JOULUTARJOUS! Museokortteihin kuukausi kaupan plle: 12 + 1 kk. Osta
 
Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Urbaario - Kokoelma kaupunkilytj

Pohjois-Karjalan museo Hilma, Joensuu

  • 15.9.2022–8.1.2023

Urbaario – kokoelma kaupunkilytj -nyttelyss Pasi Rsmen valokuvat ja arkeologia kyvt vuoropuhelua roskan ja aarteen vlisess tilassa.

 

Pohjois-Karjalan museon syksyn nyttely, Urbaario, on valokuvaaja Pasi Rsmen oivallus, jonka hn sai alkaessaan kuvamaan urbaaneja lytj. Kun tuttuun herbaarioon etsitn ja tallennetaan kasveihin liittyv tietoa, urbaarioon kertyist nytteist voidaan havainnoida elintapojamme ja ympristsuhdettamme. Nytteiden kerj tarkastelee arkista ympristn ja oppii huomioimaan siin liikkuvia ilmiit uudessa valossa – joltain on pudonnut pullonkorkki tai aurinkolasit, joku on unohtanut reppunsa, ja joku muu rannekellon.

Nit satunnaisia lytj kuvatessaan Rsmki on pohtinut sit, mist ne ovat tulleet ja milt ne nyttvt eri nkkulmista. Kuinka paljon on nhty vaivaa tuotteen tai tuotemerkin kehittmiseen ja miss vaiheessa esine on muuttunut roskaksi? Rsmen monitulkintaiset kuvat tuovat eteemme niden roskien ja unohdettujen esineiden rosoisen kauneuden.

Samanlaista satunnaista kauneutta on mys arkeologiassa. Tuskin kukaan menneisyydess on tiputtanut koruaan maahan tulevaisuuden tutkijoita varten vaan esineiden maahan ptyminen on aina monimutkaisen prosessin tulos. Osa arkeologisesta materiaalista on hyltty jtteen autioituneille asuinpaikoille, osa ktketty tarkoituksella ja jotkin ptyneet maahan hauta-antimina tai uhrilahjoina. Aineistoa tutkimalla me nykyajan ihmiset voimme ptell monenlaisia asioita menneisyyden ihmisten elintavoista.

Urbaario – kokoelma kaupunkilytj -nyttelyss Rsmen valokuvat ja arkeologia kyvt vuoropuhelua roskan ja aarteen vlisess tilassa. Nit ilmiit tarkastelemalla voimme pohtia esimerkiksi kulutustottumuksiamme, ympristkysymyksi sek sit mit meist j jljelle tulevaisuuden arkeologeja odottamaan.

Yksittisen esineen matka on inspiroinut mys nitaitelija Tatu Vanhataloa. Tlkin matka/ Lasipurkki-kaupunki -niteoksessa pohditaan millainen nimaisema niihin olisi voinut tallentua. Mit ni nm kaksi hyltty esinett kohtaavat, kun ne kulkeutuvat paikasta toiseen. ni kutsuu pyshtymn, jmn, pohtimaan, leikkimn ajatuksilla. Se tuo elon pyshtyneelle ja sielun hyltylle.

Menneisyys ei ole vain takanamme, vaan se on mys allamme, monessa kerroksessa. Pllimmisen, pintakerroksessa, nemme jljet modernin, urbaanin ihmisen elmst.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Pohjois-Karjalan museo Hilma
Carelicum, Koskikatu 5, 80100 Joensuu

050 520 2762 (ma-pe 9-15)

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Pohjois-Karjalan museo Hilma, Carelicum, Koskikatu 5, 80100 Joensuu


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

8/4

Maksutavat

kteinen, yleisimmt pankki- ja luottokortit.

Aukioloajat

Ma 10:00-16:00
Ti 10:00-16:00
Ke 10:00-19:00
To 10:00-16:00
Pe 10:00-16:00
La 10:00-16:00
Su 10:00-16:00

Teemat

Näyttelyn tekstit kielillä

 

Kohdetta lähellä olevat museot