Museokierros Tampereella – monipuolisessa museokaupungissa riittää nähtävää

Museotarjonnaltaan monipuolinen Tampere tarjoaa nähtävää niin taiteen, pelien kuin jääkiekonkin ystäville. Kaupungista löytyy kaikkiaan viisitoista kiehtovaa Museokortti-kohdetta. Kuvat: Usva Torkki / Museokortti & Laura Vanzo / Visit Tampere.

Tampereen museotarjonta on monipuolista ja Museokortti-kohteita löytyy jo 16. Tampereella voi esimerkiksi viettää kokonaisen päivän museokeskus Vapriikin monissa museoissa, sukeltaa Muumimuseon satumaiseen maailmaan, poiketa jännittävässä Vakoilumuseossa tai yhdistää nykytaiteen ja huvipuistoretken Särkänniemessä.

Monipuolinen Vapriikki tarjoaa jokaiselle jotakin

Vuosisadan museo Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla. Vapriikista löytyy koettavaa koko perheelle. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Postimuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, ja Suomen pelimuseo.

Postimuseossa on esillä elämyksellinen Viestinviejät-näyttely ja vaihtuvia teemanäyttelyitä. Koettavaa löytyy kaikenikäisille postinkuljetuksen ja viestinvälityksen historiasta, lähimenneisyydestä ja nykypäivästä.

Suomen Jääkiekkomuseo on yksi maailman kuudesta jääkiekon historiaan erikoistuneesta museosta. Pelipaitojen ja pokaalien ihastelun lisäksi, kävijä voi kokeilla selostustaitojaan, valita kiekkoaiheista musiikkia jukeboxista tai testata laukaisutaitonsa maalisimulaattorilla.

Suomen pelimuseo esittelee monipuolisesti pelikulttuuria. Pelit ja elämykset ovat tärkeä osa pelimuseota ja kävijät pääsevätkin kokeilemaan vanhoja pelejä niiden oikeissa ympäristöissä eri vuosikymmeniltä.


Poliisimuseon näyttelyt kertovat poliisien ammatista ennen ja nyt. Kuva: Poliisimuseo.

Tampereen erikoismuseot johdattavat jännittäviin seikkailuihin

Tampereen Hervannassa sijaitseva Suomen ainoa Poliisimuseo on avoin kaikille. Lasten omassa poliisikamari Pokelassa voi esimerkiksi pukeutua oikeaan poliisiunivormuun ja kokeilla erilaisia poliisin tehtäviä.

Poliisi paikalla! -perusnäyttelyssä museovieraat tutustuvat niin noitavainoihin, henkirikoksiin, valtionpetoksiin kuin nykypäivän kyberrikollisuuteen. Istahda käräjäkiville mestauskirveen viereen ihmettelemään entisajan ankaraa oikeuskäytäntöä ja järjestyksenpitoa. Tärkeä näkökulma näyttelyssä on poliisin ja kansalaisten suhteen muutos: millaisena poliisi on nähty ja millainen on ollut poliisin rooli eri aikoina.

Vakoilumuseossa kävijät pääsevät vakoilun ihmeelliseen maailmaan. Museossa on erilaisia vakoilijoiden käyttämiä apuvälineitä, kuten salakuuntelulaitteita ja vakoiluun käytettyjä optisia laitteita. Täällä viihtyvät myös lapset.

Yhtäaikaa vakava ja viihdyttävä Lenin-museo vie kiehtovalle matkalle Suomen ja Venäjän yhteiseen historiaan. Neuvostovitsien jukebox naurattaa kaikkia, Leninin ja Stalinin näköisnuket hätkähdyttävät, Stalinin kauden vankileiripienoismalli pysäyttää, eikä museo unohda myöskään toisinajattelijoiden kohtaloa ennen ja nyt. Lenin-museo on elämys, joka itkettää ja naurattaa hyvän teatteriesityksen tavoin.

Muumimuseossa koko perhe voi sukeltaa satujen maailmaan. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere.

Nykytaiteen ilmiöitä ja rakastettuja klassikoita

Lasten suosikkimuseo Muumimuseo sijaitsee Tampere-talossa. Tove Janssonin taideteoksiin perustuva, maailman ainoa Muumimuseo on uudenlainen elämyksellinen taidemuseo, jossa kävijä astuu rakastettujen muumikirjojen maailmaan. Esillä on Janssonin alkuperäisiä kuvituksia ja taidegraafikko Tuulikki Pietilän kolmiulotteisia muumikuvaelmia.

Kauniilla paikalla Näsijärven äärellä, Särkänniemen huvipuistoalueen vieressä sijaitsee Sara Hildénin taidemuseo. Museo tarjoaa laadukkaita vaihtuvia näyttelyitä erityisesti kansainvälisestä nykytaiteesta. Esillä näyttelyissä on muun muassa maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa pääasiassa 1960- ja 1970-luvuilta.

Tampereen taidemuseossa pääsee tutustumaan niin taidehistoriallisiin teemoihin kuin nykytaiteen ilmiöihin. Esillä on suomalaista taidetta 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Nykytaidetta edustaa vuoden nuoriksi taiteilijoiksi valittujen taitelijoiden teoskokonaisuus.


Tutustu teollisuuskaupungin historiaan: työväen ja yläluokan elämää

Työväenmuseo Werstas toimii keskustan upealla Finlaysonin alueella entisessä puuvillatehtaassa. Museon näyttelyt kertovat teollistuneen ajan ja kansalaisyhteiskunnan historiasta. Werstaalla voit tutustua muun muassa valtavaan höyrykoneeseen sekä työväenmuseon vaihtuviin ja perusnäyttelyihin. Werstas on ilmaismuseo.

Myös Amurin työläismuseokortteli esittelee kiehtovasti Tampereen historiaa ja työläisarkea. Ainutlaatuisen museokorttelin tunnelmallisissa työväenasunnoissa pääsee aikamatkalle 1880-luvulta aina 1970-luvulle. Usein kesäsunnuntaisin museon pihassa on mahdollisuus nauttia ilmaiskonserteista.

Työväenkulttuuria ei olisi ilman yläluokkaa, eli vauraita tehtaan omistajia. Museo Milavidan tyylikäs päänäyttely seuraa Nottbeckien eli Finlaysonin puuvillatehtaan omistajasuvun loisteliasta ja kansainvälistä elämää Tampereella 1830-luvulta 1900-luvun alkuun. Vuosiin mahtuu niin menestystä kuin kipeitä menetyksiäkin.

Emil Aaltosen museon pysyvä näyttely esittelee kenkätehtailija, vuorineuvos Emil Aaltosta ja hänen taidekokoelmaansa. Kaupunkihuvilan seinät ovat täynnä kotimaista kultakauden taidetta, kuten Alexander Lauréus, Werner Holmberg, Albert Edelfelt, Fanny Churberg, von Wright-veljekset ja Pekka Halonen.

Hiekan taidemuseo on Suomen vanhin toimiva yksityinen taidemuseo. Kultaseppä Kustaa Hiekan ylläpitämät kokoelmat sisältävät Hiekan keräämää kuvataidetta ja esineistöä. Lisäksi museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä sekä kamarimusiikkikonsertteja. Lasten suosikki museossa on jännittävä muumion käsi.

Löydä Tampereen ajankohtaiset näyttelyt

Katso Tampereen museot kartalla


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museolista