Utställning
 Inträde med Museikortet
 

MARJA KOLU Kaikki katoaa valkoiseen

Lapua konstmuseum, Lapua

  • 9.2.2021–29.5.2021

Kuvataiteilija Marja Kolun ”Kaikki katoaa valkoiseen” on tilallinen teos, joka koostuu käytöstä poistetuista esineistä, kalusteista ja vaatteista, jotka Kolu on kerännyt kirpputoreilta, kierrätyksestä ja ystäviltään.

 
Marja Kolu, Kaikki katoaa valkoiseen
Kuva: Martti Kapanen

"Kaikki katoaa valkoiseen"-tilateoksen esineitä Marja Kolu ei ole kerännyt nostalgian tai esineiden patinan vuoksi, vaan esineet ovat jo löytyessään muodostuneet osaksi taidekokonaisuutta. Kolun vanhimmat tilateokset ovat vuodelta 1988.

”Kaikki katoaa valkoiseen” on kolmiulotteinen, valkoiseksi maalattu maalaus – esineet ja asusteet ovat tunnistettavia, niiden pintarakenne ja värisävy kuultaa läpi. Teoksen taustalla ovat muistot sisaren kuolemasta ja edesmenneistä ystävistä, lopullisen menetyksen aiheuttama lohduttomuus ja yksinäisyyden tunne muutosten myllerryksessä. Lähtijöiden jälkeensä jättämät esineet muistuttavat menneestä.

Esineet, joita haalimme, sitovat meidät menneeseen ja keräävät itseensä nostalgista tunnetaakkaa. Marja Kolu jättää pitkät jäähyväiset materialle peittämällä esineet valkoiseen maaliin. Taikurin tavoin hän tekee menneisyyden näkymättömäksi, pesee sen pois.

Valkoinen väri symboloi puhtautta. Se on myös ortodokseille hautajaisten liturginen väri, joka viittaa ylösnousemukseen. Lapuan Taidemuseon ”Kaikki katoaa valkoiseen” -näyttely on jalostettu uudelleen tuleminen kymmenen vuoden takaa. Sitä voitaneen kutsua Marja Kolun tähänastisen taiteellisen tuotannon synteesiksi.

Marja Kolu on syntynyt Pohjois-Suomessa ja hänen lapsuuden maisema oli seitsemän kuukautta vuodesta valkoista, kaunista lumimaisemaa. Taiteilija kokee lumen omakseen ja nauttii valkoisella umpihangella hiihtämisestä – suksien kuvion piirtymisen valkeaan lumeen ainutkertaisena.

”Kaikki katoaa valkoiseen” teoksella taiteilija haluaa välittää katsojille myös elämyksen, jonka voi kokea lumipyryssä tai aavikolla – niin lumi ja tuuli kuten hiekka ja tuulikin muuttavat alati maisemaa – ja niin tekee Marja Kolukin.


Berätta för dina vänner!

Museets utställningar

Osana kulttuurikierrosta

öppet

Må  Stängd
Ti 11:00-17:00
On 11:00-17:00
Tu 11:00-17:00
Fr 11:00-17:00
Lö 11:00-15:00
Sö Stängd

Näyttelyn tekstit kielillä