Oulun taidemuseo

2.6.2020–20.9.2020

 Sisäänpääsy museokortilla
Näyttely

Kohtalona luovuus – ITE ja kumppanit

Juhlanäyttelyssä on mukana edesmenneitä ja nykyisiä kansantaiteilijoita meiltä ja muualta sekä teoksia nykytaiteilijoilta.

ITE juhlii 20-vuotisjuhlakiertueella yhdessä outsider- ja nykytaiteen parista saapuvien ystäviensä kanssa. Onnittelut!

Kun ITE astui vuonna 2000 suomalaiselle taidekentälle Kansantaiteenkeskuksen näyttelyssä Kaustisella, tuskin kukaan arvasi sen tulleen jäädäkseen. Yleisö otti ITE-taiteen heti omakseen, ja suosio on jatkunut. ITE-museosta Kokkolasta liikkeelle lähteneen ja Oulusta Hämeenlinnan taidemuseoon siirtyvän kiertueen ovat koonneet taiteen tutkija Minna Haveri, tuottaja Liisa Heikkilä-Palo ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.

Kohtalona luovuus on läpileikkaus marginaaleissa kukoistavaan taiteeseen, joka jää edelleen usein sivustakatsojan rooliin taidemaailmassa. Teemallisissa kokonaisuuksissa vuoropuhelua käyvät erilaiset taiteen muodot, ilmaisutekniikat ja taidemuodon jatkumo historiasta nykyhetkeen, mutta myös tekijöiden elämäntarinat. Teoksia yhdistää hehkuvat värit, ekspressiivisyys, lapsenomainen viattomuus, maaninen toisto ja karhea realismi. Tyypillisiä aiheita ovat eläimet, kansankuvaukset, mielipiteiden ilmaisu sekä unenomaiset ja paratiisimaiset näyt. Näyttelyssä kuljetaan eurooppalaisen outsider-taiteen ja ITE-taiteen luovuuden alkulähteille ja osoitetaan reittejä, joita seuraamalla yksittäiset teokset ja tarinat asettuvat osaksi suurempaa kertomusta. Matkalle mukaan on kutsuttu vieraita nykytaiteen kentältä Islannista, Skotlannista ja Suomesta.

Yksi ITE-taiteen kiehtovimpia ulottuvuuksia on, miten taiteilijat ratkaisevat epätavallisten materiaalien haasteet. Betonilta on turha odottaa kipsivalun herkkyyttä, eikä juomatölkkien peltiä ole tarkoitettu kuvanveistoon. ITE-taiteen raakuus ja kömpelyys viestivät alkuvoimaisesta luovuudesta, jonka voimaa muu aikalaistaide suorastaan kadehtii. Materiaalikirjosta huolimatta ITE-taiteella on puinen sydän. Puunveisto on taitolaji, jossa perinne yhdistyy taiteelliseen mielikuvitukseen. Näyttely osoittaa myös, miten kiehtovaa jälkeä syntyy, kun tekstiilikäsityötä ohjaa villi luovuus ja itseilmaisun into!

Taideympäristöjä ei voi tuoda näyttelyihin. Ne pitää kokea paikan päällä tai vaihtoehtoisesti esittää erilaisten tallenteiden avulla. Valokuvataiteilija Veli Granö aloitti pihapiirien dokumentoinnin jo 1980-luvulla. Eri puolille Suomea ulottuneet ITE-kartoitukset ovat seuranneet hänen jalanjälkiään, ja mukaan on tullut muitakin valokuvauksen ammattilaisia. Valokuviin on tallentunut myös se, mikä on jo hävinnyt.

Aikalais-ITE elää arjessa ja antaa viitteitä tulevasta. Omapäiset maaseudun ja metsien miehet ja naiset ovat löytäneet kaltaisiaan urbaanista ympäristöstä, jossa luovuus etsii yhä uusia reittejä yhtä itsevarmasti ja ennakkoluulottomasti kuin ennenkin.

Näyttelykiertue on tuotettu yhteistyössä K.H.Renlundin museon sekä Hämeenlinnan ja Oulun taidemuseoiden kesken.

Taiteilijat:

Ann-Mari Erichsen (Norja, Bergen), Aradne (Brighton), Janko Domsic (Kroatia, Pariisi), Tyyne Esko (Kokkola), Veli Granö (Porvoo), Viljo Gustafsson (Karkkila), Paulus de Groot (Rotterdam), Tuula Huusko (Kajaani), Mike Inglis (Edinburgh), Rósa Sigrún Jónsdóttir (Reykjavik), Jan Kaila (Helsinki), Martti Kapanen (Jyväskylä), Alpo Koivumäki (Kauhajoki), Tapani Kokko (Orimattila), Juri Kozlov (Pietari), Arto Liiti (Rovaniemi), Viljo Luokkanen (Pudasjärvi), Daniel Moser (Neuenburg/Baden), Lauri Mäkäräinen (Paltamo), Väinö Oja (Paimio), Hannu Paju (Seinäjoki), Timo Peltonen (Korpilahti), Juha Pesonen (Tampere), Jyri Rastas (Tampere), Ilmari Salminen (Petäjävesi), Kaarina Staudinger-Loppukaarre (Savonlinna), Jukka Säntti (Sodankylä), Ensio Tuppurainen (Vekaranjärvi), Hanna Viitala (Pori), Väinö Ylén (Kodisjoki)

