Sivustoa päivitetään. Tämä on beta-versio. Anna palautetta.
 
Näyttely
 Sisäänpääsy museokortilla
 

VAPAA-kollektiivi: Murroksen estetiikka

Arkkitehtuurimuseo, Helsinki

  • 25.8.2020–4.10.2020

Arkkitehtuuri koskettaa kaikkia. Se, miten arkkitehtuurin alalla reagoidaan ilmastokriisiin 2020-luvun alussa, tulee jäämään arkkitehtuurin historiankirjoihin sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Arkkitehtuurimuseo on kutsunut VAPAA-kollektiivin Studioon käsittelemään arkkitehtuurin merkityksiä ilmastokriisin aikakaudella ja hahmottelemaan käsillä olevaa murrosta.

 

Ilmastonmuutoksen käynnistämä murros edellyttää vallitsevan yhteiskunnan täydellistä uudelleenmäärittelyä. Jotta ilmastokriisin torjumisen vaatima elämänmuutos olisi mahdollinen, on nähtävä kriisin jälkeinen tulevaisuus: maailma, joka on tavoittelemisen arvoinen – vaikka täysin muuttunut. Rakennettu ympäristö tuottaa erilaisten arvioiden mukaan noin 40% kasvihuonepäästöistä. On selvää, että nykyisen kaltainen toiminta ei riitä torjumaan kriisiä, mutta toisaalta luvut osoittavat arkkitehtien olevan ammattikuntana keskeisessä asemassa suunnan muuttamiseksi.

Murroksen estetiikka on toisiinsa reagoivien keskustelujen sarja ja muotoaan muuttava näyttely Arkkitehtuurimuseon Studiossa. Kokonaisuus nostaa esiin arkkitehtuurin olennaisen roolin ilmastokysymyksessä ja kutsuu keskusteluun erilaisia ääniä arkkitehtikunnan sisältä ja sen ulkopuolelta. Studiotilan installaatio täydentyy keskustelujen edetessä. Näyttelyn lopullinen muoto nähdään vasta, kun viimeinen sana on sanottu.


VAPAA-kollektiivi

Kutsunäyttelyn on kuratoinut VAPAA-kollektiivi on yksi Architects Declare -julistuksen perustaja-allekirjoittajista ja ohjausryhmän jäsen. VAPAAn muodostavat kolme nuorta arkkitehtia, Iines Karkulahti, Charlotte Nyholm ja Meri Wiikinkoski, jotka suunnittelutyönsä ohessa opettavat Aalto-yliopistossa ja kirjoittavat arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja ilmastonmuutoksen yhtymäkohdista. Kolmikon toi yhteen kiinnostus pohtia systeemisen muutoksen ja uuden estetiikan rooleja ilmastokriisin aikakaudella.

Näyttelyä ovat tukeneet Greta ja William Lehtisen säätiö sekä Taiteen edistämiskeskus. Se on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 3.-13.9.2020.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon yhteystiedot

Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki

+358 45 7731 0474

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

10/5/0 €. Yhteislippu Designmuseon kanssa 15 €. Museokortti.

Maksutavat

Käteinen, useimmat luotto- ja debit-kortit.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-20:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00
 

.