Fokus-sal: Lars-Gunnar Nordström
Konstmuseet Ateneum, Helsinki
- 27.8.2024–24.11.2024
Ateneum firar Lars-Gunnar Nordström med en mindre Fokus-utställning som bygger på material från Nationalgalleriets samlingar.
I augusti 2024 har det gått 100 år sedan den finska konkretismens föregångare och ledstjärna Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström (1924–2014) föddes. Nubben var till utbildningen inredningsarkitekt och i det närmaste självlärd som konstnär. Han var en tvärkonstnärlig förnyare som hade ett stort inflytande på den efterkrigstida modernismen i Finland. Utställningen presenterar valda verk ur Finlands nationalgalleris samlingar: målningar, skulpturer och grafik från 1940–50-talen.
Utställningen belyser hur den tidiga konkretismen i vårt land togs emot, tidens mentala anda och hur viktigt det internationella var för Nordström och hans meningsfränder. Den finska konstdebatten på 1950-talet präglades av intensiva motsättningar. Det var svårt för kritikerna att sätta ord på det nya bildspråket, och virrvarret av begrepp var omfattande.
Under 1950-talet köptes bara två verk av Lars-Gunnar Nordström in till Ateneum, serigrafierna Komposition i blått (1952) och Grön strid (1952). De övriga verken på utställningen har förvärvats först efter mitten av 1970-talet, då konkretismen hade etablerat sin ställning på konstfältet i Finland. 1950-talet var en tid av förnyelse också i den finska skulpturkonsten, och Lars-Gunnar Nordström hörde till dem som experimenterade mest fördomsfritt. I mitten av årtiondet blev skrotmetall konstnärens valda material, av vilket han genom att skära och svetsa skapade en serie lätta och dynamiska skulpturer. Skulpturerna Tandem och Rotation visar inflytande från amerikanen Alexander Calders konst.
Titeln på träsnittet Blå stund (1948–1949) är en direkt referens till jazzen som konstnären älskade, och till att han som ung hade spelade trumpet. ”Jag bygger upp den [min konst] matematiskt, som musik, musik för ögat, med klang och rytm som bygger på färgernas egen mekanik”, beskrev Nubben sitt arbete år 1978.
Utställningen är en del av programmet under jubileumsåret Nubben 100, och den har kuraterats av intendent Sointu Fritze.
Fokus-salen presenterar koncisa plock av konstnärer och teman ur Ateneums samlingar. Fokus-salen ligger på museets andra våning intill samlingsutställningen En tidsfråga.
Museets utställningar
Museets evenemang
- Ateneum Guide: Audioguide i utställningen En Tidsfråga
- Gothic Modern -näyttelyintro
- Ateneum Late – gratis för studerande och de som är yngre än 25
- Lasten Ateneum: Opastetut kierrokset
- Guidningssöndag: Utställningsintron
- Juliga toner på Ateneum
- Juliga toner på Ateneum
- Gothic Modern -luennot
- Ateneum Teema: Ajan kysymys -keskustelu
- Guidad rundtur på samlingsutställningen En tidsfråga
- Ateneum Salong: Dyka i medeltiden 11.12.
- Guidningssöndag: Utställningsintron
- Gothic Modern -luennot
- Guidningssöndag: Utställningsintron
- Rajojen rikkojat -näyttelyintro
- Rajojen rikkojat -näyttelyintro
Museets förmåner
Kulturrundturer
Museets kontaktuppgifter
Konstmuseet Ateneum
Kaivokatu 2, Helsinki
0294 500 401
Yhteydet julkisilla
Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa
Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa
Päämäärä:
Konstmuseet Ateneum, Kaivokatu 2, Helsinki
Lähtöpiste:
Inträdesavgifter
22/20/12/0 €
Betalningssätt
Ateneumissa voi maksaa käteisellä ja pankki-/luottokortilla (Visa, Visa Electron, Mastercard, Mastercard Maestro, American Express, Diners Club). Lisäksi sisäänpääsylipun voi maksaa Smartumin, Edenredin, ePassin ja Eazybreakin erilaisilla kulttuurimaksutavoilla.
öppet
Må | Stängd |
Ti | 10:00-20:00 |
On | 10:00-20:00 |
Tu | 10:00-20:00 |
Fr | 10:00-20:00 |
Lö | 10:00-17:00 |
Sö | 10:00-17:00 |
Särskilda öppettider: https://ateneum.fi/sv/oppettider-och-biljetter/