Tapahtuma
 

Taidemuseon kirjaklubit syksyllä 2024

Oulun taidemuseo, Oulu

  • 17.8.2024 (14–15)
  • 14.9.2024 (14–15)
  • 12.10.2024 (14–15)
  • 9.11.2024 (14–15)
  • 14.12.2024 (14–15)

Luettavat kirjat liittyvät tavalla tai toisella meneillään olevaan näyttelyyn, johon tutustutaan kirjaklubin alussa lyhyesti yhdessä Oulun taidemuseon oppaan kanssa.

 

Taidemuseon kirjaklubit syksyllä 2024
la 17.8.2024 - la 14.12.2024 kello 14–15

Tervetuloa Oulun taidemuseon kirjaklubiin! Kirjaklubi on kaikille avoin keskustelutuokio, jonka vetäjinä toimivat Oulun kaupunginkirjaston työntekijät. Kirjaklubissa keskustellaan lukupiirin tapaan luetusta kirjasta, sen herättämistä ajatuksista ja kysymyksistä yhdessä. Luettavat kirjat liittyvät tavalla tai toisella meneillään olevaan näyttelyyn, johon tutustutaan kirjaklubin alussa lyhyesti yhdessä Oulun taidemuseon oppaan kanssa.

Kirjaklubi kokoontuu taidemuseon kahvila Kaaressa. Kahvilasta voit halutessasi ostaa makeaa ja suolaista syötävää. Lisäksi klubilaisille on juomatarjouksia.

Osallistuminen tapahtumaan taidemuseon sisäänpääsymaksun (10 €/ 7 €) hinnalla. Museokortti, Kaikukortti ja kulttuurisetelit (Epassi, SmartumPay sekä Edenredin Virike-kortti) käyvät myös maksuvälineenä. Maksaminen tapahtuu taidemuseon infotiskillä. Mikäli et halua osallistua näyttelyvierailulle kirjaklubin yhteydessä, voit osallistua maksutta kahvilassa tapahtuvaan ohjelmaan. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston kanssa.

Osallistujamäärä on rajallinen (max. 15), joten varaa paikkasi ilmoittautumalla verkkokaupassa https:/­/­verkkomaksut.ouka.fi/­tuote-osasto/­oulun-museo-ja-tiedekeskus/­oulun-taidemuseo/­

Saapuminen ja esteettömyys: https:/­/­ouluntaidemuseo.fi/­saapuminen-ja-esteettomyys/­

*******************************
Elokuun kirjaklubi
Aika ja paikka: la 17.8. klo 14–15 / taidemuseon kahvila Kaari
Tutustuttava näyttely: Tomun tieto
Ohjaaja: kirjastonhoitaja Kasperi Elkki
Kirja: Kate Atkinson: Elämä elämältä. Suom. Kaisa Kattelus. Schildts & Söderströms 2014.

Englannissa vuonna 1910 Sylvie Todd synnyttää kolmatta lastaan. Lääkäri ei pääse paikalle lumimyrskyn vuoksi, ja tyttölapsi syntyy kuolleena. Englannissa vuonna 1910 Sylvie Todd synnyttää kolmatta lastaan. Lääkäri ehtii paikalle juuri ennen lumimyrskyä, ja syntyy tyttö, Ursula. Tarina alkaa.

Ursulan tarina on kiehtovan ja kauhean 1900-luvun tarina. Vuosituhannen alussa Toddin perhe elää onnellista porvarillista elämää tietämättömänä tulevista mullistuksista. "Entä jos?" kuuluu kysymys. Entä jos viisivuotias Ursula ei olisikaan hukkunut? Entä jos Hitlerin salamurha olisi onnistunut? Kate Atkinson on kirjoittanut täyteläisen romaanin, joka alkaa vain alkaakseen uudelleen erilaisena versiona. Herkulliset yksityiskohdat ja niiden variaatiot täydentävät taidokasta kokonaisuutta. Lukija voi vain ihmetellä kuinka syvästi voi eläytyä tarinaan, joka ei etene tavanomaisen romaanin tapaan. Kysymys fiktion voimasta ja mahdollisuuksista kasvaakin kysymykseksi ihmiselämän mahdollisuuksista. Miten jokapäiväiset valintamme vaikuttavat elämämme kulkuun? Miten ne vaikuttavat muihin? Elämä elämältä on romaani, jossa pienet sattumukset voivat syöstä raiteiltaan niin pienen ihmisen kuin kokonaisen maanosan.

Ilmoittaudu elokuun kirjaklubiin tästä: https:/­/­verkkomaksut.ouka.fi/­tuote/­oulun-taidemuseo-kirjaklubi-1/­#main

*******************************
Syyskuun kirjaklubi
Aika ja paikka: la 14.9. klo 14–15 / taidemuseon kahvila Kaari
Tutustuttava näyttely: Minna Henriksson
Ohjaaja: kirjastovirkailija Katja Pietilä
Kirja: Jenna Kostet: Punainen noita. Aula & Co 2024.

On vuosi 1635. Noidaksi epäilty nainen Valpuri Kinni heitetään Turun Aurajokeen. Vesikokeella halutaan varmistua siitä, onko syytetty todella noita. Valpuri on kulkenut pitkän matkan Kuurinmaalta aina Ala-Satakunnan Liitsolaan saakka, mutta maailmassa ei tunnu olevan sellaista kolkkaa, jossa hän saisi elää rauhassa ilman noituussyytöksiä.

