Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Kokoelmia kotoa ja kaukomailta

Turun Biologinen museo, Turku

  • 21.3.2023–

Kokoelmia kotoa ja kaukomailta -nyttelyss Turun museokeskuksen luonnontieteellisest kokoelmasta nostetaan esiin yksityisten kerilijiden lahjoittamia aarteita.

 

Kokoelmia kotoa ja kaukomailta -nyttelyss Turun museokeskuksen luonnontieteellisest kokoelmasta nostetaan esiin yksityisten kerilijiden lahjoittamia aarteita eksoottisista perhosista kotoisiin koulukasvioihin ja komeista kummitussirkoista yli vuosisadan takaisiin muna- ja mineraalikokoelmiin.

Nyttelyn posassa ovat aiemminkin Biologisessa museossa yleis ihastuttaneet kaukomaiden hynteiset Lasse Vastamen kokoelmasta. Esill on muun muassa Papua-Uuden-Guinean ylnkalueilla 1400 metrin korkeudessa elv purppurajousiritari, etelamerikkalaisia taivaansiipiperhosia sek erilaisia kiehtovia kovakuoriaisia. Vastamki kersi ja vaihtoi hynteisi vuosikymmenien ajan, ja harrastuksen myt syntyi kaunis ja mielenkiintoinen kokoelma.

Turun museokeskuksen luonnontieteellisess kokoelmassa on yhteens lhes 25 000 nytett, joista valtaosa on hynteisi. Nyttelyss kokoelmasta nostetaan esiin hynteisten lisksi kotoisia kasvinytteit, linnunmunia sek mineraaleja, jotka museaalisen ja tieteellisen arvonsa lisksi silyttvt kokoelmissa mys kerjiens perint. Nyttelyss mielenkiintoista henkilhistoriaa kantavat muun muassa Biologisen museon entisen intendentin Fredrik Rauhan mineraalinytteet, joita hn kytti opetuskokoelmana toimiessaan 1930–50-luvuilla luonnonhistorian ja maantieteen lehtorina Turun lyseossa.

Nykyisin paitsi ulkomaisten kokoelmien mys monien Suomen luonnosta kerttvien kokoelmien kerminen on luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi lailla sdelty. Viel sata vuotta sitten esimerkiksi linnunmunien kerily oli melko tavallinen harrastus, mutta 1960-luvulla se kiellettiin luonnonsuojelulaissa, ja vuodesta 1864 lhtien oppi- ja kansakoulujen opetussuunnitelmaan kuulunut kasvion kerminen joudut-tiin lopettamaan vuonna 1969, kun tietyt harvinaiset kasvit olivat ehtineet kadota joiltain alueilta kokonaan. Luonnontieteellisen tutkimuksen nkkulmasta vanhat, huolellisesti dokumentoidut kokoelmat muodosta-vat arvokkaan aikasarjan, kun tutkitaan esimerkiksi lintujen pesimbiologiaa tai kasvien levinneisyytt. Viel vuosisatojenkin pst ne kertovat meille ajastaan, elinympristss tapahtuneista muutoksista tai lajikadosta.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon yhteystiedot

Turun Biologinen museo
Neitsytpolku 1, 20810 Turku

(02) 262 0340

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Turun Biologinen museo, Neitsytpolku 1, 20810 Turku


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

7/3,50/2,50/0

Maksutavat

Yleisimmt pankki- ja luottokortit.

Aukioloajat

Suljettu väliaikaisesti

Biologinen museo on suljettu nyttelyuudistuksen ja remontin ajan 1.1.–21.5.2024.

Näyttelyn tekstit kielillä

 

Kohdetta lähellä olevat museot