Sivustoa päivitetään. Tämä on beta-versio. Anna palautetta.
 
Tapahtuma
 

Riikka Juvonen: Elämä on veistos, arkimuistoja kuvanveistäjän ateljeekodista

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala

  • 8.10.2020 (17:30 - 19:00)

Kirjailija, kuvittaja, kuvataiteilija Riikka Juvonen vie kuulijat luennollaan (to 8.10. klo 17:30) taiteilijaperheen arkeen.

 

Riikka Juvonen, kirjailija, kuvataiteilija: Elämä on veistos, arkimuistoja kuvanveistäjän ateljeekodista

Kirjailija, kuvittaja, kuvataiteilija Riikka Juvonen vie kuulijat taiteilijaperheen arkeen.

“Elämä on veistos – isä, kuvanveistäjä ja opettaja Mauno Juvonen olisi saattanut sanoa, jos hänellä olisi ollut tapana nakella aforismeja. Mutta ei isä ollut sellainen. Hän puhui mieluiten asiaa. Hän oli miehinen mies, nuorena Viipurin nyrkkeilijöiden mestaruustason lupaus. Sota muutti isän elämässä kaiken. Kotikarjalan menetys, evakkous ja Lapin sodassa koettu rintamatoveruus näkyivät kaikki hänen taiteessaan.

Isä muovaili ja veisti savea kuin vastoinkäymistä saaden sen lopulta asettumaan. Nuoruuden epävarmuudet muuttuivat työn hiomiseksi. Sattumille ja epämääräisyyksille ei saanut jäädä sijaa. Isä oli myös klassisen veistotaiteen perillinen. Antiikin ihanteen mukaan hän pyrki kohti täydellisyyttä mieluummin kuin kikkaili uutuudella.

Evakkopojan taustasta ehkä johtui sekin, että isä hankki itselleen opettajan ammatin. Taiteilijan taloudellinen epävarmuus ja toistuva arvostelun kohteena oleminen ahdistivat. Silti isä eli ateljeessaan – ja metsällä, missä hän oli niin ikään elementissään. Muistan lapsuudestani hänet yhtä lailla painelemassa suurin vahvoin peukaloin savimöykkyä kuin palaamasta havun ja nuotiosavun tuoksuisena kotiin eräretkeltä.

Yhtä kaikki isä oli tekijä, jonka monumentaalisen selkeä ja yksinkertainen Kuusamon sankaripatsas on juuri niin koskettava ihmisyyden muistomerkki kuin olla voi! “ – Riikka Juvonen

Luento järjestetään Kangasala-talon valtuustosalissa ja yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa.

Kuvista kokoelmaksi – Kangasalan kaupungin taidetta -näyttely on esillä taidemuseon kahdessa kerroksessa 19.9.2020 – 3.1.2021.

Lue lisää näyttelystä: https://kimmopyykkotaidemuseo.fi/nayttelyt/kuvista-kokoelmaksi-kangasalan-kaupungin-taidetta/

Ohjeet turvalliseen museovierailuun

Turvallinen näyttelykäynti: https://kimmopyykkotaidemuseo.fi/nayttelyt/taidetta-turvallisesti-turvallinen-nayttelykaynti/

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon yhteystiedot

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6

040 773 0148

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

Normaali 6 €, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 4 €, alle 18-vuotiaat 0 €.
Vähintään 10 hengen ryhmät 4 €

Maksutavat

käteinen, pankkikortti, debit ja credit -kortit (Visa Electron, Maestro, Visa ja MasterCard), kulttuurisetelit (Smartum kulttuuriseteli, Edenred virikeseteli & TYKY kuntoseteli +), kulttuurikortit (Smartum Saldo, Edenred-kortti, Ticket Virike®-kortti), online-maksu (Tyky-Online, ePassi), mobiiliseteli (Eazybreak), Museokortti.

 

.