Sananen ITE-taiteesta ja outsider-taiteesta

ITE-taide on itse tehdyn elämän taidetta. ITE-taiteilijat eivät ole koulutettuja ammattitaiteilijoita. Heillä on kuitenkin jokin huomiota herättävä visuaalinen taito, ja taiteen tekemisestä on tullut merkittävä osa elämäntapaa. ITE-taiteessa sanoma tuodaan usein esiin yksinkertaisin ja helposti tajuttavin keinoin. Luovuus, ennakkoluulottomuus, leikkisyys, kekseliäisyys ja kädentaidot kuuluvat ITE-oppineisuuden ytimeen. Taide tarjoaa ilmaisukanavan ja mahdollisuuden jättää jälkiä maailmaan. Se on keino tulla nähdyksi ja kertoa elämästä, itsestä, haaveista ja mielipiteistä.

ITE-taiteen tavoin myös outsider-taide syntyy taidemaailman ulkopuolella. Perinteisesti esimerkiksi taidekoulutuksen ja apurahajärjestelmien puute viittaavat ulkopuolisuuteen. Outsider-taide syntyy usein omassa asuinympäristössä tai tuetussa taidetoiminnassa.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Museon yhteystiedot

Oulun taidemuseo
Kasarmintie 9, 90015 Oulun kaupunki

044 703 7471

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

10/7/0 €

Maksutavat

Käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit, Smartum, Kaikukortti

 • facebook
 • instagram

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke 10:00-17:00
To 10:00-17:00
Pe 10:00-17:00
La 10:00-17:00
Su 10:00-17:00

1.6.–30.8. ke–su klo 10–17

Poikkeusolosuhteiden vuoksi suosittelemme varmistamaan museon avautumispäivämäärän ja aukioloajat museon omilta kotisivuilta ennen museovierailua.

Esteettömyys

Teemat

Hakusanat

ITE

Näyttelyn tekstit kielillä

Kohdetta lähellä olevat museot

 • Kemin taidemuseo
   
   

  Kemin taidemuseo

   
 • Pohjois-Pohjanmaan museo
   
   

  Pohjois-Pohjanmaan museo

   
 • Lapin maakuntamuseo
   
   

  Lapin maakuntamuseo

  Lapin maakuntamuseo sijaitsee Rovaniemellä Arktikum-talossa.

   
 • Kierikkikeskus
   
   

  Kierikkikeskus

   
 • Rovaniemen kotiseutumuseo
   
   

  Rovaniemen kotiseutumuseo

  Pöykkölä-nimisen tilan neljä alkuperäistä ja 13 muualta siirrettyä rakennusta kuvastavat rovaniemeläisen...

   
 • Rovaniemen taidemuseo Korundi
   
   

  Rovaniemen taidemuseo Korundi

  Suomalaista nykytaidetta 1940-luvulta nykypäivään Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta ja vaihtuvin...

   
 • Aineen taidemuseo
   
   

  Aineen taidemuseo

  Aineen taidemuseo ottaa rohkeasti kantaa nykytaidenäyttelyillään sekä esittelee Aineen Kuvataidesäätiön...

   
 • Raahen museo: Kruununmakasiinimuseo
   
   

  Raahen museo: Kruununmakasiinimuseo

  Poimintoja Raahen vaiheista esihistoriasta nykypäivään vuonna 1852 rakennetussa Kruununmakasiinissa.

   
 • Lapin Metsämuseo
   
   

  Lapin Metsämuseo

  Lapin Metsämuseo kertoo tarinaa Lapin suurten savottojen aikakaudesta.

   
 • Kemin historiallinen museo
   
   

  Kemin historiallinen museo

   
 • Tornionlaakson museo
   
   

  Tornionlaakson museo

  Tornionlaakson museo esittelee Tornionlaakson kulttuuria ja historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin.

   
 • Raahen museo: Pakkahuoneen museo
   
   

  Raahen museo: Pakkahuoneen museo

  Suomen vanhin museo (1862) on runsaudensarvi, joka esittelee Raahen alueen kansatieteellistä ja...

   
 • Tiedekeskus Pilke
   
   

  Tiedekeskus Pilke

  Näe metsä puilta Tiedekeskus Pilkkeessä

   
 
 
 
 
 
 
.