JOULUTARJOUS: Museokortteihin kuukausi kaupan plle (12 kk + 1 kk)
Anna lahjaksi >
 
Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Fokus-sali: Hugo Simbergin valokuvat ja taide

Ateneumin taidemuseo, Helsinki

  • 19.9.2023–17.12.2023

Hugo Simberg (1873–1917) oli suomalainen taidemaalari ja graafikko, mutta mys tuottelias valokuvaaja. Fokus-salin nyttelyss nhdn taiteilijan valokuvia, grafiikkaa ja maalauksia rinta rinnan. Yhden salin nyttely juhlistaa taiteilijaa, jonka syntymst on vuonna 2023 kulunut 150 vuotta.

 

Valokuvakamerasta tuli 1890-luvulla suosittu apuvline taiteilijoiden tyss mys Suomessa. Tekniikkaa kyttivt esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela ja Eero Jrnefelt. Hugo Simbergin valokuvat ja hnen monipuolinen tapansa kytt kameraa osana taiteen tekemist ovat omaa luokkaansa.  

Simberg dokumentoi valokuvissa ympristn. Hn tallensi erityisesti suvun arkea Niemenlautan kespaikassa Skkijrvell lhell Viipuria, sek matkojaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Hn kytti kameraa jrjestelmllisesti mys maalaamisen apuvlineen. Useimmat Simbergin valokuvat tuntuvat kuvaavan huoletonta kesnviettoa – taiteilijalla ei ollut kytssn salamavaloa, joten hn oli pitklti riippuvainen valoisasta vuodenajasta.

Kun tarkastellaan Simbergin laajaa grafiikan tuotantoa ja hnen valokuviaan rinnakkain, joissakin valokuvissa esiintyy tsmlleen samoja aiheita kuin grafiikan tiss. Simbergille onkin tyypillist samojen aiheiden tutkiminen useilla eri tekniikoilla.  

Nyttelyn on kuratoinut Ateneumin amanuenssi Lene Wahlsten.

Vuonna 1994 Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto (tnn Kansallisgallerian arkistokokoelmat) saivat taiteilijan pojalta Tom Simbergilt merkittvn valokuvalahjoituksen, joka koostui lhes tuhannesta lasi- ja nitraattinegatiivista. Valtaosa negatiiveista on digitoituina Lhteill-sivustolla.


Mik Fokus-sali?

Fokus-sali esittelee tiiviit nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista. Fokus-sali sijaitsee museon toisessa kerroksessa Ajan kysymys -kokoelmanyttelyn yhteydess.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon yhteystiedot

Ateneumin taidemuseo
Kaivokatu 2, Helsinki

0294 500 401

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2, Helsinki


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

20/12/0

Maksutavat

Ateneumissa voi maksaa kteisell ja pankki-/luottokortilla (Visa, Visa Electron, Mastercard, Mastercard Maestro, American Express, Diners Club). Lisksi sisnpsylipun voi maksaa Smartumin, Edenredin, ePassin ja Eazybreakin erilaisilla kulttuurimaksutavoilla.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 10:00-20:30
Ke 10:00-20:30
To 10:00-20:30
Pe 10:00-20:30
La 10:00-17:00
Su 10:00-17:00

Poikkeusaukioloajat: https:/­/­ateneum.fi/­aukioloajat-ja-liput

Näyttelyn tekstit kielillä