Heikki, Anne, Kaija ja Ulla: Ystävysten museoseikkailu Lapin lumossa – kullankaivuuta, taiteilijaelämää ja saamelaiskulttuuria
Lapin Museokortti-seikkailijat lähtevät museokierrokselle pohjoisen upeisiin museoihin ja maisemiin. Neljä kaverusta tutkii kuusi Lapin Museokortti-kohdetta yli 600 kilometrin kierroksellaan. Seikkailureitillä on mukana myös parhaat luontoretkikohteet. Lapin museoseikkailu koukuttaa hauskoilla videoilla ja yllättävillä juonenkäänteillä!
"Olemme neljän rohkean tiimi, joka on hypännyt vuodenvaihteessa Etelä- ja Keski-Suomesta tekemään töitä Lappiin ja olemme ystävystyneet talven aikana Tankavaarassa.
Lapin kesä sai meidät haaveilemaan kunnon road tripistä Lapin museoihin ja suunnittelimmekin reittimme näin: Rovaniemi–Kittilä–Sodankylä–Tankavaara–Inari. Reitin varrella sijaitsevat upeat luontokohteet pääsevät mukaan kierrokseemme, sillä olemme kaikki myös luonnosta nautiskelevia retkeilijöitä ja halusimme suunnitella juuri sellaisen kierroksen, joka meitä itseämme kiinnostaisi. Toivottavasti haluat tulla mukaamme Lapin maisemiin!
Kierroksemme on pituudeltaan 625 kilometriä ja sisältää kuusi Museokortti-kohdetta. Tämä reitti sopii kuljettavaksi omalla autolla neljässä päivässä eli varaamme retkeemme pitkän viikonlopun.
Rovaniemi – kaupunkilaiselämää Lapissa, kulttuuria ja tiedettä
Kierroksemme alkaa Rovaniemeltä ja tutustumme paitsi kaupunkielämään, myös Rovaniemen ainutlaatuiseen maamerkkiin, Arktikumin tiedekeskukseen. Toinen kohteemme on Rovaniemen Kulttuuritalo Korundi ja siellä erityisesti Rovaniemen taidemuseon näyttelyt. Rovaniemen luontokohteeksi olemme valinneet Napapiirin retkeilyalueen, jolla on monipuolisia reittejä tutkittavaksi myös pidemmäksi aikaa.
Kittilän Kaukonen – taiteilijaelämää luonnon keskellä
Rovaniemeltä matka jatkuu kohti Kittilää ja Kaukosen kylää, jossa sijaitsee Särestöniemi-museo. Reidar Särestöniemi on juuri nyt erittäin ajankohtainen taiteilija ja hänen kotitilalleen perustetussa Särestöniemi-museossa pääsemme eläytymään taiteilijan sielunmaisemaan. Kauniin metsän keskellä, Ounasjoen penkereellä sijaitsevien hirsirakennusten suojissa näemme taiteilijan värikylläisiä teoksia.
Sodankylä – talonmiehen ja tukkimiehen tallentamaa perinnettä
Museo-Galleria Alariesto Sodankylässä on kierroksemme kolmas Museokortti-kohde. Käymme myös katsomassa upeita maisemia Pyhä-Nattasen huipulta, joka sijaitsee Sompion luonnonpuistossa. Museo-Galleria Alariesto esittelee Andreas Alarieston elämäntyötä ja näissä teoksissa odotamme näkevämme tarinoita menneestä maailmasta. Alarieston mielenkiintoinen historia on se, mistä haluamme tietää lisää. Museo-Galleria Alariestossa toivottavasti saamme nähdä, millaisiin teoksiin on johtanut itseoppineen taiteilijan kehittyminen raskaankin työn ohessa.
Tankavaara – kullankimallusta ja kovia lapiohommia
Perinteikäs Tankavaara kutsuu meitä koko päivän kestävään urakkaan: aiomme tutustua siellä Kultamuseon kertomuksiin kullankaivuun historiasta ja sen jälkeen tartumme itse lapioon ja vaskooliin oikealla valtauksella. Jos onni potkaisee tämän päivän aikana, löydämme itsekin hippusen tai pari!
Jos emme rikastu kullankaivuulla, lähdemme vielä jatkamaan matkaa Tankavaarasta Inariin kohti viimeistä Museokortti-kohdettamme.
Inari – saamelaiskulttuuria ja uskomattomia maisemia
Pohjoisin Museokortti-kohde Saamelaismuseo Siida sijaitsee Inarissa. Siidassa meitä kiinnostaa saamelaiskulttuurin ja historian opiskelu.
Siidan edestä pääsee Inarijärven risteilylle, joka on hieno kokemus museopäivän päätteeksi. Inarista etelään lähtiessä käymme tutustumassa vielä Karhunpesäkiveen, joka on mukava luontokohde Nelostien varrella.
Heikki:
Olen porukan koomikko ja videotaituri, Vammalan kaupungista Lappiin ponnistanut valo- ja videokuvaajayrittäjä. Tiedän rakastavani museoita, mutta olen kovin harvassa ehtinyt elämässäni käydä. Tähän on onneksi tulossa muutos!
Anne:
Minä olen tämän seikkailun järjestelijä, taulukoiden ja listojen ystävä. Olen kotoisin Savosta ja on päätynyt monen mutkan kautta asumaan Sodankylään ja tekemään työtä matkailumarkkinoinnin ja viestinnän parissa. Harrastan retkeilyä ja kirjoitan retkeilyblogia nimeltä Rinkkaputki, johon seikkailumme osallistuva Heikki ottaa valokuvat. Museot ovat minulle hengähtämisen paikkoja ja irtiotto arjen yläpuolelle. Haluan museoissa ensisijaisesti nauttia tunnelmasta ja rauhoittua historian keskellä. Mitä kuivempaa faktaa, sitä paremmin viihdyn.
Kaija:
Olen muuttanut Jyväskylästä Sodankylän Tankavaaraan, jossa työskentelen oppaana ja ravintolatyöntekijänä. Erityisesti luontoaiheiset museot ovat suosikkejani ja olen ollut lapsesta alkaen kiinnostunut historiasta. Lappiin muutettuani haluan oppia lisää saamelaiskulttuurista ja tehdä tutkimusretkiä täältä löytyviin erikoisiin luontokohteisiin.
Ulla:
Olen taide- ja luontoelämyksiä rakastava kulttuurituottaja Vantaalta. Pääkaupunkiseudun museot ovat hyvin hanskassa, mutta Lapin museoita lähden nyt ensi kertaa katsastamaan! Työskentelen kesän Sodankylän Tankavaarassa, joten Museokortin seikkailijana saan unelmien mahdollisuuden tutustua työprojektin ohessa paikalliseen kulttuurihistoriaan, taiteeseen ja arktiseen luontoon!
Lapin Museoseikkailu koukuttaa hauskoilla videoilla ja yllättävillä juonenkäänteillä!"
Seurueen omat kanavat: Instagram @rinkkaputki @pohjankettu @ullasusa_photography sekä @sulanderphoto. Blogit: Rinkkaputki.com ja Pohjankettu.fi. YouTube: Youtube.com/Rinkkaputki.