Ding Dong – Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
Rovaniemen taidemuseo Korundi, Rovaniemi
- 20.1.2023–16.4.2023
Ding Dong -näyttelyn keskiössä ovat sarjakuvamaiset, humoristiset ja vähän eriskummalliset taideteokset. Yksi näistä on Jiri Gellerin veistos Dingdong (2015), jonka mukaan näyttely on nimetty. Rovaniemen taidemuseon Intoa taiteesta -hankkeen osallistujat eri puolilta Lappia ovat ehdottaneet omia toive- ja suosikkiteoksiaan, jotka ovat nyt osana näyttelyä.
Kuvataiteessa nähdään usein teoksia, jotka muodostavat sarjan useamman teoksen kokonaisuudessa tai toistavat samaa teemaa. Lähtökohtana voi olla lyhyt tarina, kuten Katja Tukiaisen Virkkukoukku -teoksessa (1999). Maalauksessa nuori tyttö nousee raitiovaunuun ja alkaa virkkaamaan pitkää kudelmaa. Tukiaisen teos koostuu 10 eri osasta, mutta Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaan on hankittu vain sarjan neljä ensimmäistä osaa. Tämä herättääkin ajatuksen siitä, miten tarina jatkuu.
”Töiden kipinä on todellisuudessa, mutta monet jutut ovat oikeassa elämässä jääneet vaan ajatuksen tasolle. Olen kehitellyt niitä eteenpäin töissäni”, kertoo Katja Tukiainen.
Sarjamaista kerrontaa on esihistoriallisissa luolamaalauksissa, muinaisen Egyptin seinämaalauksissa ja keskiaikaisissa eurooppalaisissa seinävaatteissa. Sama teema on jatkunut ruuduista koostuvissa elokuvassa ja sarjakuvassa. Populaarikulttuurista monet taiteilijatkin ammentavat innoitusta. Näyttelyssä sarjakuvaviitteitä löytyy Katja Tukiaisen Virkkuukoukun lisäksi myös monesta muustakin teoksesta.
Sarjallisuutta voi nähdä teoksissa myös ajallisesti. Esimerkiksi Viggo Wallensköld tuo teoksiinsa mukaan viittauksia taidehistorian tyylikausista. Aikaperspektiivien ohella näyttely tarjoaa näkökulman myös suomalaiseen taidegrafiikkaan. Useita työvaiheita sisältävä työskentelyprosessi ja vedossarjat korostavat grafiikan sarjallista luonnetta. Outi Heiskasen Katukirjasto (1986) yhdistää grafiikan ja veistoksen.
Intoa taiteesta -hanke on striimannut näyttelyopastuksia ja näyttelyihin pohjautuvia työpajoja eri kohderyhmille koko Lapin alueella. Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma on innoittanut lukuisia ryhmäläisiä pohtimaan ja tutkimaan nykytaidetta oman tekemisen kautta. Ding Dong -näyttelyssä on esillä useita pohjoisesta lähtöisin olevien taiteilijoiden teoksia. Mukana ovat muun muassa Hilkka Ukkola, Merja Aletta Ranttila, Tuomas Korkalo sekä Tom Engblom. Esillä on myös useita ennen näkemättömiä kokoelmateoksia.
Näyttelyyn liittyvissä työpajoissa tutkitaan sarjallista kerrontaa eri tekniikoin.
Kerro tästä myös ystävillesi!
Museon näyttelyt
- Hymypojan vuosi – Nykytaiteen tulkintoja Palsan perinnöstä
- Hämärän maa – Nattens ekologi – Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
- Variaatioita Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
- Taidetta tunteella – suomalaista ekspressionismia 1900-luvun alusta 1960-luvulle
- Ding Dong – Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
- Kompassissa pohjoinen - Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
- Hanna Kanto
- Kuvan kutojat - Neljä näkökulmaa moderniin suomalaiseen kuvakudokseen
Museon tapahtumat
Osana kulttuurikierrosta
Museon yhteystiedot
Rovaniemen taidemuseo Korundi
Korundi, Lapinkävijäntie 4, 96100 Rovaniemi
(016) 322 2822
Yhteydet julkisilla
Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa
Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa
Päämäärä:
Rovaniemen taidemuseo Korundi, Korundi, Lapinkävijäntie 4, 96100 Rovaniemi
Lähtöpiste:
Pääsymaksut
Pääsymaksut: 11/8/5€
Maksutavat
Korundissa maksuvälineinä käyvät Smartum-kulttuurisetelit, Tyky+kulttuurisetelit, Luottokunnan Virikesetelit, Ticket Mind&Body-kortti sekä E-passi.
Aukioloajat
Ma | Suljettu |
Ti | 11:00-18:00 |
Ke | 11:00-18:00 |
To | 11:00-18:00 |
Pe | 11:00-18:00 |
La | 11:00-18:00 |
Su | 11:00-18:00 |
Suljettu juhannuksena 23.-24.6.2023 sekä jouluaattona 24.12. ja joulupäivänä 25.12.