Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Visiittikortteja – Visiittikorttikuvia Riihimen kaupunginmuseon kokoelmista

Museokeskus Riemu, Riihimki

  • 16.12.2023–15.9.2024

 

Nyttelyss on esill Riihimen kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluvia visiittikortteja. Nyttelyss esill olevat visiittikortit ovat valokuvakopioita kokoelman alkuperisist visiittikorteista. Nyttelyss esitelln visiittikortteja aina 1800–luvun lopulta lhtien. Mukana on mys muun muassa muutamia kameroita sek visiittikorttialbumeita.

Visiittikortteja kytettiin laajasti 1860-luvulta 1900-luvun alkupuolelle asti. Aluksi niit kytettiin nimens mukaisesti vierailujen yhteydess kyntikorttien tapaan. Kyseess oli sosiaaliseen kanssakymiseen liittyv tapa ja muoti-ilmi. Visiittikortteja jtettiin vierailun isnnlle tai emnnlle, tai annettiin muistoiksi ystville, lhetettiin lhipiirin ihmisille tai mielitietylle.

Niin visiittikorttien antaminen kuin siihen kuuluvat etiketit liittyivt aluksi ylluokkaiseen kylilykulttuuriin. Vhitellen visiittikorttimuoti levisi ylluokan piirist mys keskiluokkaan ja muuhun kansanryhmn. Mys kuvan luonne muuttui: kuva ei ollut en vain vierailutervehdys vaan valokuva, johon saatettiin menn yhdess. Valokuviin asettauduttiin yhdess ystvn, perheen tai muun isomman ryhmn tai jopa lemmikkielinten kanssa. Valokuviin sonnustauduttiin parhaimpiin pukeutuneena tai jopa ammattiuniformussa. 1800–luvun loppupuolella kokovartalokuvat olivat tyypillisi visiittikorteissa. Rekvisiitalla rakennettiin salonkimaista miljt huonekaluineen ja muine tavaroineen sek puisto- ja maisemataustoineen.

Visiittikortit olivat pieni vakiomuotoisia henkilkuvia, jotka liimattiin valokuvaamossa pohjalle, jossa oli usein kauniisti kirjoitettuna muun muassa valokuvaajan tai kuvaamon nimi sek paikkakunta. Kuvia otettiin niin kiertviss valokuvaamoissa kuin suurempien kaupunkien valokuvaamoissa tai ulkomaanmatkoilla. Mys Riihimell oli valokuvaamoja, joissa visiittikortteja kuvattiin.

Visiittikortit jivt hiljalleen pois muodista 1800-luvun loppupuolella, mutta Suomessa ja mys Riihimell ne pysyivt suosittuina aina 1920-luvulle saakka.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon yhteystiedot

Museokeskus Riemu
Temppelikatu 8

040 330 4124

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Museokeskus Riemu, Temppelikatu 8


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

10/6/4

Maksutavat

Kteinen, yleisimmt pankki- ja luottokortit, Smartum, ePassi, Edenred-korttimaksu, Kaikukortti.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 10:00-17:00
Ke 10:00-17:00
To 10:00-17:00
Pe 10:00-17:00
La 10:00-17:00
Su 10:00-17:00

Maanantaisin suljettu.

Teemat