeni nopeasti niin, että Hellman joutui palkkaamaan lisää henkilökuntaa. Yli 100 vuoden olemassaolonsa aikana Friitalan verstaasta kasvoi Friitalan nahkatehdas. Vuonna 1999 perustettiin nahkatehtaan tiloihin Friitala-talossa nahkamuseo.

Yrityksen historiaan kuuluvat nahkatuotteet hevostarvikkeista nahkalaukkuihin ja design-pukimiin. Friitalan nahkamuseossa on mahdollisuus tutustua kattavasti nahan tuotantoon ja edelleen sen muokkaukseen lopputuotteiksi: nahkapukimiksi naisille ja miehille, verhoilumateriaaliksi, hevostarvikkeiksi, sota-ajan tarvikkeiksi ym. Museon esittelytaulut, lukuisat esimerkit sekä käytössä olleet koneet ja laitteet kertovat erilaisista nahkatyypeistä, niiden käsittelystä ja jatkojalostuksesta monipuolisesti. Tässä museossa nahkanäytteisiin saa, ja on suotavaakin, koskea. Muutama mallinukke on saanut ylleen Friitala Oy:n design-nahka-asunkin ja lasivitriineistä löytyy lisää mielenkiintoisia esimerkkejä nahkatuotteista vuosien varrelta.

Mielenkiintoinen museoarkisto odottaa teollisuushistoriasta kiinnostuneita tutkijoita. Muun muassa erittäin laaja kuvakokoelma eri vuosien nahka-asumallistoista löytyy museon arkistoista, jotka kasvoivat huomattavasti sen saatua haltuunsa osan Friitala Fashion Oy:n jäämistöstä yrityksen vuonna 2010 lopetettua toimintansa. Museon tutkimus- ja ammattikäyttöön tarkoitettu käsikirjasto nahkateollisuutta koskevista kirjoista, ammattilehdistä, asiakirjoista, valokuvista ym. on vähintäänkin kattava. Museokäynnin yhteydessä voi tutustua Friitala-talon lukuisiin muihin toimijoihin, jotka ovat herättäneet tunnelmallisen tehdasmiljöön jälleen henkiin.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Friitalan Nahkamuseo
Friitalantie 11 28400 Ulvila

040 184 3519

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Friitalan Nahkamuseo, Friitalantie 11 28400 Ulvila


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

0 €

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke 12:00-18:00
To 12:00-18:00
Pe 12:00-17:00
La Suljettu
Su Suljettu

Nahkamuseon vaihtuva näyttely "Kansainvälinen Friitala" on esillä 27.5.2022 asti.

Opastus

Opastus tilauksesta.

 

Kohdetta lähellä olevat museot