Nuorisopsykiatrian osasto pääsee vuoden mittaiselle kulttuurimatkalle – lahjoitus tukee nuorten henkistä hyvinvointia
Maailman mielenterveyspäivän kunniaksi lahjoitimme 50 Museokorttia nuorisopsykiatrian osastojen käyttöön Helsingin Psykiatriakeskukseen. Lahjoituksella tuetaan nuorten kuntoutusta ja henkistä hyvinvointia. Kulttuurin ja taiteen mielenterveyttä edistävä ja hyvinvointia tukeva vaikutus on todettu lukuisissa tutkimuksissa.
Mielenterveyden ongelmat ovat yleisiä koko Suomessa. Vähintään joka viides kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä, ja myös joka viides sairastuu elämänsä aikana masennukseen, kertoo Mieli Suomen Mielenterveys ry.
Etenkin nuorten mielenterveysongelmien määrät ovat kasvussa, ja tutkimusten mukaan yhä useampi nuori saa psykiatrisen diagnoosin. TAYS:in mukaan jopa joka neljännellä nuorella on todettavissa mielenterveyden häiriö. Raskas koronakevät näkyi mielenterveyden tuen kasvaneena tarpeena ja lisäsi merkittävästi yhteydenottoja Mieli Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelimeen.
Museokortti osallistuu 10. lokakuuta vietettävään Maailman mielenterveyspäivään lahjoittamalla 50 korttia Helsingin Psykiatriakeskuksen nuorisopsykiatrian osastoille. Lahjoituksella tuetaan nuorten kuntoutusta ja henkistä hyvinvointia.
– Olemme ennen koronarajoituksia tehneet nuorten kanssa retkiä niin pääkaupunkiseudun kuin lähikaupunkienkin museoihin. Haluamme lisätä nuorten kokemaa hyvinvointia, mutta myös yleissivistystä. Samalla olemme harjoitelleet yleisissä tiloissa toimimista sekä altistaneet nuoria erilaisille kokemuksille, Psykiatriakeskuksen osastonhoitaja Saija Tarvainen kertoo.
Helsingin Psykiatriakeskuksen nuorisopsykiatrian hoito- ja kuntoutusosaston nuoriso-ohjaaja Joni Haavisto vastaanotti Museokortin tekemän 50 kortin lahjoituksen. Kuva: Marjo Vänttinen / Museokortti |
Kulttuuri tukemassa hyvinvointia: ”Museoretket ovat iso osa kuntoutusosastojen toimintaa”
Kulttuurin ja taiteen parissa vietetyn ajan merkitys hyvinvoinnin tukemisessa on todettu useissa tutkimuksissa. Tutkimukset osoittavat myös kulttuuri- ja taidetoiminnan edistävän positiivista mielenterveyttä ja tuovan tukea mielenterveyden haasteissa pärjäämiseen. Kulttuuri voi parantaa mielialaa ja vähentää ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta sekä muita negatiivisia tunteita.
Psykiatriakeskuksen nuorisopsykiatrian viidellä osastolla on hoidossa jatkuvasti 50–70 nuorta, jotka ovat iältään 13–17-vuotiaita.
– Suuntaamme nuorten kanssa retkille viikoittain, ja pyrimme normalisoimaan nuorten liikkumista yleisillä paikoilla. Syrjäytyneiden, kiusattujen ja ahdistuneiden nuorten osalta liikkuminen normaalissa ympäristössä on todella palkitsevaa, Psykiatriakeskuksen nuoriso-ohjaaja Joni Haavisto kertoo.
Haavisto kertoo yllättyneensä, että nuoret haluavat aidosti käydä museoissa. Pölyttynyt mielikuva museoista on karissut myös Haavistolta nuorten innostuksen sekä hienoiksi koettujen museoelämysten myötä.
– Kun itse olin nuori, niin ei olisi tullut mieleenkään mennä museoon. Nuoret ovat avanneet silmiäni siitä, mitä kaikkea museot nykyään ovat. Niissä on todella hienoja juttuja, Haavisto kuvailee museosuhtautumisensa muuttumista.
Osastojen hoitajat kyselivät nuorien mietteitä museoharrastuksesta. Monen nuoren kohdalla museoissa käyminen läheisten kanssa on ollut jo mukana arjessa. Kiinnostus museoita kohtaan on alkanut, kun on päässyt omatoimisesti vierailuille, sillä koulujen kanssa museoissa käyminen on tuntunut sen sijaan pakollisesta.
Nuoria kiinnostavat teemoina erityisesti taide, luonto ja historia. Taidenäyttelyt ja kansallisaarteet vetävät puoleensa kuin myös valokuvanäyttelyt, sillä valokuvaaminen kiinnostaa osaston nuoria.
– Meillä kun on hoidossa kovasti syrjäytyneitä ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, tuntuu, että museoretket ovat iso osa kuntoutusosastojen toimintaa, niin sanottuja matalan kynnyksen retkiä, joihin on suhteellisen helppo saada arkoja nuoria mukaan, Haavisto jatkaa.
Maailman mielenterveyspäivä on kansainvälinen teemapäivä, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta mielenterveyteen liittyvistä asioista vuosittain 10. lokakuuta. Tänä vuonna mielenterveyspäivän teemana on kuunteleminen.
Vuonna 2020 olemme budjetoineet 50 Museokortin lahjoituksen (3 450 euroa) valitulle taholle, jonka toiminta tukee kulttuuria ja hyvinvointia. Tänä vuonna lahjoituksen saajaksi valittiin Helsingin Psykiatriakeskuksen nuorisopsykiatrian osastot.