Näin vierailet museossa turvallisesti: Turvallisesti museossa
 
Tapahtuma
 

Museokeskiviikko: Hääpukeutumisen historiaa

Hämeenlinnan kaupunginmuseo Museo Skogster, Hämeenlinna

  • 29.10.2020–28.10.2020 (17.00)

Anna Niiranen Kunnes kuolema erottaa -luentosarjassa.

 

Museokeskiviikkojen Kunnes kuolema erottaa -luentosarjan viikon puhujana on väitöskirjatutkija Anna Niiranen otsikolla: Uutta, vanhaa, sinistä, lainattua – hääpukeutumisen historiaa.

Avioliiton solmiminen on yksi tärkeimmistä elämänkaaren tapahtumista, jossa kaksi ihmistä lupautuu elämään yhdessä toisiaan rakastaen. Hääjuhlaan kuuluvat erilaiset tavat ja perinteet, joilla pyritään takaamaan avioparin kestävä onni.

Erityisesti pukeutuminen on keskeinen osa häämenoja. Luennolla käsitellään hääpukeutumisen historiaa 1800-luvulta lähtien, esimerkiksi miten hääpuku muuttui 1800-luvun aikana ja mistä hääpukeutumisen vaikutteet tulivat. Lisäksi Niiranen luo katsauksen 1800-luvun naisten muotiin.

Väitöskirjatutkija Anna Niiranen on toimittanut yhdessä dosentti Arja Turusen kanssa pukeutumisen historian artikkelikokoelman Säädyllistä ja säädytöntä – Pukeutumisen historiaa renessanssista 2000-luvulle (SKS 2019). Niiranen viimeistelee parhaillaan yleisen historian väitöskirjatutkimusta synnyttämisen lääketieteellisestä kulttuurihistoriasta, jonka osana tarkastellaan myös pukeutumisen merkityksiä 1800-luvulla.

Museokeskiviikot 7.10.–4.11.2020
Kunnes kuolema erottaa -näyttelyn teemoihin keskittyvässä luentosarjassa kuullaan puheenvuoroja häistä, seksistä, rakkaudesta ja parisuhteesta.

Tilaisuuden alkavat keskiviikkoisin klo 17.00. Normaalisti paikkana on Museo Skogsterin seminaaritila Anders, mutta FT Teemu Keskisarjan luento 7.10. kuullaan poikkeuksellisesti Wetterin auditoriossa ja luennolle pitää ilmoittautua ennakkoon: kaupunginmuseo@hameenlinna.fi.

Luennot välitetään myös Microsoft Teams -livetapahtumana Museo Skogsterin näyttelytiloihin sekä kotikoneille. Tarkista lisätiedot ja tapahtumalinkki: hmlmuseo.fi.

Kunnes kuolema erottaa -luentosarja:

7.10. Syntien, siveysrikosten ja avioelämän historiaa
FT Teemu Keskisarja – huom. luento on muusta sarjasta poiketen Wetterin auditoriossa, ennakkoilmoittautuminen: kaupunginmuseo@hameenlinna.fi

14.10. Yöjuoksulta alttarille – vanhan kansan seurustelu- ja naimatapoja
Johanna Henttinen, Linnaseutu ry

21.10. Papin aamen avioliitolle – häät papin näkökulmasta
seurakuntapastori Minna Lappalainen

28.10. Uutta, vanhaa, sinistä, lainattua – hääpukeutumisen historiaa
väitöskirjatutkija Anna Niiranen

4.11. Toimivan parisuhteen rakennusaineita – tulkinnoista puolison tajuamiseen
FT Hanna Ranssi-Matikainen

Ohjeita: Älä tule luennolle sairaana ja huolehdi turvaväleistä ja hygieniasta. Kasvomaskin käyttö on suositeltavaa. Saliin otetaan rajoitettu määrä kuulijoita, joten varmista paikkasi saapumalla ajoissa. Muista ilmoittautua Teemu Keskisarjan luennolle ennakkoon: kaupunginmuseo@hameenlinna.fi.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta