Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Scope

Vaasan taidehalli, Vaasa

  • 17.6.2023–

Saku Soukan teoskokonaisuus Scope koostuu valokuvapohjaisista teoksista, readymade-pohjaisista installaatioista, videoesseest sek nirunosta.

 
Rita, (2020), sarjasta/frn serien/from the series Scope

Seinille ripustettavat valokuvapohjaiset teokset ovat Saku Soukan ottamia valokuvia vuosilta 2015–2021, jotka hn on kahta lukuunottamatta vääristänyt yksinkertaisen tekoälytykalun avulla. Soukka on valinnut joitakin kohtia valokuvistaan, jonka jälkeen hnen käyttämäns työkalu on täyttänyt nuo valitut alueet uusilla pikseliyhdistelmillä imitoiden, tai yrittäen imitoida valokuvien ”todellisuutta” – ikn kuin ehdottaen, ett kuva voisi muuntua valitulla alueella tllaiseksi kameran tekemn ehdotuksen sijaan. Lopputulokset ovat usein surrealistisella tavalla vinksahtaneita tai hiriintyneit.

Readymade-esineistä koostuva installointi puolestaan tuo yhteen nykyihmisen kyttmi teknisi kommunikaatiolaitteita tai niiden osia sek orgaanisia elementtej kuten puunkappaleita. Teknisi laitteita Soukka on erilaisin menetelmin tystnyt varsinaisesta kytttarkoituksestaan etlle, yleens silminnhden rikkiniseen tilaan.

Kokonaisuuden nimikkoteos videoessee Scope (2020) koostuu ohjelmoiduista valokuvista, tekstistä ja musiikista. Teoksen alkupuolella ”minä” ja ”sinä” yhdistyvät, jonka jälkeen ihmismieli tuntuu olevan jokseenkin hilyvss tilassa. Hn lentelee impulsiivisesti eri maihin ja harhailee itsensäkin yllättäen, suorittaa erilaisia toimia ja ajatuksia sek vastaanottaa ja lähettää erilaisia viestejä.

Meri tahtoo lis suolaa -niruno (2018) puolestaan tuo nyttelytilaan hitaita laajoja nikaaria, joissa kertojani venyy, kajahtelee ja jankkaa kuin jonkun lentoyhtin asiakaspalveluchatist karannut botti, joka on pttnyt kokeilla siipin. Kertoja X lent, hautautuu, nukkuu, miettii omaa olemassaoloaan, aikamatkustaa ja monistuu.

Scope-teoksille on yhteist autenttisuuden mietiskely. Niiss nousee esiin minuuden hilyminen, ihmismielen hauraus sek tekolyn ja ihmisen vlinen vuorovaikutus.

Teoskokonaisuuden tekemist ja esittmist Vaasan Taidehallissa ovat tukeneet Taiteen edistmiskeskus, Audiovisuaalisen kulttuurin edistmiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.

Saku Soukka tyskentelee videon, valokuvan ja installoinnin parissa. Teokset peilaavat minuuden ja toiseuden sek hybridin ksitteit. Kohtaamiset ja vuoropuhelut sisisen ja ulkoisen, pyshtyneisyyden ja liikkeen sek orgaanisen ja teollisen vlill ovat lsn. Soukka on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Nyttelytoiminnan lisksi hn on mm. julkaissut valokuva- ja runokirjan Paperipeili (Noxboox 2016). www.sakusoukka.com

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon yhteystiedot

Vaasan taidehalli
Senaatinkatu 1 D, 65100 Vaasa

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Vaasan taidehalli, Senaatinkatu 1 D, 65100 Vaasa


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

lmainen sisnpsy

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-17:00
Ke 11:00-17:00
To 11:00-17:00
Pe 11:00-17:00
La 11:00-17:00
Su 11:00-17:00

Näyttelyn tekstit kielillä