Tapahtuma
 

Luento: Teppo Jokinen: Auringon laskettua – Romantiikan kuutamo

Sinebrychoffin taidemuseo, Helsinki

  • 10.5.2023 (18.00)

Luonnon ylevt tai pelottavat ilmit ja tunnelmat lumosivat romantiikan taiteilijoita. Mys yn ja pivn luonteen vastakohtaisuuden korostaminen tarjosi heille lhtkohdan tapahtumien ja tunteiden esittmiselle. Ent mik merkitys Kuulla oli romantiikan ajan yllisiss luontokuvauksissa?

 
Alexander Laurus (1783 – 1823): Linnan rauniot kuutamossa (yksityiskohta). Gteborgin taidemuseo. Kuva: Gteborgin taidemuseo / Hossein Sehatlou.

Valo mahdollistaa luonnon muotojen ja vrien havainnoinnin ja kuvallisen esittmisen. Lhes itsestn selvsti maalaustaiteen esitykset perustuvat Auringon antamaan valoon. Romantiikan aikakaudella – 1700-luvun lopulta seuraavan vuosisadan puolivliin – taiteilijoita alkoi yh enemmn kiehtoa mys ylliset kuvaukset ja niihin luontevasti liitettvt sielulliset tunnetilat, kuten pelko, melankolia ja kaipuu, mutta mys intohimo ja rakkaus. Silti he tarvitsivat valoa mys yn kuvaamiseen. Vaikuttavimman lhtkohdan esityksille tarjosi tllin Kuu ja sen valon avulla luotu kuvaus.

Esitelmss pohditaan yksittisten esimerkkien avulla, miksi kuutamokuvaukset tulivat romantiikan ajalla niin yleisiksi, miksi Kuun valo kiehtoi ja inspiroi taiteilijoita erityisesti juuri tuolloin ja miten silloisia kuutamokuvauksia voidaan lukea ja ymmrt tmn pivn nkkulmasta.

FT Teppo Jokinen on Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti, jonka tutkimuskohteina ovat erityisesti Suomen ja saksankielisen Euroopan vliset taiteen ja arkkitehtuurin vuorovaikutussuhteet. Jokisen viimeaikaisia tutkimuskohteita ovat olleet arkkitehti Gustaf Nystrm ja maisemamaalari Hjalmar Munsterhjelm. Parhaillaan hn kirjoittaa elmkertaa maisemamaalari Berndt Lindholmista.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon näyttelyt

Museon tapahtumat

Osana kulttuurikierrosta

Museon yhteystiedot

Sinebrychoffin taidemuseo
Bulevardi 40, 00120 Helsinki

0294 500 460

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Sinebrychoffin taidemuseo, Bulevardi 40, 00120 Helsinki


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

Kotimuseo: 0
Erikoisnyttelyt: 18/12/0

Maksutavat

Kulttuuriseteli, Virikeseteli, Tyky-Kuntoseteli, ePassi, SmartumPay, Eazybreak