Matka menneeseen -videokooste: Tatjan, Akun ja Taimin seikkailussa yhdistyvät taide, historia ja luontokohteet
Tatjan, Akun ja Taimin Matka menneeseen -seikkailun kruunaa video, joka koostaa koko seikkailun yhdeksi muistoksi. Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.
Kuinka moni puolivuotias on nähnyt värikkään korpitaiteilijamme Reidar Särestöniemen ateljeekodin Kittilässä? Entäpä vieraillut saamelaismuseo Siidassa Inarissa tai Luontokeskus Ukossa Kolin komeissa maisemissa? Tai käynyt Minna Canthin salongissa Kuopiossa? Ei varmaan kovinkaan moni, mutta Museokortin nuorin seikkailija Taimi, 6kk, on.
Taimin vanhemmat Tatja Jukuri ja Aku Pajula hakivat keväällä Museokortin seikkailijoiksi ja tulivat valituksi. Nuori perhe lähti Matka menneeseen -museoseikkailulle, jossa yhdistyivät taide, mystinen historia ja taianomainen luonto. Museokortin kesäkampanjassa kymmenen seikkailuseuruetta kiersivät museoista Suomen suvessa ja tuottivat seikkailuiltaan sisältöä Museokortin kanaviin.
Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.
Vanhempien mukaan luonnon ja taiteen yhdistäminen tapahtui kuin itsestään.
– Onnistuimme suunnittelemaan matkat niin, että luontokohteet toimivat ikään kuin luonnollisena jatkumona eri taidekohteille. Myös luonto itsessään tarjosi taidetta ja kohteet nivoutuivat selkeinä tarinoina yhteen, Tatja Jukuri kertoo seikkailun jälkeen.
Luontokohteet museovierailujen kylkeen oli helppo löytää, koska museot itsessään olivat kytköksissä vahvasti luontoon. Lisäksi monilla kohteisiin liittyvillä taiteilijoilla oli oma tärkeä suhde luontoon ja useat teokset olivat saaneet inspiraationsa ympäröivästä luonnosta niin materiaalien, aiheiden kuin syvempienkin merkitystensä kautta.
Nuori perhe kuvailee museoseikkailuaan ainutlaatuiseksi kokemukseksi, jossa he saivat yhdistää heille tärkeitä teemoja, kuten suomalainen kulttuuri, taide, historia, sekä luonto.
– Suurina taiteen ja luonnonystävinä tämä oli meille unelmiemme matka juurillemme –kokonaisvaltaiselle Suomen muinaisuuden, mytologian ja luovuuden kokemukselle!
Reissuseurana vauva – ”Yhdessä perheenä matkustaminen oli ehdottomasti antoisin tapa kokea seikkailu”
Kuinka yhdistää taide, historia, luontokohteet ja vauva-arki? Pääkaupunkiseudulla asuva perhe lähti kesän alussa reissuun vasta puolivuotiaan Taimi-tyttärensä kanssa.
– Yhdessä perheenä matkustaminen oli ehdottomasti antoisin tapa kokea seikkailu. Saimme näyttää ja opettaa vauvallemme heti ruohonjuuritasolta alkaen, mitä kaikkea maamme kulttuurilla on tarjottavanaan.
Vauvan kanssa seikkaileminen oli vanhemmillekin inspiroivaa. Matkustaminen, museoissa vierailu ja luonnossa liikkuminen onnistuivat helposti ja puolen vuoden ikäinen Taimi onkin iästään huolimatta jo nyt varsinainen reissukonkari.
Perhe kiittelee myös vastaanottoa museoissa.
– Taimi otettiin aina ihanasti vastaan ja hän sai paljon erityishuomiota muilta ihmisiltä. Hän tutustui taiteeseen ja museokohteisiin suurella innolla ja tuntui todella vaikuttuvan monista teoksista. Erityisesti värit ja eläinaiheiset teokset olivat Taimin mieleen.
Seikkailulla tutustuttiin muun muassa , korpitaiteilija Kittilässä, Kuopiossa, Heinolassa, Taivalkoskella ja Kotkassa. Juhannusta perhe juhli Mäntässä , jotka tarjosivat kiehtovan kattauksen niin taidetta kuin myös suomalaisen paperiteollisuuden uranuurtajan Gustaf Serlachiuksen elämäntarinaa.
Kesän lopussa seikkailu huipentui yli viikon mittaiseen huikeaan taide- ja luontoseikkailuun, jonka aikana käytiin esimerkiksi ja vietettiin telttaöitä komeissa Kolin maisemissa sekä tutustuttiin kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taitelijakotiin sekä Lieksassa. Museovireiluihin yhdistettiin upeita luontokohteita, kuten Hossan kansallispuistossa sijaitseva komea Julma-Ölkky ja Kolin komeat kansallismaisemat. Seikkailulla käytiin myös luonnon lumojen äärellä Ruokolahden Kummakivellä ja Astuvansalmen yli 5000 vuotta vanhoilla kalliomaalauksilla.
Tavoitteena tutustua 300 Museokortti-kohteeseen– “Aiomme jatkaa seikkailua vauvamme varttuessa taiteen äärellä”
Perhe aikoo toteuttaa seikkailumielistä kulttuurielämää perheenä jatkossakin ja uskoo seikkailuien värittävän Taimin elämää kehittävästi ja avartavasti.
– Museoseikkailumme jatkuvat edelleen, sillä Museokortti-kohteita riittää - onneksemme - ja tavoitteenamme onkin tutustua niistä jokaiseen, vauvamme varttuessa mukana taiteen äärellä!
Tatja, Aku ja Taimi kannustavat muitakin lähtemään rohkeasti tutkimaan kotimaan museo- ja luontokohteita.
–Yksi loistava tapa luovaan tutkimusmatkailuun on aidosti kohdata ja kuunnella vastaantulijoita - matkan varrelle tipahtelee usein mielenkiintoisia vinkkejä ja tarinoita paikallisilta alan harrastajilta ja ammattilaisilta!
Seikkailu on nyt ohi ja siitä jäi perheelle hyvät muistot.
– Vallan upea ja erityinen vauvavuosi, kiitokset siitä kuuluvat Museokortille ja sen mahdollistamille taide-elämyksille!
Matka menneeseen seikkailua voi seurata sosiaalisessa mediassa @museokortti-kanavalla tunnisteilla #matkamenneeseen #museoseikkailu2019 #museokortinseikkailija #museokortti #museokierros.
Perheen seikkailuja voi seurata jatkossa Instagramissa @tattie