JOULUTARJOUS 69 €: Lisäkuukausi kaupan päälle (12+1 kk)! Osta nyt
 
Näyttely
 Sisäänpääsy museokortilla
 

Matkalla maan keskipisteeseen 2020

Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylä

  • 19.9.2020–14.3.2021

Jyväskylän taidemuseossa, Keuruun museossa, Saarijärven museossa ja Galleria Jarskassa Saarijärvellä on esillä nykytaidetta yhteensä 29 taiteilijalta / taiteilijaparilta, jotka ruotsalais-suomalainen kuraattori Rickard Borgström on valinnut mukaan näyttelyyn 213 avoimeen hakuun osallistuneesta. Esillä on videoteoksia, installaatioita, veistoksia, maalauksia, valokuvia ja performansseja. Teoksista suuri osa on luonteeltaan paikkasidonnaisia ja tätä näyttelyä varten tehtyjä.

 

Halu kuulua johonkin on luontainen tunne ja tarve ihmiselle, sen sijaan ulkopuolisuuden tunnetta pidetään helposti negatiivisena asiana. Passivoiko kuuluminen ja tyytyväisyys omaan asemaan meitä liikaa? Voiko ulkopuolisuus olla myös voimavara? Entä kenellä on valta pystyttää rajoja tai päättää kuka ja mikä kuuluu minnekin maapallolla? Kuuluuko ihminen enää lainkaan luontoon ja muuhun biologiseen maailmaan? Näitä kysymyksiä pohditaan Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -taidenäyttelyssä.

Kuraattori Rickard Borgström työskentelee kansainvälisesti nykytanssin ja performanssin parissa, useimmiten esittävän taiteen ja kuvataiteen rajamailla. Hänellä on vahva verkosto Pohjoismaissa, jossa hän on kuratoinut festivaaleja, seminaareja, työpajoja ja näyttelyitä. Häntä kiinnostavat keskustojen ulkopuoliset alueet sekä taiteellisten, sosiaalisten ja maantieteellisten rajojen uudelleen määrittely.

Näyttelyssä panostetaan alueellisten ja valtakunnallisten rajojen vaalimisen sijaan avoimuuteen, minkä vuoksi haku suunnattiin keskisuomalaisten lisäksi muualla Suomessa tai ulkomailla asuville taitelijoille, joilla on yhteyksiä Keski-Suomeen tai jotka haluavat luoda yhteyden. 29 taiteilijasta / taiteilijaparista viisi asuu ja työskentelee Jyväskylässä, 12 on muualta Suomesta ja näistä 9:llä on yhteys Keski-Suomeen, 12 on muista maista ja näistä kolmella on yhteys Keski-Suomeen.

Jyväskylän taidemuseon näyttelyssä on esillä / esitetään teoksia seuraavilta taiteilijoilta / taiteilijapareilta: Daina Ashbee, Heine Avdal ja Yukiko Shinozaki, Anna Binta Diallo, Thora Dolven Balke, Jussi Heikkilä, Antti Ahonen ja Meri Hietala, Jari Jula, Kazuko Kizawa, Niina Lehtonen Braun, Petra Lindholm ja Anna Järvinen, Sonja Löfgren, Anu Pennanen ja Stéphane Querrec, Anni Puolakka, Anders Smebye ja Vikram Uchida-Khanna, Nina Svensson sekä Jaakko Valo.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23, 40100 Jyväskylä

014 26 64 391

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

8/6/4/0 €
Perjantaisin vapaa pääsy kaikille. Holvin gallerian näyttelyihin vapaa pääsy.

Maksutavat

käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00

Näyttelyn tekstit kielillä