Finlands Hantverksmuseum

16.12.2017–15.4.2018 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

 Inträde med Museikortet
Utställning

Sointuja sikarilaatikoista

Näyttely esittelee jyväskyläläisen Tommi Kuokkasen sikarilaatikkokitaroita, jotka on valmistettu nimensä mukaisesti erilaisista sikarilaatikoista ja muista kierrätysmateriaaleista.

Kuokkasen ensimmäinen kitara syntyi internetissä nähtyjen kuvien innoittamana 2011. Sikarilaatikkokitaroita on valmistettu jo 1800-luvun puolivälissä Pohjois-Amerikassa korvikkeena aidoille ja kalliille kielisoittimille. Nykyään sikarilaatikkokitaroiden ainutlaatuinen, raaka ääni viehättää monia soittajia, jotka etsivät musiikkiinsa alkuperäisiä blues-sävyjä menneisyydestä. Sikarilaatikkokitarat liittyvät myös tämän päivän itse tekemisen kulttuuriin. Soittimet ovat edullisia ja nopeita rakentaa ja usein niiden avulla harjoitellaan soitinrakennusta. Kitaroita tulee näyttelyyn yli 20, joiden uniikkeja ääniä pääsee kuulemaan nauhalta. Lisäksi yhtä kitaraa pääsee itse soittamaan näyttelyssä.

Sikarilaatikkokitara on Yhdysvalloista kotoisin oleva, alkukantainen kielisoitin, jonka kaikukoppana käytetään tyhjää sikarilaatikkoa. Varhaisimmissa soittimissa oli yksi tai kaksi kieltä; nykymalleissa on yleensä kolme tai enemmän. Kitaran kaulana on usein toiminut harjanvarren pätkä tai pieni puukappale, josta kielet on kiinnitetty sikarilaatikkoon.

Sikarilaatikkosoittimien juuret ulottuvat 1800-luvun puoliväliin, jolloin sikaritehtailijat alkoivat valmistaa pienempiä myyntipakkauksia suurten, laiva- ja vankkurikuljetuksiin suunniteltujen laatikoiden ja tynnyreiden sijaan. Pienempi pakkauskoko edisti jälleenmyyntiä ja pian sikarilaatikot olivat yleinen näky korttipelipöydissä ja saluunoissa ympäri Amerikan länttä. Plantaaseilla työskennelleellä tummaihoisella väestöllä ei ollut varaa ostettuihin soittimiin, joten he rakensivat niitä itse hylätyistä sikarilaatikoista, katkenneista luudanvarsista, naruista ja langoista.

Jyväskyläläinen Tommi Kuokkanen (s. 1977) on ammatiltaan lukkoseppä. Nuorena hän kokeili kitaran soittoa, mutta ei itse ollut täysin tyytyväinen taitoihinsa. Varttuneempana Kuokkanen tutustui bluesiin ja varsinkin slide-soitanta oli hänelle mieleen. Internetissä hän näki kuvia sikarilaatikkokitaroista ja arveli osaavansa valmistaa sellaisen itsekin. Ensimmäinen sikarilaatikkokitara valmistui vuonna 2011 metallista kaverin autotallissa, seuraava puusta keittiön pöydän äärellä. Nykyisin kitarat valmistuvat omassa, autotalliin rakennetussa pajassa.

Kuokkanen on myös myynyt kitaroita ammattimuusikoille Suomen lisäksi Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Italiaan.

Berätta för dina vänner!

Print version

Museets kontaktuppgifter

Finlands Hantverksmuseum
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä

(014) 266 4370

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

6/3/0 €

Betalningssätt

visa, mastercard, museokortti, Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli ja -saldokortti, Sportti&KulttuuriPassi, Tyky-kuntoseteli sekä Ticket Mind&Body ja Ticket Duo -kortti.

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Öppet

Må Stängd
Ti 11:00-18:00
On 11:00-18:00
Tu 11:00-18:00
Fr 11:00-18:00
Lö 11:00-18:00
Sö 11:00-18:00

Fredagar fri entré. Under sommarsäsongen 1.6.-31.8. öppet tisdag-fredag och söndag, 11-18, lördag 11-16. Undantageni öppnandet av storhelger . Tilläggsuppgifte: www.craftmuseum.fi/aukiolo.htm#poikkeavat_aukioloajat

Näyttelyn tekstit kielillä

MUSEER NÄRA MÅLET

 • Mellersta Finlands museum
   
   

  Mellersta Finlands museum

   
 • Säynätsalon kunnantalo
   
   

  Säynätsalon kunnantalo

   
 • Saarijärvi Museum
   
   

  Saarijärvi Museum

   
 • Finska Flygvapenmuseum
   
   

  Finska Flygvapenmuseum

  Suomalaisen sotilasilmailun kehitystä ja historiaa sen alusta nykyaikaan.

   
 • Pienmäki bondgårdsmuseum
   
   

  Pienmäki bondgårdsmuseum

   
 • Äänekoski konstmuseum
   
   

  Äänekoski konstmuseum

  Tutustu paikallisen kulttuuripersoonan, opettaja Toivo Parantaisen taidekokoelmaan sekä keskisuomalaisen...

   
 • Saarijärvi museum, Högrestånds hemmuseum
   
   

  Saarijärvi museum, Högrestånds hemmuseum