Valpuri osaa lukea loitsut ja parantaa yrteillä ihmisten ja karjan vaivat, mutta kirkonmiehet, kaupunkilaiset ja maaseudun väki näkevät hänessä vain syntisen naisen, jonka paholainen on viekoitellut luonnottomiin tekoihin. 1600-luvulla noituus oli synti ja rikos, josta rangaistiin kuolemalla.
Punainen noita on 1600-luvulla eläneen todellisen henkilön, liitsolalaisen Valpuri Kinnin, tarina. Arkistolähteistä löytyneistä yksityiskohdista piirtyy kuva itsepäisestä, sanavalmiista ja omalaatuisesta naisesta, joka ei sopeudu rooliinsa.

Ilmoittaudu syyskuun kirjaklubiin tästä: https:/­/­verkkomaksut.ouka.fi/­tuote/­oulun-taidemuseo-ilmoittaudu-kirjaklubiin-2/­#main

*******************************
Lokakuun kirjaklubi
Aika ja paikka: la 12.10. klo 14–15 / taidemuseon kahvila Kaari
Tutustuttava näyttely: Tomun tieto
Ohjaaja: kirjastovirkailija Pirita Haapavatia
Kirja: David Attenborough & Jonnie Hughes: Yksi elämä, yksi planeetta. Suomentanut Ilkka Rekiaro. WSOY 2020.

Yksi elämä, yksi planeetta on aikamme tunnetuimman luonnontieteilijän Sir David Attenborough’n näkemys viisaamman tulevaisuuden turvaamiseksi, yhdessä luonnon kanssa.

Brittiläinen David Attenborough tunnetaan upeista luontodokumenteistaan, kuten Elävä maa ja Sininen planeetta. Nyt, 94-vuotiaana, hän summaa kirjassaan, millaisen muutoksen ihminen on hänen elinaikanaan luonnolle aiheuttanut. Mikäli jatkamme samalla saastuttamisen ja metsänhakkuiden tiellä, omalle lajillemme käy huonosti, Attenborough varoittaa. Voimme kuitenkin pelastaa luonnon monimuotoisuuden ja turvata oman lajimme tulevaisuuden, jos ryhdymme nyt toimeen. Emme tarvitse ihmeteknologioita, vaan poliittista tahtoa, kansainvälistä yhteistyötä ja uudenlaisia kulutustottumuksia. ”Olemme tulleet näin pitkälle, koska olemme planeettamme historian älykkäimmät oliot. Selvitäksemme eteenpäin tarvitsemme kuitenkin enemmän kuin älyä. Tarvitsemme viisautta”, Attenborough sanoo.

Ilmoittaudu lokakuun kirjaklubiin tästä: https:/­/­verkkomaksut.ouka.fi/­tuote/­oulun-taidemuseo-ilmoittaudu-kirjaklubiin-3/­#main

*******************************
Marraskuun kirjaklubi
Aika ja paikka: la 9.11. klo 14–15 / taidemuseon kahvila Kaari
Tutustuttava näyttely: Minna Henriksson
Ohjaaja: kirjastovirkailija anna Tastula
Kirja: Brit Bennett: Mikä meidät erottaa. Suomentanut Maria Lyytinen. Tammi 2021.

Mikä meidät erottaa on mukaansatempaava ja terävä romaani identtisistä kaksosista, joista toinen elää mustana ja toinen valkoisena. Aikamme kiehtovin nuori kirjailija esittää kysymyksistä kaikkein olennaisimman: kuinka minusta tulee minä?

Stella ja Desiree Vignes syntyvät 1930-luvulla yhdysvaltalaiseen pikkukaupunkiin, jonka mustille asukkaille tärkeintä on mahdollisimman vaalea hipiä. Varttuessaan kaksoset lähtevät vastakkaisiin suuntiin: toinen päättää elää valkoisena, toinen saa lapsen mustista mustimman miehen kanssa. 50 vuotta myöhemmin heidän tyttärensä joutuvat kohtaamaan edellisten sukupolvien valintojen ja virheiden vaikutuksen. Ajankohtaisten mutta samalla ajattomien elementtien taidokkaasta yhdistelmästä muodostuu havahduttava kertomus siitä, mikä meidät erottaa - ja mikä tuo meidät taas yhteen.

Ilmoittaudu marraskuun kirjaklubiin tästä: https:/­/­verkkomaksut.ouka.fi/­tuote/­oulun-taidemuseo-ilmoittaudu-kirjaklubiin-4/­#main

*******************************
Joulukuun kirjaklubi
Aika ja paikka: la 14.12. klo 14–15 / taidemuseon kahvila Kaari
Tutustuttava näyttely: Maja
Ohjaaja: informaatikko Terhi Mustonen
Kirja: Montgomery, L. M.: Runotyttö. Suomentanut Kaisa Ranta. Art House 2023, uusi suomennos.

Iki-ihana tyttökirja nyt uutena suomennoksena. Nuori orvoksi jäänyt Emily Starr päätyy asumaan Uuden Kuun kartanoon sukulaistensa luokse. Perheen pää on ankara ja ahdasmielinen Elizabeth-täti, jonka kanssa herkkä ja lahjakas tyttö ajautuu pian törmäyskurssille. Vähitellen Emily löytää uusia ystäviä, ja pienen runotytön haaveet omien kirjoitusten julkaisemisestakin alkavat kantaa hedelmää.

Ilmoittaudu joulukuun kirjaklubiin tästä: https:/­/­verkkomaksut.ouka.fi/­tuote/­oulun-taidemuseo-ilmoittaudu-kirjaklubiin-5/­#main

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon yhteystiedot

Oulun taidemuseo
Kasarmintie 9, 90015 Oulun kaupunki

044 703 7471

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Oulun taidemuseo, Kasarmintie 9, 90015 Oulun kaupunki


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

10/7/0 €

Maksutavat

Käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit, Edenred, Epassi, Kaikukortti, SmartumPay

 

Kohdetta lähellä olevat museot